Совршен Божјиот гнев

Сакам да започнам со читање на некои цитати. Па само внимателно да слушаме и да размислуваат за тоа дали или не се согласувате со она што се вели.

"Anger живее само во пазувите на безумните." - Алберт Ајнштајн

"Гневот е краток лудило". - Хорас

"Што и да е започната во гнев завршува во срам." - Бенџамин Френклин

"Никогаш не прави ништо [од гнев], за вас ќе направи се што е во ред. " - парафразирам

Гнев не е еден оние карактерни особини, обично сакаат. Никој не сака гнев. Гневот води кон горчина и скарани. Гнев доведува до лоши одлуки. Гнев понекогаш дури и да доведе до насилство. Луѓето обично не сакаат да бидат околу некој кој може да летаат надвор од рачката во секој момент. Се чини дека малку нестабилен.

Но, тука е моето прашање: Бог се лути? Дали има нешто што може да направи Бог на универзумот вриење луд на? Па мислам дека нашиот текст на оваа вечер ќе се обрати на ова прашање.

позадина

Вие не треба да се претвори со мене. Излез 17, народот на Израел тестира Бог со глума како ако тие не можат да имаат доверба во Него. По сето она што е направено за нив, што ги прави Својот народ, обезбедување на нив од ропството, обезбедување за нив и така натаму, тие се уште немаат доверба во Него. Така што тие се борат со Мојсеј и му рече да им даде вода сега. Тие го прашам зошто тој ги донесе во пустината за да умре. И тие, всушност, се постави прашањето, "Дали Господ меѓу нас, или не?"

И ова е вид на негодуваат и се жалат против Бога, што ја карактеризираше оваа генерација. Брзо нанапред до броеви 14, уште еднаш, речиси како повторувачки скршена рекорд, тие повторно се жалат и велејќи дека тоа ќе биде подобро да се врати во Египет. Тие не му верувате на Бога да ги спаси и да ги одржи своите ветувања.

Овој псалм потсетува и на оние со одредени статии. И нашите стихови ни покаже Божјиот одговор на нивниот недостаток на доверба во Него.

Свртете со мене во Псалм 95:10-11.

Четириесет години бев лут на тоа поколение; реков, "Тие се еден народ, чие срце заталкаме,и тие не го знаат моите начини. "Па јас прогласена за заклетва во мојот гнев, "Тие никогаш нема да влезат во мојот одмор."

Ние ќе треба да се разгледа три кратки точки од овој текст вечерва.

јас. Гревот предизвикува Божјиот гнев

Слушнете повторно на текстот. Бог вели:, "Четириесет години бев лут на тоа поколение…" Па мислам дека одговори на прашањето прилично јасно. Бог не се лути. И тоа е гревот на Својот народ што предизвикува овој гнев. Но, јас не мислам дека треба да има било изненадување тука дека нивниот грев направил Бог лути. Ова е како Бог одговара на гревот.

Растејќи Имав добар татко, кој беше полн со љубов и внимателен и имавме доста добри односи. Но јас никогаш не знаеше што расположението тој требаше да биде во. Така и за дете кое сака да се работи и да си одат места, Јас вид на чувствував како да сум имал да се игра играта. Пред да го праша за нешто, Јас вид на се обиде да го натера да се чувствуваат и да видиме каков вид на расположение беше во. "Како рунда тие каубојците, татко? Вашата фризура сигурно изгледа убаво. "А оние разузнавач прашања ќе ми помогне да дознаам ако јас треба да го прашам сега или подоцна. Но, моите методи не се совршени. Значи, кога го прашав јас никогаш не може да се знае за сигурно дали тој ќе одговори со радост ("Секако, син!") или гнев ("Тргни се од моето лице, син!"). Тој беше непредвидлив, на тој начин.

