Сега читање: Сите ние треба е во Бога

Се вчитува
svg
Отвори

Сите ние треба е во Бога

јануари 10, 201347 мин читање

[soundcloud id=’74418916′]

Како што некои од вас знаат, Јас сум нов татко. Мојот син, П, е пет месеци. И тој е речиси секогаш среќни, освен кога ќе го стави во неговата креветчето на спиење. Тој веднаш ја губи својот ум. Тој сериозно мисли дека сме го напуштија да се грижам за себе против сите тешкотии околу него, како што се замор и им е потребна неговата пелена промени.

Но, еден ден тој открил радоста на цицање на својата рака. Тоа е само-смирување нешто што го има сфатиле. И кога тој го става својата рака во устата - и тој навистина го shoves таму - тој заборава за сите свои проблеми. Тоа всушност не го менува фактот дека ние го остави сам во својата соба, но раката го прави да се заборави за тоа.

Па, Знам дека сите тука денес има поголеми проблеми од спиење сам во соба. Имаме пари прашања, прашања брак, здравствени проблеми, и така натаму. И слични на мојот син, Понекогаш ние се бараат начини да се справи со нашите проблеми. Ние не сакаме да се чувствуваат дека болка и страдање. Значи ние се сврти кон нешта кои не тераат да заборави за тоа. Но е дека најдобар начин да се справи со него? расеаност?

Апсолутно не. Ние не треба механизми за справување, лажни богови, и авто-утешителен методи. Ние не треба да го има. Затоа што дури и во средината на проблеми може да се најде се што треба во Бога.

Сега знам слушаме христијани веруваат дека цело време дека Бог е доволно, дека Бог е сите ние треба, но тоа не секогаш се чувствувам вистинска. Што значи тоа навистина значи? Живееме во паднатиот свет, со големите прашања. Па, како Бог ги исполни сите наши потреби? Како изгледа, практично, дури и кога се се паѓа надолу околу нас?

позадина

Овој вид на неволја и вознемиреност не е туѓо на Бога или во Неговиот Збор. Ние тоа го видов во Псалм од минатата недела и ние ќе го видам повторно оваа недела во следниот Псалм, поглавје 142. Давид напишал овој псалм, како и. И она што ќе видите во оваа молитва на Давид е проблематичен, беспомошен, очајник плаче за помош.

Пред да го прочитате текстот иако, Сакам да им даде некоја позадина. Гледаме приказната за животот на Давид во книгата на 1 Самуел.

Дејвид е еден од најпознатите луѓе во историјата на светот. Тој е можеби најпознат по агресивен пораз на Голијат. Тој во основа, само фрли некои камења кон него и го slayed. Кога Давид го направи тоа, Саул беше уште цар. Но, израелските луѓето стануваат се многу убави на Дејвид. Тие дури и пеат песни за тоа како неверојатно тој беше, споредувајќи го со Саула. Тој беше стануваат се повеќе популарни од кралот, и царот не ми се допаѓа. Значи, иако тој имал благослов на цар Саул пред убил Голијат, Саул погледна Дејвид како неговиот непријател. И тој почна да се направи се што можеше да го убие. Значи, кога Давид пишува овој псалм, тој е во бегство. Тој е воен херој кој се претвори во бегство,. Кралот има направено смртта на Дејвид број еден на својата листа на приоритети. Тоа е Давид против царот и целата негова војска.

И така тука во Псалм 142 ќе најдеме Дејвид, крие во пештера. Тој се плаши за својот живот, и тоа е во таа катастрофа дека тој извикува на Бога.

Јас плачам гласно на Господ; Кревам својот глас на Господа за милоста. Ми се истури мојата жалба пред него; пред него му кажам на мојата неволја. Кога мојот дух расте слабо во мене, тоа е вас, кои знаат мојот начин. На патот каде што одиме мажите имаат скриено замка за мене. Погледни во мојата десна и да видиме;никој не е загрижен за мене. Јас немам засолниште;никој не се грижи за мојот живот. Јас плаче за вас, Господи; 
Јас велам, "Ти си моето засолниште,мојот дел во земјата на живите. "Слушај моето викање,зашто Јас сум во очајна потреба; спаси ме од оние што ме извршуваат,бидејќи тие се посилни од мене. Ме ослободи од мојот затвор, за да можам да го фалат вашето име. Тогаш праведниците ќе се соберат околу мене, бидејќи на вашата добрина кон мене. (Псалм 142, стих)

Ние ќе треба да одат преку овој текст. И ние ќе се размислува за четири конкретни работи учиме за Бог во молитва од Дејвид. И како што ние одиме низ него, ќе се види дека дури и во време на страшни проблеми, ние може да најдете се што ни е потребно за Бог. Првото нешто што го гледаме е дека Бог е наш пријател во неволја.

