проповедаат Христа, Покажете им слава

Ова видео и ракописот е од општата седница патување во тоа наследството конференција 2013.

Вовед

Темата на оваа конференција е Соли Део Gloria, или слава единствено на Бога. Тоа е голема тема. И ние сакаме таа перспектива - тоа сите слава во универзумот припаѓа на Бога сам, да го извести секој нешто што го правиме. За време на моето време вечерва, Сакам да се размислува за тоа како што информира нашето евангелизам.

Кажувам на луѓето за Исус се чини дека е една од оние работи што сите од нас знаат што треба да направите, но сите од нас се чувствуваат виновни за не прави доволно. Дали сум во право? Сам сум во тоа? Дури и само минатата недела, Се чувствував осудени поради односот почнав да се изгради со еден од моите соседи се вид почна да падне. Не сум бил како намерно како што треба за градење на тој однос, и продолжува да се обидува да му каже за Исус. И ми се чини дека се чувствуваат овој начин често. Прашањето Сакам да прашам зошто? Она што срцето перспектива треба да биде фиксен? Ми треба мојот ум да се обнови. Јас треба да се запамети зошто го правам.

Сега нема сомнеж дека евангелизирањето е страшно и тешко и стресно. И тоа е само она што се случува во нашите срца. Што за тоа како другите да се чувствуваат во врска со тоа? Обидувајќи се да ги убеди некој дека тие се грешници во потребата од Спасител и дека Исус е единствениот начин, изгледа како најлош криминал во универзумот на нашите "толерантни" култура. Тоа е навредливо.

Па зошто треба да го проповеда Евангелието? Ние ја отвори устата и никој не сака да го слушнат. Нè мразат за тоа. Луѓето велат дека ние сме зад пати. Луѓето велат дека ние сме се држат до стариот застарена книга со застарени идеи. Живееме во темно, непријателски свет. Па зошто? Дали ние го губиме времето

Мораме да знаеме зошто сте го прави тоа, или ќе се откажат од. Дали ние го проповедаше Евангелието за да можеме да ги принуди сите да бидат како нас? Дали е тоа затоа што ние сме расистите кои мислиме дека сме подобри од сите други? Тоа е затоа што сите ние треба некаква надеж да се држат до и Исус ќе се направи? Не. Ние го проповеда Евангелието, бидејќи ние сакаме на луѓето да го видиш Божјата слава. И можеме да видиме дека славата во Неговиот Син.

Ако одиме подалеку со една работа, нека биде тоа. Ние го проповеда Христос така што луѓето може да се види славата.

Зошто е важно?

Зависниците се добие висок, бидејќи тие не ја сфати за слава на Бога. Рапери похули Неговото име и да се стави на исто ниво со Исус, затоа што тие не се сфати на слава на Бога. Млади пичове во нашите заедници пукаат секој во секого, затоа што тие не се сфати на слава на Бога. Младите дами се стави нивната доверба во односите, бидејќи тие не ја сфати за слава на Бога. Депресивните младите се самоубие, бидејќи тие не се надеваат, затоа што тие не се сфати на слава на Бога. Луѓето одат во пеколот затоа што тие не го виделе славата на Бога во Евангелието и верува во Христа. Кога го виде славата на Бог прашања, и ние сакаме да го видиме.

Кога ќе се добие увид на славата Божја во Христа, ние никогаш нема да бидат исти. Па ајде да размислиме за тоа што значи да се помогне на луѓето да ја видат славата Божја во темна светот, каде што луѓето дури и не сакаат да го знаат.

позадина

Апостол Павле знаеше што е тоа како да им служи меѓу луѓето кои нему и на неговите Евангелието мразеше. Ние често се замисли дека Павле седи некаде на плажа со нозете нагоре филозофирање како што пишува овие писма. Не, Павле живее во реалниот свет со вистински тешкотии - еден свет кој беше во многу начини е многу потешко отколку наше. И ова писмо е напишано во тој контекст.

Вториот писмото на Павле до коринтската црква е во многу начини за одбрана и опис на неговото министерство во лицето на опозицијата. Свртете со мене 2 Коринтијанс 4:1-6.