Па ние не треба да се очекува овој вид на непредвидливост во Бог. Бог дејствува во мистериозни начини. Значи Бог е непредвидлив, на многу начини, но нема ништо непредвидливи за Неговиот одговор на гревот. Тоа предизвикува гнев. Тој вети дека Адам и Ева, тие ќе умре ако го послушал. Поради гревот Тој го отвори земјата и го фрли луѓе преку тоа долу во гробот во бројки 15. И во настаните алудира во овој псалм, Бог повторно реагира со гнев. Гревот предизвикува Божјиот гнев.

всушност, фраза која е преведена Бев лут на тоа поколение, повеќе буквално значи "Јас замразија таа генерација." Тоа е она што велат дека многу преводи. Тој комуницира оваа слика на одвратност. Бог е згрозен овој народ, бидејќи за тоа како тие се однесувале. Така да одговори на нашето прашање, Бог не се лути и Тој одговори на гревот на претходната генерација со бесен, светиот, одвратност.

Сега знам дека ова може да, Бришење против концептот на некои луѓе на Бога. Мислат, "Па, тоа не е мој Бог ќе зборуваме за. Мојот Бог не се лути. Мојот Бог никогаш не би рекол така. "Па можеби ќе бидат во право. Можеби твојот Бог, не би рекол дека, но Бог на Библијата само не тука во овој текст.

Значи, постои еден проблем тука? Како може совршено, Светиот Бог толку доследно да одговори со разуздан гнев, па дури и одвратност? Доколку јас постојано се одговори на жена ми со лутина и викна во неа, што ќе биде ужасно гревот на мојот дел. Божјиот гнев, иако, не е грешен како нашата. Тоа не е карактер пропустот.

Како што проповедам ова, Јас не се чувствувам потреба да ја исфрли пети околу или да се извини за Божјиот гнев. И не треба да се чувствуваат потреба да им се извини на своите не-христијански пријатели за Божјиот гнев или. Или за пеколот. И вие не треба да биде срам за Неговиот суд во Стариот Завет како некоја тајна за Божјата грешно минато беше обелоденета.

Божјиот гнев не е грев. Тоа е начинот на Светиот Бог одговара на гревот. Тоа е единствената света одговор на космички бунт и предавство од мажите направени според Неговиот образ. Не обидувај се да се во согласност Бог да вашиот стандард, затоа што Тој е стандард. Нашиот гнев е грешен, бидејќи ние сме грешници. Но Бог како совршено Светиот Бог може да биде само лути на праведен начин.

Гревот е единственото нешто што се гневи Бога. И тоа секогаш се гневи Бога. И секој грешник ќе мора да одговори на лутиот Бог, освен ако некако Божјиот гнев наменета за нив може да се земе грижа за.

апликација: Понекогаш кога грешиме, ние сме во искушение да мислам дека тоа не е така лошо. Знам дека и пред да е христијанин, а понекогаш и после тоа, Јас не мислам дека на гревот како голема работа. Но, тоа е затоа што сите не мислев за беше дека сум бил кршење на некои правила. Јас не сум бил тоа што е доволно морален. И гревот е повеќе од само еден неуспех да биде доволно морален. Тоа е прекршок против лице - најверните лице. И тоа боли тоа лице и го прави лути. Бог ги мрази гревот.

Можеби тоа не те задоволи, иако. Можеби мислите дека Бог е претеруваш. Мислам, навистина Тој беше лут четириесет години? Звучи како во рацете држи злоба. Звучи вид на ситни, Бог. Зошто тоа да го направи толку луд? Па тоа ме доведува до точка два.

II. Гревот е алтернативна патека

Погледни го стих 10 повторно. Бог дава опис на оваа генерација Тој беше лут со. Тој вели, "Тие се еден народ, чие срце заталкаме, и тие не го знаат моите патишта ".

Бог вели дека заталкаме во нивните срца. Тие не само да заталкаме надворешно во своите постапки. Но, во своите најдлабоки суштество, во суштината на тоа кои се тие, тие одат во погрешна насока.