јас. Бог е наш пријател во неволја

на. Бог се грижи

Начинот на кој Дејвид моли се базира на претпоставката дека Бог ги слуша. Тој претпоставува дека тој има врска со Бога и дека Бог всушност се грижи за она што се случува во неговиот живот. Тоа е всушност прилично извонреден кога ќе размислите околу тоа. Бог на универзумот се грижи за овој овчар во бегство. Скептиците може да мислат дека Бог се грижи за нашите проблеми не е важно или да направи многу разлика. Кој има потреба од невидлив пријател, кога сè во животот е хаос? Но, тие ќе бидат многу погрешно. Фактот дека Бог е пријател, дека тој се грижи, ги прави сите разликата во светот. Дали можете или не некој се грижи за вашата ситуација се менува како тие реагираат кога ќе им се каже во врска со тоа.

на пример,, што ќе се случи ако мојот кабелски излезе, и наместо повикувајќи мојата кабловска компанија се јавив на мојот интернет провајдер. Па, јас може да се јавите и да им кажам на сите мои прашања со мојот кабел. Можам да ги потсети колку сум бил верен на клиентите, и импресионира врз нив како згрозени јас сум во овој крволочен услуги. Но, бидејќи се јавив на погрешен број, тие не се грижат. И тие не се случува да се обидат да се направи нешто во врска со тоа. Всушност, јас сум прилично сигурен дека тие не се грижат дури и кога ќе се јавам на вистинскиот број, и тие никогаш не се направи нешто во врска со тоа, но ќе го добиете она што го велам. Тоа е важно дали некој се грижи.

Сега сакам да се замисли што би било како ако Бог не се грижи за нашите проблеми. Ние би можеле да извикуваат кон Бога во текот на целиот ден, но тоа нема да направи разлика на сите. Прашајте Дејвид ако тоа е важно дека Бог се грижи. Погледне назад во стих еден.

Јас плачам гласно на Господ; Кревам својот глас на Господа за милоста. Ми се истури мојата жалба пред него; пред него му кажам на моите проблеми.

Тоа е човек во итна опасност. неговиот живот е во опасност. Тоа е како тој е во запален зграда. Тоа е како тој се брка од страна на насилници со пиштоли. И тој е искрено плаче за помош. Можам да замислам Давида во пештерата, потење како тој се моли молитвата.

И Давид се моли, тој сфаќа дека Бог е неговиот пријател и Тој се грижи. И дека вистината вози на начинот на кој тој се моли.

Тој знае дека Бог не слуша. Погледни го стих шест. Тој вели, "Слушај моето викање за Јас сум во очајна потреба." Сега, јас не мислам дека тоа е како се обидува да убеди Бога, да го вклучите и да слуша за промена. Дејвид вели дека ова одново и одново во Псалмите. Мислам дека Давид е велејќи дека, "Вие сте вети дека ќе ги слушате вашите луѓе кога ќе разговара со вас. Значи ме слуша. Зборувам. "Тоа е како тој беше прислушување на рамо. Допаѓа, "Господи, слушате вашата сакана. Имам нешто да кажам. "

Давид знаел за Божјата учинокот. Тој знаеше дека Бог му го дал завет со овој народ. Тој знаеше дека Бог му ветил дека ќе биде со нив. Тој знаеше за тоа како Бог слуша нивните молитви и ги предаде одново и одново. И тој очекува дека Бог ќе го чуе ова време, како и.

Кристијан, се молиш и со тоа знаење? Или мислиш дека ти си само велејќи зборови? Дали ви се молам со чувство на Божјите предвидената внимание и љубов за вас? Е молитвата вистинска интеракција со Бог, или се само фрлање зборови во таванот? Дали е тоа само ритуал? Важно е дека Бог е пријател кој се грижи.