Затоа, имајќи го ова министерство со милоста Божја, ние не губат срце. 2 Но, ние се откажале срамно, тајно начини. Ние одбиваме да се практикуваат зајадлив или да си игра со Божјиот збор, но од страна на отворено изјава на вистината, ние би се предавам на совеста на сите во очите на Бога. 3 “И дури и ако нашите Евангелието е прикриена, тоа е прикриена на оние кои пропаѓаат. 4 Во нивниот случај богот на овој свет им ги заслепил неверничките умови, да ги заштити од гледањето на светлината на Евангелието за славата на Христа, кој е слика на Бога. 5 За она што го прогласи не е се, но Исус Христос како Господ, со самите себе како слуги заради Исус. 6 Зашто Бог, кој кажа, "Нека светлината блескаат од темнината,"Блескаше во нашите срца да им даде на светлината на познанието на славата Божја во лицето на Исуса Христа. (2 Коринтијанс 4:1-6)

Ако сте верник во Евангелието, сте биле повикани да биде министер на Евангелието. Па сакам да се погледне на примерот на Павле и јас сакам да истакнам четири часови за служба во темна светот

јас. не Откажување Поради одбивање на мажите (1-2)

Одбивање е тешко. Сите сме го доживеале. Тоа е природно за луѓето да бидат обесхрабрени, и повредени, кога тие ги нудат се некој или нешто друго и лицето кое ги одбива. Од седмо одделение момчиња бара девојка на игранка, да не се прават во колеџ на тоа ќе се примени, да не се добива дека работата што толку очајно сакаше, отфрлање е тешко.

Апостол Павле се занимаваа со голем број на одбивање и опозицијата во службата на Евангелието. Толку многу што во многу од неговите писма тој е принуден да се брани неговиот карактер и неговата методи и неговата порака. Неговиот статус не е неспорно.

Можете ли да замислите да се биде во позиција на Павле? Ти дојде во Коринт, ова паганско идолски место, и ќе го проповедаше Евангелието за нив. Можете да ги сакаше. Сепак, сега, некои naysayers го посеале семето на сомнеж во нивните умови. Сомнеж за вас, и вашите мотиви, и вашата настава. Тоа боли.

Но, како Павле одговори? Погледни го стих 1.

“Затоа, имајќи го ова министерство со милоста Божја, ние не губат срце.”

А. Не губат срце

Павле вели дека не губат срце. Тој вели дека не е обесхрабрен и покрај фактот дека тој се соочи со таква опозиција. Тој не има добивано и депресивни, и се откажал, и фрлени во пешкир или најде нешто друго да го даде својот живот за да. Тој не е во пензија и одлучи да стане магионичар наместо. Кој е неверојатен, оглед на тоа што ова одбивање беше како. Со оглед на сето Павле отиде преку. Од тоа да биде затворен, каменувани, отфрлија. Пол уште не губат срце; која е токму она што ќе биде во искушение да се направи.

Дали некогаш сте се делат на Евангелието со некој и им беше да го одбие? имам. Можам да се сетам на времето кога луѓето велат дека не е потребен Бог, или тврди со мене и ми рече Бог не е реално, или луѓе кои почна да дејствува чудно и ме избегнуваат откако ја дели со нив, дури и луѓе кои агресивно викна по мене и ми се закани. Како ви се во искушение да се одговори на тоа? Можеби ќе биде во искушение да се борат, но не можам да се борат. Повеќето од нас би се во искушение да се обесхрабрени, и да се откаже. Кој сака да продолжи да работи во ѕид од тули?

Значи, кога го читав Павловите зборови велејќи дека тој не губат срце. Јас сум вчудоневиден. Сакам да знам како го прави тоа. Зошто не го изгуби срцето? Тој ни кажува токму тука во овој стих.

“Затоа, имајќи го ова министерство со милоста Божја, ние не губат срце.”

Павле не губат срце, бидејќи на големината на министерството, дека Бог Го даде. Непосредно пред тоа во глава 3, Пол троши еден куп на време објаснувајќи славата на Министерството за Новиот Завет. Славата да биде еден од оние кои се на оваа страна на крстот, кои се да го проповеда спасение по благодат преку верата во Исуса.

охрабрување на Павле доаѓа од самото министерство, не колку успешно се чувствува во секое време. Тој е благодарен Тој беше избран од страна на Божјата милост да им служи на овој начин. Тој се чувствува привилегиран. Всушност, тој истакнува дека оваа нова служба завет е уште пославна од Стариот завет Министерството за Мојсеј. И Павле знае дека тоа е милост од Бога дека тој на сите луѓе ќе имаат ова министерство. Човекот кој го мразеше црквата и прогонетите христијани.

Како Божјиот народ, нашата радост не е врз основа на тоа како луѓето реагираат на пораката. нашата доверба во Евангелието не е врз основа на тоа како луѓето во нашите соседства да одговорат на него. Тоа е врз основа на славата на самиот повик.