Јас се случи да биде страшно - мислам апсолутно страшно - со насоки. Така, на веројатно неделна основа жена ми ќе ме испрати некаде да се добие нешто или се откажат од нешто надвор, а ниту јас не го прават тоа без неа повик или ми треба пет пати подолго. И тоа не е затоа што нејзините насоки беа лоши, тоа е затоа што јас се направи погрешно се врти и да си одат на погрешен начин и да се свртев.

Па ова е вид на слика која е насликана тука кога Тој вели дека нивните срца заталкаме. Нивните срца се патува по погрешен пат и да ги доведе до погрешно место. Тие се изгубени. А истото може да се каже на сите гревови,. Сите гревови е повеќе отколку само надворешен, тоа се случува затоа што нашите срца одат на погрешни насоки. И нашите акции се следи.

Но, и вели, "Тие не го познаваат моите патишта". Божјиот карактер беше на полн екран пред нив - Неговата милост и Својата сила, итн. А Тој им даде заповеда да го следиме Неговите патишта, да го следат неговиот пат. Но, наместо тоа, тие избрале да го следат друг пат. Тој е оној кој ги избави од Фараонот и се подели на Црвеното Море! Тоа е неверојатно дека тие нема да имаат доверба во Него по гледањето. Видоа Неговите дела, но тие не знаат Неговите патишта.

Кристијан, Свесни сте дека тоа е она што го правиш кога ќе згреши? Дека вие не сте само ќе падне на коњ или доаѓа кратко на вашиот целосен потенцијал? Ќе се избере една алтернативна патека на оној што Бог го постави за вас. Ти си велејќи, "Бог, Сум видел вашите патишта и јас не им се допаѓаат. Јас сум свесен за тоа како сакате мене да живеам, и мислам дека мојот начин е подобар. Јас сум помудар од вас и подобро Господ од тебе. Одам да изберат свој пат. "Ова е злобен. И тоа е она што го правиме секој пат кога грешиме. Нашиот грев не е подобар од гревот на овој негодуваат, сомнева, зла генерација од овој текст.

Ние треба да се размислува со право на нашиот грев, или ние нема да го мразам како што треба. Дали она што е потребно за да се види гревот право. Тоа е грда. Не обидувај се да се направи тоа доста. Ние можеби ќе сакате да се дури и промена на начинот на кој ние се зборува за тоа. Ние не само што треба да размислуваат за нашиот грев како "Ох, Ја изгубив битката. или ох, Јас сум се борат со тоа. "Не сме го одбрале да не го послушаат Бог. Избравме да се направи нешто друго од она што Бог ни заповеда да се направи, затоа што не ми се допаѓа она што тој има да каже. Тоа е грдата реалност на гревот. Па дури и како верници кои сакаат да ја извршуваат Божјата волја, ние се бори да го задржи правото перспектива за нашите гревови.

Ралф Venning ни помага под него стојат во Грешноста на гревот кога вели тој, "Накратко, Гревот е се осмелуваат на Божјата правда,, силување на неговата милост, на jeer на неговото трпение, на мало на својата моќ, непочитување на неговата љубов. Ние може да одат на и да каже, тоа е upbraiding на Неговата Промисла, на потсмев на ветувањето, срам за неговата мудрост. "

Предупредувањето Псалмопевецот дава тука започнува со зборовите:, "Не зацврстуваат вашето срце." Во основа, односно не се повеќе и повеќе тврдоглави и да ги отфрлат Божјите заповеди. И ова предупредување важи и за нас, како и. Ова е причината зошто на авторот на евреите зема овој дел и го предупредува Евреите против отпаѓање.

Кога ќе тврдоглаво одбиваат Божјите заповеди, срцето ти станува потешко и потешко со текот на времето. Навистина тешко срце обично се случува во текот на долги протега на време, не преку ноќ. Ние мислиме дека никогаш нема да биде во вид на човек кој завршува во грев се кае, но ние би можеле. Навистина тешко срце се случи со текот на времето, кога ние да изберат да биде непослушен на Бога во мали нешта одново и одново и одново. А брз поглед тука, мал лежи таму, и со текот на времето ќе стане анестезирала на гревот и да започне да го оправдаат. И пред да го знаете, ние сме само се преправа, додека не се уморни од се преправа и да престане да се следи Исус заедно. Оние мали битки се всушност голем.