б. жалејќи

Можеме да научиме од начинот на кој Давид се моли. Дејвид е, всушност, проветрување поплаки на Бога. Сега знаеме дека во Светото Писмо Бог ни заповеда да не негодуваат и се жалат. Но, тука Давид ни го покажува вистинскиот начин да го изразиме нашето жалби. Тој не поплака и да се жалат против Бога како на Израелците во пустината. Тој не се жали на начин што става Божјиот карактер или пресудата во прашање. Тој не се стави Бог му се суди.

Тој, всушност, го прави спротивното. Како што ќе видиме подоцна во псалмот Дејвид потврдува Божјата добрина. Тоа е во ред да се емитува жалби на Бога, но направете го тоа со целосна доверба во Него. Тоа е во ред да се каже Бог ти си имаат груба време. Но, кога ќе го обвинуваат дека се неправедни - дали гласно или во нашите срца - тоа е кога станува грев.

Но, молитвата е тешко да се разбере понекогаш. еден рапер, во една песна наречена Почитувани Бог, зборуваше за молитва како ова.

"Мислам дека тој е зафатен се одржи на линија Ве молиме / Ме викаат луд мислев дека можеби Тој би можел ли да читаат."

Тој го дава добра точка. Бог знае што си мисли пред да му го кажам. Ако Бог знае сè, што е поентата на кажувајќи му? Дали е тоа само една вежба во дисциплината? Тоа ми пречи кога христијаните се зборува за молитвата, како основна цел е усогласување на својата волја со Божјата. Тоа е неточно.

Ние му кажам, затоа што Тој не слуша, Тој ужива да слушнеме од нас, и Тој се грижи и тој секогаш одговара во љубов (повеќе за тоа подоцна). Но, немојте да се каже Бог на вашите проблеми. Викаат кон него. За надвор вашата поплака. Подигнете вашиот глас. Дознајте од Дејвид тука.

Тој продолжува да се. Погледнеме во она што тој го вели во стих три.

Кога мојот дух расте слабо во мене, тоа е вас, кои знаат мојот начин. На патот каде што одиме мажите имаат скриено замка за мене.

c. примки

Насекаде Дејвид погледна, Саул се крие примки за него. Двапати тој се обидел да го убие, кога тој играше на харфа за него. Тој фрли копје во него и се обидел да го закачите на ѕидот. Саул му ја даде својата ќерка намерно, како замка да го. Тој се обидел да го убеди неговиот син, BFF Давид, за да го убијат. И Саул и неговите војски се да го гонат. Постои опасност на секој чекор.

Знам дека некои од нас се чувствуваат како ние може да се однесуваат на Давид тука. Ние сметаме дека, без разлика каде се свртиме има проблеми. Сметаме дека нашите животи се хаос. Тоа е причината зошто ние сме потресени. Ова е како Дејвид чувствува.

Но, тој вели дека кога неговиот дух е слабо, кога неговиот дух е слаб, кога тој е обземен, Бог е тој што знае својот пат. Тоа е Бог кој знае што се случува преку.

Во стих четири тој постојано кажува Бог за она што се случува.

Погледни во мојата десна и да видиме; никој не е загрижен за мене. Јас немам засолниште;никој не се грижи за мојот живот.

г. Не еден, туку Бог

Давид се раздели од сопругата и одвоен од неговиот најдобар пријател, Џонатан. Тој е непожелен во Британија. Тој се чувствува како никој не се грижи за него, како никој да не може да го спаси. Сепак, тој оди пред Бога. Дејвид знае Бог е пријател и дека Бог ќе се грижи за него.

Што е разликата што го прави кога пријателите го свртеа грбот на вас. И семејството ве избегнува. И ко-работници не им е грижа за вас. И вашите соседи дури и не знаат кој си ти. Бог да те знае и Бог се грижи за вас. Бог ги слуша молитвите. Бог знае колку влакна се на главата. Тој знае болката и превирања сте доживува. И во таа смисла, на верникот во Исус никогаш не е сам.

Често ние трошиме нашите животи се обидува да се забележи од страна на другите луѓе, сакаат нивните внимание и почит. Ние сакаме да се грижи за нас. Бог се грижи! Нема далечен остров или напуштена зграда каде верникот ќе биде сам. Бог е со тебе. И Тој ве сака. И Тој се грижи.