Тоа е неверојатно дека луѓето во оваа просторија учествуваат во Министерството пославна од Министерството за Мојсеј. Дали ви се сфати дека? Бидејќи не само што гледам доволно своите не е добро, но ние се да им каже за Оној кој е. Точно знаеме кои што еден е. Ние се да им помогне на луѓето да се види славата Божја претстави! Ние се да водат луѓе во присуство на Бога.

христијаните, ние не треба да губат срцето. Јас не значи дека не треба да се огорчи во темнината на нашиот свет. Мислам само дека ние не треба да биде депримиран и се фрли во пешкир. Тие може да го одбие порака, но тоа не ја прави помалку славни.

не откажување. Не губат срце.

Б. Срамно тајно се откажат начини

“Но, ние се откажале срамно, тајно начини.”

Павле можеби биле обвинети дека се валкани и себичен. Неговиот карактер беше доведен во прашање. Затоа Павле, се брани, велејќи:, "Не, ние се откажа од тоа. Ние не се крие работите и се лигави во начинот на кој ние работиме. "Тој сака да знаат дека има намера да се живее достојно на Евангелието.

Тоа звучи многу слични на она што тој го рече во 2 Коринтијанс 2:17, "За разлика од многу, ние не продавам на мало на зборот на Бога за профит. Спротивно, во Христа зборуваме пред Бога со искреност, како и мажите, испратен од Бога.”

Пол разбира дека барањата на Министерството евангелието што ние ги живееме нашите животи на одреден начин. И кога не го компромитира нашата служба. Тој разбира дека не можеме да проповед на Евангелието, и кажувам на луѓето да се покае за гревот, без да живее живот на себе покајание.

Побарајте, ако сте споделување на Евангелието со луѓе, но истите тие луѓе го гледаат вашиот живот е во неред, си работат против Евангелието. Тие си помислил на тоа Евангелието не мора да биде како моќен како е таа вели дека е, зашто таа е хаос или тој е хаос.

C. Не Мами или сами да ги Божјото Слово

тогаш Павле вели:, "Не сакаме да се практикуваат зајадлив или да си игра со Божјиот збор." Или како што стих го става, "Ние не го користат измама, ниту ги нарушат зборот на Бога.”

Павле вели:, Тој одбива да се лукавите валкање со Словото. Тој уште одбрана на начинот на кој тој работи. Пол нема да направи нешто што tampers со или промени или води надолу Словото Божјо. Можеби звучи како очигледна работа, но тоа навистина не е толку очигледна.

Би сакал повеќе проповедници денес ќе ја имаат оваа решителност, да не се нарушат Божјата реч. Има премногу глупост таму. Кога сте размислување за она што црквата треба да биде дел од, бидете сигурни дека тие го проповедаат Словото. Бидете сигурни дека тие не се додавање или одземање од него. Премногу луѓе се изгради име за себе со искривување на Божјото Слово. Павле вели дека тој нема да го направи тоа.

Знам дека понекогаш сите од нас се во искушение да го направи тоа, иако. Вие не треба да се биде свештеник или на ТВ проповедник да се нарушат Word. Кои се некои од начините можете да бидете во искушение да си играте со Евангелието? Што го прави да изгледа повеќе вкусен? Да не се зборува за гревот? Перспективни луѓе, Исус не им ветувам?

Тоа е вид на како оваа. Дали некогаш сте биле на еден банкет или нешто и ќе седнат на маса и да ги преземат една голтка на ладен чај и тоа е незасладена? Не можете да го мразат тоа? Зошто незасладена ладен чај и ги има? Никој не сака тоа. Значи она што го правиш, ќе се земе како 18 шеќер пакети и да се обидат да се направи слатка, бидејќи незасладен чај е безвреден.

На сличен начин,, луѓето гледаат на евангелието како невкусни, не е доволно сладок вкус пупки на луѓето. Така што тие да додадете на тоа. Тие дознаам како додека тие не се целосно да се ослободи од него тоа е во ред. Тие само сакаат да се меша нешто друго таму со тоа, да ги натера луѓето како него повеќе. Ова е ужасно нешто да се направи! И го открива како може вистински да се види Евангелието.

Вие не чувствуваат потреба да си играте со нешто, освен ако не мислам дека тоа е погрешна или непотполна. Секој обид да се плеткаме околу со Божјиот Збор е напад на Него и начинот на кој Тој го спасува.

D. Признавањето на вистината јасно и оставете ја да стои сам

“Но од страна на отворено изјава на вистината, ние би се предавам на совеста на сите во очите на Бога.”