Значи, ако си тука денес и дозволувајќи им на некои грев да остане во вашиот живот, покајат! сега! Исповедаме гревот на другите. Не започне овој циклус на стврднување срцето. Наместо да се потпираат вашите патишта, дознаеме Неговата. Следете Неговите патишта. Верувај Исус и веруваат Неговото Слово. Тој те љуби и ја даде команди за твое добро. Го следат неговиот пат.

добро, така Божјиот гнев е предизвикано од грев, а гревот е изборот на алтернативна патека. Па што? Што е последица на изборот на оваа алтернативна патека?

III. Гревот ќе нè штити од Божјата починка

Слушајте стих 11.

Па јас прогласена за заклетва во мојот гнев, "Тие никогаш нема да влезат во мојот одмор."

Последиците се дека во Божјиот гнев, Тој ќе ги казни. Во овој конкретен инцидент, Бог ги простува, но Тој не им дозволува да влезат во Ветената земја. Но, од време псалмистот пишува ова, Божјиот народ веќе влегоа. Затоа, тој го користи овој текст да се зборува за Божјата вечна почивка. И ова е како писателот на Евреите го користи премногу. Бог има вечен одмор, кој може да се влезе, но нашиот грев да нè чува од тоа.

Гледаме дека овде не само што Бог се лути, но Тој донесува одлуки во својот гнев. всушност, во овој пасус Тој го прави заклетва во својот гнев. Тој го прави токму она што еден од претходните цитати вели дека нема да се направи. Но, неговиот гнев не е непостојана како нашата. Ова не е да се каже дека сите човечки гнев е грешен. Но, никогаш не му е. Гнев не го опивам и да го поттикне да се направи глупави одлуки. наместо, Лутината му е на чело ниво, светиот, и тој се уште реагира со добрина и правда.

Бог е вечен одмор е убава, мирно, не беше стресна, Бог славејќи место дека сите вистински народ ќе завршат во. Божјиот гнев е свето, само, ужасно, страшна судбина и за оние кои се добие она што го заслужуваат [преформулира]. Нема мир во пеколот. Не постои спас во пеколот, само страдање и гнев. И ние не зборуваме за гневот на војската или маж, но гневот на семоќниот Бог на главата за вечност. Божјиот гнев не постои само во Стариот Завет. Тој се 'уште го мрази гревот денес. Ние треба да се плашат оваа неверојатна Бог. нивниот грев ги чуваат од Божјата починка, и наш може да е премногу.

Ова е за сите тука оваа вечер. Откако ќе умреш, или ќе влезе во Божјото одмор или ги Божјиот гнев. Тоа се само две опции. Сите од нас заслужуваат втората опција. Поради тоа што сите од нас се како грешен генерација тој зборува за. Ние одиме нашиот сопствен пат. Ќе заталкаме во нашите срца и не ги почитуваат Неговите патишта. Ние го направивме токму она што се гневи Бога одново и одново и одново.

Па има ли надеж за било кој од нас? Ете го.

во 1 Солунјаните 1:10, Павле опишува еден човек од Галилеја, со овие зборови, "Својот Син од небото, кого го воскресна од мртвите, Исус, кои ни се избавува од гневот што доаѓа. "

А подоцна и во 5:9-10 тој вели дека на верниците, "Зашто Бог не ни се наменети за гневот, но да се добие спасение преку нашиот Господ Исус Христос, кој умре за нас, така што без разлика дали сме будни или во сон можеме да живееме со него. "

Нашата единствена надеж е Исус. И Тој нè љуби толку многу.