Навистина, без Бога како на твојот пријател ќе биде напуштена. Тоа ќе биде депресивно ако овој псалм заврши тука. И многу од поплаки во светот завршуваат тука. Но Давид знае дека дури и кога тој се чувствува најмногу сам и напуштен, Бог се грижи. И тој знае дека кога тој треба некој да се грижи за него, тој треба да се подигне на Бога.

Па ние може да најдете се што ни е потребно за Бог, дури и кога тоа е груба. Но, сигурно Бог како наш пријател не е сите ние треба.

II. Бог е нашиот заштита во време на неволја

на. Бегалец

Сакам да се донесе вашето внимание на уште една работа, тој вели во стих четири. Тој вели, "Немам засолниште." Сега кога ќе го слушнете зборот засолниште, ние автоматски ќе одат на оваа метафорички. Мислиме дека тој значи дека тој има никој да се кандидира. Тоа не е она што тој значи тука. Тој значи дека нема место. Јас немам засолниште. Морам да спиеш. Јас сум буквално физички изложени. Тој не имаат можност за проверка на Мотел 6. Кој е зошто тој се крие во пештера.

Па ние може да најдете се што ни е потребно за Бог? Бог може да биде дом за нас? Погледни го стих пет.

Јас плаче за вас, Господи; јас велам, "Ти си моето засолниште,мојот дел во земјата на живите ".

Прво велеше, Јас немам пријател, но ти си мојот пријател. Јас немам некој да слуша, но ќе ме слуша. Јас немам старател, но ќе се грижи за мене. Сега тој е велејќи, Немам никакво засолниште, но ти си моето засолниште. Ти си моето прибежиште.

Додека бев на работа на оваа проповед јас навистина зумира за овој стих. Сакав тоа да биде повеќе за нас од една симпатична кафе стих. Што значи тоа навистина значи во реалниот живот?

Го видовме ова засолниште јазик минатата недела во Псалм 141 премногу. И ние се види сето тоа во текот на Светото Писмо. Тој не вели дека Бог е буквално неговата физичка засолниште. Но, тој е велејќи дека во средината на својот недостаток на физичка засолниште, Бог е еден вид на засолниште за него. Бог е неговото засолниште.

Што значи тоа за Бог да биде вашиот засолниште? Мислам дека тоа значи дека тој е вашиот заштита од сите работи кои ви се закануваат во надворешниот свет. И покрај тоа што е направен, нашите домови во нашите сопствени малку небото на земјата со утешува и возбудувања од сите видови, заштита е во суштина целта на засолниште. Тоа е за да не заштити од зло - од времето, од крадци, од напаѓачите.

Слушни што Давид вели во друг псалм го напишал додека бил во пештерата.

Биди милостив кон мене, Боже, биди милостив кон мене, за во вас мојата душа се надева; во сенката на своите крилја ќе се засолнат,до бурите на додавање уништување од страна на. (Псалм 57:1)

Давид е велејќи дека тој ќе се скрие во Бог. Бог е неговата заштита од уништување. Поконкретно, Тој вели во Бога неговата душа се надева. Во најдлабокиот дел на кој е тој, на неговите основни, тој се наоѓа засолниште во Бога.

Дали Бог вашиот засолниште денес? Што ви се надева на заштита? Што е таму во вашиот живот, дека ако сте го изгубиле ќе се чувствуваат изложени и се отворени за уништување? Дали вашите пари? Дали е тоа вашиот статус? уште подобро, каде ќе се одвива во време на неволја? Каде да се чувствуваат безбедно? Дали е тоа во тој однос или таа работа? Ако така, тогаш тоа не звучи како Бог е вашиот засолниште.

Изработка на Бог вашиот засолниште е држење на срцето. Тоа е длабока доверба во Бог како наша заштита. Тоа е да се знае дека со Божја сме безбедни. Дејвид знае неговиот живот е во опасност, и тој е во неволја, сепак, тој се чувствува безбедно. Што е чудно место да биде, сепак ова е местото каде што секој верник во паднатиот свет треба да се најдат. потресени, уште мирно. тажен, но секогаш се радуваме.

Сега сум велејќи:, тоа, бидејќи Бог е нашата заштита, Тој не ќе ни овозможи да бидат погодени со било испитувања? Воопшто не. Размисли за тоа како оваа.

