Инспириран од Мали кралот

Денес го славиме наследство од најистакнатите лидер на движењето за граѓански права, д-р. Мартин Лутер Кинг Џуниор. Господ се користи овој човек да се поттикне нацијата, и да се движат луѓето кон еднаквост. Таму се уште треба да се работи, но неговиот придонес е непроценливо. Не херој е совршен, и д-р. Кралот не беше исклучок, но јас му се восхитувам на многу начини и јас сум инспириран од неговото наследство. Еве три работи за неговиот живот што ме инспирира.

1. Страста за правда
д-р. Кинг беше згрозена од неправдата која беше неконтролираното во нашиот свет, и го посветил својот живот во борбата против него. Во Библијата, виде Божјата визија за Неговиот свет, Тој го видел пророци повик за крај на угнетувањето, и Тој беше страстен да види дека правдата ќе се случат. Се восхитувам на оваа страст за правда, и да се моли Бог ќе продолжи да работи во моето срце. Сакам да се борат за угнетените и проповедајте го Евангелието на безнадежните.

2. лидерство
И покрај неговата младост, д-р. пророчки говори царот и кристално јасна визија го наведе да се појави како лидер на движењето. Тој не седат назад и да се жалат, тој се повлече и да доведе. Тој беше јасно за што мислеше дека ќе им помогне на црнците се движи напред, и тој го водеше другите во таа насока. Ова резултираше со ненасилен отпор, кој помогна да се промени САД засекогаш. Сите ние можеме да научиме од овој вид на лидерство. Визија е само вредни, кога тоа е во брак со раководството. Неговото раководство помогна визијата да се случи.

3. храброст
Секако, неговата борба не беше исполнет со насмевки и прегратки. Тој ризикувал својот живот за секој пат кога тој маршираа, зборуваше, или протестираа. Тој знаеше дека она што се прави е опасно, сепак, тој имаше храброст да се стави својот живот на линија за својот народ. Опозицијата се соочи не облак неговата визија, или потиснат неговото раководство. Тоа само го потсети зошто тој се бори. Јас се молам дека Господ ќе работи во мене непоколеблив храброст која се залага за Неговото царство и се бори за Неговата слава.

Се надевам дека ќе бидете инспирирани од неговиот пример и, и се надевам дека ќе ми се придружат во фалејќи Бога за она што го правел преку д-р. кралот.

АКЦИИ

4 коментари

  1. for the love of NigeriaОдговори

    His life has definitely been a standard, I used this oppurtunity to ask for us to pray for Nigeria, even as we make our input towards fighting for the Nigeria of our dreams, it shall soon be a reality

  2. Dan SmithОдговори

    I agree that vision without leadership is wasted. It’s too bad, because I’m sure there were several people who foresaw the need for civil rights, and even how it could come about, but because they lacked leadership qualities, they are not remembered today. The same goes for the church. For every strong and visionary leader there are undoubtedly thousands who are merely visionary.