"Во тоа се состои љубовта, не дека ние сме Го возљубиле Бога, туку Тој нè засака нас и Го испрати Својот Син како жртва помирница за нашите гревови. " 1 Џон 4:10

Имаше една чаша, полн со бесен гнев и лутина што Бог е подготвен да се излее врз нас. Но, за оние од нас во Христа, ние не треба да го трпи гневот. наместо, Бог го земе дека чаша од над нашите глави и Тој тоа го стори. За оние од нас во Христа, Тој го зеде гневот што ние се чуваат до, сето тоа се става во една чаша, го стави врз главата на Неговиот Син и Тој истури сите надвор од Него. Што голема љубов! Исус претрпе страшна гневот на Бога за грешниците на крстот. Тој почина на тој крст, но Тој стана од Неговиот гроб три дена, како што е нашата победничкиот цар. А Исус рече, "Дојди кај мене, сите, кои се трудите и сте обременети, и Јас ќе ви дадам одмор. " (Матеј 11:28)

Добрата вест е дека оние кои поверуваа во овој Исус- Бог нема гнев замина за САД. во Христа, Бог повеќе не е лут со нас. Тој тагуваше во нас кога грешиме, но ние нема да се казни за нив. Блажен е оној човек, чии гревови не се сметаат против Него.

И ако продолжиме да се верува во Христос, кога ќе се врати можеме да го примаат со радост, наместо на тероризмот. И ние може да пее, "И покрај тоа што е добро во мојата душа."

АКЦИИ

4 коментари

 1. ЕванОдговори

  Ти благодарам, патување. Сакав да ја добиете вашата визија за нешто затоа што не бил некој кој одигра голема улога во мојата прошетка со Христос. Ова ќе биде долг, па ако не се добие околу да се, разбирам.

  Кога станав христијанин неколку години назад,, работите се едноставни- Исус им верувате целосно, Бог да те forives за сè (минатото, присутни, иднина), само доверба во него и тој ќе се погрижи за останатото. Да не се направи чувства основа на верата, Но, назад во тие денови имаше постојана радост и послушност дојде природно од мислејќи дека му било простено безусловно. Само едно дете кој верува во својот татко и не грижете се за да има потреба да биде совршен. Фокусот беше на благодарност за Христа. Јас не треба да се грижите за грев поради начинот на кој јас се гледа- мојата работа беше да му верувате на Исус, Светиот Дух се грижеше за остатокот.

  Како јас тоа поминал повеќе време во зборот, имало стихови што ќе дојде до што ја потресе довербата / благодат основа која што е опишано порано и ме одведе назад во моето детство. Татко ми, особено (кој бил млад во верата во времето, па јас не го држат против него) беше многу брзо да се нагласи Божјата правда, без балансирање со учење за својата милост. на пример,, тој ме научи на многу рана возраст дека јас треба да се покае за сите мои гревови, со цел да се спаси, дека многу христијани ќе биде во за груб будење на Судниот ден, бидејќи тие мислат дека Исус ќе им посака добредојде кога тие се уште се скрши Божјиот закон, итн. Тој беше голем за настап во tounges, и многу други работи, но не се погоди многу на доверба во Бог дел.

  Како што се повеќе и повеќе сомнежи пролази и јас многу се заинтересирав за теологија, некаде по должината на линијата јас во собата модел на се обидува да ги преземат работите во мојата моќ и да дознаам што е надвор интелектуално наместо да се зближиме и чекање на Бог. Не можам да ви кажам колку време сум поминал истражување теолошки работи, неодговорени прашања, угледување списи на грчки, итн. на интернет оваа последна година. Мојата мисла процес е “Па ако Исус ги има сите овие услови, тогаш треба да бидете сигурни дека ги исполнуваат условите.” Така, мојата прошетка стана интелектуална и perfectionistic. Она што некогаш беше толку едноставно стана крајно комплицирани, доверба ми беше осакатена, а со тоа и јас сум се уште во прилично оптоварени време во мојата прошетка со Христос во моментов.