Овој часовник Носам денес е водоотпорен. Сега тоа не значи дека ако јас одам надвор во дожд или да ја оставите додека јас миење садови, тоа нема да се навлажни. Што тоа значи е дека дури и ако часовникот не се навлажни, тоа нема да биде уништен. Ова е слично на верникот. Бог не вети дека ќе се задржи ни од тоа да биде во бура, Но, тој вети дека нема да биде уништен. Ние можеме да се погодени од невремето, но не може да биде уништен.

Што значи тоа? Римјаните 8 изложува на најбезобразен работи што може да се замисли ни се случува, вклучувајќи и смрт. И тоа вели дека дури и во средината на сето тоа, ние сме повеќе од победници преку Христос кој не сака нас. Римјаните 8 така ни кажува дека сè ќе излезе за доброто на оние кои Го љубат Бога и се повикани по Неговата намера.

па гледам, како што е нашата заштита, нашиот Бог ќе нè заштити од се што ќе излезе на крај за нашиот штета или уништување. И тоа треба да нè утеши. Затоа што ние знаеме, ако тој дозволи тоа ни се погоди, тоа е за наше добро и за Неговата слава. Тој е нашиот заштита. Така Давид како, "Кој има потреба од физичко засолниште, кога имам Бог!"Бог е нашата најголема потреба, и кога тоа се една потреба е исполнет, сите други изгледаат многу помали.

Значи, повторно го прашувам каде ќе се кандидира во проблематични времиња? Прашувам и христијаните денес тука и на нехристијански. Каде да се кандидира? Многумина од нас се работи на погрешни работи. Ние сме водење на лажни засолништа. И да бидам искрен, тоа е глупаво. Не е важно што е тоа лажно засолниште, без разлика дали е на лице или зависност - тоа е опасно. Лажни засолништа прелажа. Се чини дека тие безбедно, но на крајот тие само ни остави повеќе изложени. Тие нема да не заштити од уништување.

во Второзаконие, Мојсеј зборува за тоа како Бог ќе одговори на идолопоклонството на својот народ.

Потоа тој ќе каже, “Каде се нивните богови [зборувајќи за своите идоли], рок во кој тие се засолниле… Нека се крене и да ви помогне; нека биде вашиот заштита.” (Второзаконие 32:37)

Божјиот народ биле нападнати од други земји, и лажни богови, тие се стави нивната надеж во - нивните лажни засолништа - не беа во можност да ги заштити. Не се направи грешката.

исто така,, не направи грешка на размислување што само може да се направи Бог вашиот засолниште кога е време. Вие само ќе чека додека таа добива лоши, а потоа ќе се скрие во Бог. Тоа не прави никаква смисла на сите. Вие не треба да чекаат до бура доаѓа да се изгради куќа. Живеете во куќа, и вие ќе бидете заштитени кога ќе почне да врне. Вие не треба да паника кога почнува drizzling, бидејќи сте веќе се скриени во Него. Кој започнува со вртење од гревот и доверба во него, дека ќе бидат заштитени од неговиот праведен гнев. И продолжува со трчање назад кон него од ден на ден по ден.

Сега како што се зборува за Божјата заштита, ние не може да се занемари фактот дека пред неколку дена ужасно нешто се случи во Њутаун, Конектикат. Уште еден од овие масовни напади на училиште. Тоа беше многу млади деца од пет и шест годишна возраст. Кој треба да не ги налути и не тагувам. И трагедии како оваа натера луѓето да поставуваат прашања.

Кристијан, она што ви се случува да се каже на вашиот пријател на работа кој вели, "Каде беше твојот Бог, на средината на оваа? Зошто не ги заштити оние невини деца? Зошто Тој дозволи тоа да се случи?"Што велиш на тоа??

Што ќе каже? Мислам дека јас би рекол, Не знам. Зошто не ме мене '? Не знам. Не сакам да им даде некои филозофски одговор за проблемот на злото. Никој не сака да слушне дека. Мислам дека јас само ќе кажам дека не знам зошто, но знам Бог. И Тој е добар. Бог не ни сите детали за тоа, изјави зошто Тој им овозможува на одредени работи, но Тој ни кажа она што Тој е како. Ние знаеме дека тој е добро, и мудро, и совршена. Тој веќе е докажано дека. Значи се што можам да направите е да се има доверба во Него, молете се за оние жртви, и се сеќавам дека нема ситуација е толку ужасно што не може да се кандидира на Бога.

Затоа што дури и во повеќето срцето болен ситуации, ние може да најдете се што ни е потребно за Бог. Тој е наш пријател и нашиот заштитник, но има уште.

III. Бог е нашето богатство во време на неволја

Јас плаче за вас, Господи;
 Јас велам, "Ти си моето засолниште,мојот дел во земјата на живите ".

на. дел

Давид го нарекува Бог неговиот дел. Овој збор значи дел удел. Така што ова може да се однесува на вашиот удел на наследство - Вашиот дел од она што го остави зад себе. Тоа може да значи одредена награда што е право твое. Така, во својата сегашна состојба, Давид нема ништо. Тој е далеку од својот дом и веќе во царската добра елегантност.

Така тој го вели, "Јас не имаат дел, наследство, награда. Бог, ти си ми награда. Ти си моето богатство. Ти си ми се!"Бог беше Неговото сето.

Мојата жена и јас се гледа овој документарец на ESPN оваа недела наречена Скрши. Документарниот филм е за спортисти, кои во едно време беа милионери, но се најдоа апсолутно скрши. Некои од овие момци буквално направи стотици милиони, но сето тоа се разнесе на куќите, Автомобили, алишта, и скап начин на живот. Тие живееле како да работи, имот, материјали беа нивните богатства. И кога ќе се изгуби сето тоа, тие не знаат што да прават. Својот дел ја нема.

Потоа, тука е еден дечко како Апостол Павле. Кој во Филипјаните, вели тој научил да биде задоволен, дали е богат или тој е лош. Дали сакате да знаете тајната? Тој знаеше дека сето она што тој навистина е потребно е Христос. Се што сакав беше Христос. Тој е подготвен да фрли се далеку дека тој може да има Христос. Бог беше Неговото богатство. Не сакате да се дојде до таа точка?

како A.W. Tozer го стави во својата книга извршување на Бог, "Човекот кој има Бога за своето богатство има сите работи во Еден".

б. Радоста не врз основа на пари

Во однос на ова, нашата радост не може да биде контингент на нашите банкарски сметки. Нашата радост и мир не може да оди нагоре и надолу со тоа како финансиски стабилна ние се чувствуваме, која е искушението понекогаш. Ние треба вид на цврста доверба во Бог, дека работи напорно за да се обезбеди, но тоа, исто така, верува Бог повеќе од пари. Можете да им верувате на пари, но тоа е лоша идеја. Не постои сума на пари кои не може да се разнесени или украдена. Пари нема да трае, Но, Бог ќе. Тој треба да биде наше богатство, дури и во време на неволја.

Како може да се направи вашата работа на начин кој им дава приоритет на Бог над пари? Дали вашата желба и извршување на пари, направи твојот извршување на Бог изгледа сакати и еднообразен? Ако така, Бог не може да биде вистински богатство. Вие не може да го види како вашата вистинска награда.

Сега велат дека Бог е сето она што навистина ни треба не е да се каже на сите наши други потреби исчезне. И ова не е повик да почне да се занемари сите твои други потреби. Но, тоа е повик за повеќе зависат од вашата најголема потреба.

c. Во земјата на живите

Ќе забележите дека Давид вели дека Бог е негов дел во земјата на живите. Тој вели Бог е сè што имам и се што ми треба во моментов, во овој живот. Па тој не е велејќи дека Бог е само Неговото богатство во следниот живот. Тој вели моментов, Бог е сè што ми треба.

Знам дека има некои од нас тука денес, кои не се што сакаме, а можеби и не сè што е потребно. Но, ако имате Бог, да се поттикнува. И да го фалат Бога дека вашата најголема потреба е веќе исполнети во Христа.

Дури и кога ние се чувствуваме како да сме недостасува, може да се најде се што треба во Христа.

IV. Бог е нашиот Избавител во време на неволја

на. суперхерој

Суперхерој филмови се голема работа во моментов. Секој ден ќе се погледне нагоре има нов суперхерој филм. Бетмен, Супермен, Човек пајак, Monkeyman ... само да провериш дали се уште ги плаќаат внимание. Тогаш ќе имаат и други видови на акционите филмови како земени и Џејмс Бонд. Ние се допаѓа овие видови на филмови, затоа што ние сме фасцинирани од поголеми од животот херои кои може да го спаси денот кога сите изгледа беспомошно. Па Дејвид слика слична слика тука на Бог. Погледни го стих шест.