  Забележав две спротивни неурамнотежен кампови во рамките на христијанството и јас сум сигурен дека може да се договорат- 1) на “послушност” камп и 2) Исус го платиле сите” камп. камп послушност е брзо да го истакнам нашата одговорност и обично упатува на Синоптична Евангелијата, Откровение, ОТ, итн. Исус ја плати сите камп стресови му верувате сами и се чини дека да се потпира многу силно на Пол. Кога прв пат почнав одење со Христа, Јас дефинитивно имаше начин на размислување на Камп 2, но колку повеќе ја проучувале Библијата и (за жал,, мислењата на мажи на интернет) Станав многу штрекна за сомнева моето разбирање на благодатта, што ми го смени животот. камп 1 е одлично за нагласувајќи Божјата праведност и непроменлива природа, но се чини дека да се обиде да произведува послушност од телесните волја. Тие ќе работи како референца “Господ, Господ… Јас никогаш не сте знаеле” Писмото. камп 2 е одлично за нагласувајќи Божјата прошка и сонце и виножита работи на, но Бог го прикажува како да е две сосема различни луѓе од OT да NT. Тие ќе референца дека ништо не може да нè оддели од Божјата љубов и тој вид на работи. Божјата вистина мора да биде некаде во средината избалансиран, право? Мојата цел не е само да се знае Бог за кој тој вели дека е и да имаат библиска избалансиран разбирање на сите на своите атрибути. Имам најтешкото време се вратив само му верува и да се биде во врска со него, бидејќи јас сум постојано загрижени за “не се во можност да дознаам што е надвор” (Јас сум се потпираат на моето разбирање ужасно). Единственото нешто што јас земам утеха во моментов е ова- Прв назад кон одење и да разговараат со Бога и со доверба дека Тој ќе ја искористам оваа работа каде и тој треба да го земе, ако јас само нема да му веруваат да го направи тоа. Ако ги има сите овие услови, тогаш мојата работа е да му верувате дека Неговата благодат ќе ми помогне да ги исполнат.

  Многу љубов, патување.

  • ЛизОдговори

   Здраво Еван,
   Ти ја видов гнев, и во право си. Има се во основа два табора кога ќе се погледне големата слика. Постои рамнотежа иако, и знам дека ќе може да го добие. Велам добиваат наместо најдат, бидејќи Господ ни порачува, “чукајте и ќе се отворат”. Проучување на зборот е добра, не престануваат. но,, вие сте исто така во молитва? Јас не зборувам за се моли со чувство на обврска или перење листа на барања. но,, молејќи се навистина од срце. Тоа е нешто да се практикуваат, Сум бил со учење како да го направи подобро себеси во последно време. прво, славиш Бога за кој што е. Потоа побара прошка, специфични прошка. После тоа се пријде на престолот со вашата загриженост, грижи и оптоварувања. ја заврши со повеќе пофалби. Има некои големи апликации таму што може да помогне со тоа (Examen и да ги испита). И двете се во молитва апликации кои еден мој пријател високо сугерира. Не сум одлучил кој да се направи уште. Јас исто така би препорачуваме да ги прочитате книгата, страсната, со Присила Ширер. Јас сум го читате сега. Се работи за молитва и духовна војна и тоа е толку голема! Навистина отворање на очите. Јас сум размислување повеќе и повеќе дека во западното општество ние сме духовно спие. Имаме еден неврзан пристап кон молитва и духовна војна е бајка – но сето тоа е многу реална. Ќе најдете мир во молитва – разговара со Бог во врска со вашите прашања. Тоа е во ред да се поставуваат прашања. Се надевам дека ќе бидете во можност да се види ова и се надевам дека тоа ви помага Еван!
   Твојата сестра во Христа,
   Лиз

 2. Кинан Ален ЏерсиОдговори

  Постојат многу разлики од затворен одбојка заедно со отворено плажа топката. Најтешкото нешто да се добие корисно да е, всушност, ќе се движат foward вистинските мелени вар камен. А двор тактика е генерално само 3 чекор техника каде што ќе почнете право горе, наместо да одат напред, како што се зголемуваат.