Слушајте мојот плач,зашто Јас сум во очајна потреба;спаси ме од оние што ме извршуваат, бидејќи тие се посилни од мене.

б. очајна потреба

Давид пак кажува Бог како тој се чувствува. Тој е во очајна потреба. Дејвид е на крајот од себе. Нема ништо што тој или било кој друг може да го направи за да го спаси. Тој е во неволја. И тоа е во оваа мака дека тој оди на Бога. Уште еднаш Дејвид знае за Бог. Тој знае дека Бог го прави невозможното. Тој веќе го видел Бог го направи невозможното во својот живот со некои од битките тој би се бореле. Ако Бог може да даде мечки, и гиганти, и армиите во неговата рака, тогаш сигурно тој може да го избави од еден само-опседнат крал.

но, изгледа, не се праша за нешто, ако не знаете дека сте во потребата. Син ми плаче за храна, бидејќи тој чувствува глад и знае дека треба храна. Дејвид чувствува дека очајна потреба и тоа го доведува да извикуваат кон Бога. Тој знае дека оние кои го извршуваат се премногу силен за него. Тој знаеше дека само Бог може да го ослободи во оваа конкретна ситуација.

И ќе забележите како Дејвид прашува. Давид не прашува како да е право на оваа помош. Во стих еден, тој вели дека тој се прашува за "милост." Тој е барајќи дека тој не би се добие она што го заслужува, но наместо тоа, нешто што тој не го заслужува: избавување. И сите наши молитви треба да бидат исти. Смирено признавајќи дека сте премногу слаб. Ние не заслужуваат ништо. Но, ние бараме Бог да милост ќе нè избави.

Јас често се прашувам како може да се помогне на еден пријател кој е во позиција како оваа. очигледно, Не сакам да се каже само "Бог е доволно" и омаловажуваат нивната состојба. Единствено нешто што јас знам да направите е да им помогне да дојдете до местото каде што Дејвид е. Како црква овој начин можеме да им служи едни со други во време на очајна потреба. Ќе им помогне да се дојде до крајот на себе кога тие ја признаваат нивната потреба за него и му веруваат повеќе. Молете се за нив, ги сакам. Често тоа е сè што можеме да го направиме.

c. Заповедал да побара помош

Тоа би било глупаво да се разгледа за Дејвид работи на некој друг, кога за оваа ситуација беше јасно од неговата, и други контрола на. Истото важи и за нас, сепак ние се кандидира на друго место понекогаш. Но, не повикува да се дојде до него.

…повикаат мене во денот на неволја; Јас ќе те избавам, и ќе ме почитува. (Псалм 50:15)

Бог се открива Самиот одново и одново во Светото Писмо како ослободител. Како за она што Бог направи во Црвеното Море? А како е во животот на Џозеф? Што е со безброј битки? Кога сето тоа изгледа невозможно, Бог се уште може да донесе. Не постои непријател кој легално може да застане против Него. Армии се преврте, планините поклонат, и ветровите и брановите го запре во Неговото присуство. И Неговите учинокот е неверојатно. Тој дури и отиде во големи должини да ни избави од гревот.

г. Госпел

Молитвата во овој псалм, со својата вознемиреност и итност, ме потсетува на една молитва во Библијата. Всушност, Личноста што се моли е многу подоцна роднина на оној на кој го напишал овој псалм. Тоа ме потсетува на Исусовата молитва во Гетсиманската градина. Исус знае дека тој се случува да се крос. И Тој се изјасни со Бог, и во основа го прашува дали постои друг начин. Тој сака да се избави од болката што беше пред Него. Неговата болка беше толку длабоко што лошо платен крв.

Бог не го испорача Исус од болката и незамисливи страдања што беше пред Него. А Исус не се обиде да избега. Тој знаеше дека тоа беше она што тој дојде да се направи. Исус умре на крстот. А Исус, обесени на тој крст, Тој страда, така што јас и ти не ќе мора да. Тој беше земајќи казна за гревовите што ти не го извршил. Тој живеел совршен живот, Тој не го навредил Бога. Тој не беше како Дејвид, или, или ме. Ние сме грешници кои сте навредени Светиот Бог. Тој не беше грешница, уште Почина смртта на грешникот на тој крст. Тој беше предаден на смрт, така што би можеле да бидат доставени.

И Тој ни вика, да не се дава, но да се надеваме на херој кој дојде да ни се. Ние не треба да се победи оваа битка, ние само се држат до оној што веќе го има. Веруваат во Него. Верувај Него. Даде живот на Него.

Вистината е, ако не сте навистина верува во Христа, Бог не е вашиот пријател во неволја. Тој не го вети заштита. Тој не вети дека ќе биде вашиот богатство или вашиот избавител. Христијаните се оди преку тешки времиња, но нашите приказната завршува со избавување. Дали твое?

д. Причината за избавување

Ме ослободи од мојот затвор,за да можам да го фалиме Твоето име. Тогаш праведниците ќе се соберат околу мене, бидејќи на вашата добрина кон мене.

Тука тој јасно зошто тој сака да бидат доставени, зошто тој сака да се ослободи - затоа што Тој сака да славиш Бога како Негов испорачател. Тој го гледа ова како уште една можност за Бог да се покаже надвор.

Кристијан, како да ви одговори кога Бог ќе се предаде? Можам да се сетам на многу, многу пати кога ми беше во неволја и го молел Бога за милост. Се чувствував како тоа беше буквално на крајот на светот. И Бог одговори мојата молитва. И јас бев многу среќен. И јас целосно заборавив за Бог. Јас не Го фалат. Јас не Го почитува. Јас заборавив на него. И дури и заборавивме што Тој го стори, кој се чини апсурдна.

Кога бев мало дете, нагласување на мојот година беше Божиќ. И мојот роденден беше во тоа време исто така беше екстра посебно. Во овој момент во животот немате многу. Имаш cheerios, ли naptime, и ти да дојдеш Божиќ. Го видов голем реклами тркало на телевизија и јас бев како, "Морам да го имаат." Добив големите тркала. И мислам дека веројатно пролева солзи на радост.

Сега тоа не би било чудно ако го прашав за тоа со месеци и месеци, но кога ќе се вратам на училиште и луѓе ме праша она што го добив, Јас заборавив да го споменам? Како чудно е, дека можеме да го молел Бога да биде милостив со нас, но дена подоцна заборави како да не се случи тоа?

Ние треба да се направи се што е потребно да се сетам на Божјата милост и се посветам благодарни срца, без разлика дали е journaling или се моли со другите. Дали она што е потребно.

На крајот на Псалмот, Давид вели праведниот заедно соберат околу Него. Тој мисли како што тој го фали Бога за Неговата добрина, други верници ќе му се придружи. Ова е она што го правиме во неделата ноќи, како што ги делат овие сведоштва на благодатта. Слушаме на Божјата добрина и ние се соберат околу еден на друг и да го пофалите заедно. Што голем испорачател.

Не постои толку ужасна ситуација дека Бог не е способен за вас доставување. Кога никој не може да ве избави, Бог е вашиот избавител. Се кандидира за да го.

Се сеќавам како дете, мислејќи дека моите родители може да го реши што е. Тоа навистина не е важно она што се случи, Мама и тато може да го поправам. Јас не би го сонуваше да оди во куќата на соседите, или повикување роднина. Јас само отиде на мама и тато, затоа што ми доби. Јас не знаев како, но знаев што ме.

Ние треба овој вид на детска вера. Вид на вера која се претпоставува, без оглед на тоа што е проблем, Можам да одам на Бога за тоа што ми треба. Да се ​​помолиме.

Како гласате?

0 Луѓето гласаа за овој напис. 0 Гласови за - 0 Гласови против.
Означени во:#Аудио, #потреби, #псалми,
svg

Што мислиш?

Прикажи коментари / Остави коментар

3 коментари:

 • Кети

  април 16, 2016 / на 6:28 сум

  Добро кажано! благодарение, брат,

 • Рута

  јануари 23, 2018 / на 9:25 сум

  Бог да те благослови, не те познавам. Но, сфатив дека ова учење е многу навремено за мене, јас сум во време на неволја, Бог ми зборува преку оваа статија, Ме крена, плачев додека читам, неверојатно е да знаете дека вашата услуга допира некого што не го ни познавате. Ви благодарам

 • Шарлот Џенаро

  март 24, 2020 / на 6:00 часот

  Без прашање, Сите мои грижи ги префрлам на БОГА, тој што го знам слуша и ми одговара по своја волја. Нека е благословено неговото ИМЕ, во името на Исус Христос, АМИН

Оставете одговор

Можеби ќе ви се допадне
Се вчитува
svg