Евангелието е доволно. Признавањето на вистината јасно и отворено. Тоа не го стори никого било добро да ги трик во исповедање на верата. Додавање на вистината произведува превези; тоа не ги отстрани. Ако жената има убаво лице, Зошто да ја покрие со превез? Тоа не се направи повеќе привлечна; што се крие нејзината вистинска убавина. Не обидувај се да стави го сочинуваат за Евангелието, па тоа ќе биде симпатична. Нека изгубат дека вистинската слава на Христос ќе блесне.

Дури и во средината на одбивање, ние не треба откажување. Ние не треба да живеат на начин што е во спротивност со пораката, и не треба да се менува на пораката да се обиде да ги натера луѓето како него. Ние треба јасно го проповеда Божјото Слово, затоа што ние сакаме да ги видиш славата на вистинскиот Бог.

Но, тоа не е толку лесно. Толку често ми се чини дека тие едноставно не го добие.

II. Пазете се дело на сатаната

Ние треба да бидат свесни за тоа како функционира сатаната. Постојат многу заблуди во врска со него. Некои луѓе одат до крајност на размислување дека сатаната е во основа сите моќни. Се што се случува е резултат на неговата голема моќ, и тој може да прави што сака кога сака да го направи тоа. Потоа, постојат некои кои одат во друга крајност. Тие погрешно веруваат дека сатаната или не постои или дека тој е немоќен и неактивни. И двете од овие крајности се лаги и тие се опасни за нас да се верува.

Вистината е сатаната не имаат моќ, доволно моќ дека работи против Павле и неговото министерство. Слушајте стихови три и четири.

“И дури и ако нашите Евангелието е прикриена, тоа е прикриена на оние кои пропаѓаат. Во нивниот случај богот на овој свет им ги заслепил неверничките умови, да ги заштити од гледањето на светлината на Евангелието за славата на Христа, кој е слика на Бога.”

А. Некои не гледам Евангелието

Се чини дека една од критиките против Павле беше дека тој се крие својата порака од некои, дека тој е водење на некои луѓе од гледање тоа. одговорот на Павле е, Ако пораката е скриен од некои, Таа е скриена од оние кои пропаѓаат. Што значи тоа?

Павле вели на луѓето кои не можат да го видат вистинитоста на пораката се истите луѓе кои пропаѓаат. Ова е јасно во 1 Коринтијанс 1:18 кога Павле вели:, "На словото за крстот е безумство за оние, кои пропаѓаат…" Тоа изгледа глупаво да ги. Не постојат некои луѓе некаде со духовниот вид, кој живее преку вера во Божјите ветувања, кој ќе го наследи вечен живот, кои, исто така, дека Евангелието е глупава. Тие луѓе не постојат.

Тој ќе ги казни оние кои не го познаваат Бог и не се покоруваат на Евангелието на нашиот Господ Исус. Тие ќе бидат казнети со вечна погибел и затвори надвор од присуството на Господ и од величие на својата моќ на денот тој доаѓа да се прослави во неговите свети луѓе и да се восхитуваа на сите оние кои веруваат. (2 Солунјаните 1:8-10на)

Ова не е игра која играме. Ова министерство е Министерство за живот или смрт. Оние кои го отфрлаат оваа порака на Евангелието, одбие Бог. И оние што го отфрлаат ќе пропадне и се казни засекогаш.

Б. Сатаната Ролетни Неверниците

Но, зошто да не може да се види овие луѓе? Ова е местото каде доаѓа сатаната во. Павле го Повиците "Богот на овој свет". Така, тоа е јасно дека тој има некаква моќ, но не сите моќ. Тој се вика на богот на овој свет и на оваа возраст, а само оваа возраст.

Сега како што знаеме дека сатаната не мрази. Писмото вели тој, обиколува земјата во потрага по некој тој може да проголта. Тој е Божји противник (не се еднакви), и оној кој нè доведе да веруваме лежи наместо на Божјата вистина. Значи она што не рекол Павле сатаната не тука? Павле вели дека овие луѓе, кои пропаѓаат, или како што тој ги нарекува, неверниците, тие не може да се види, затоа што сатаната ги заслепува.

Ова треба да биде доказ за тоа како неверојатен и е важно за нас да го видиш Божјата слава. Дека една од главните цели на сатаната е да нè чува од тоа гледање. Сатана оди толку далеку што да нè заслепи да бидете сигурни дека ние не може да се види славата Божја во Евангелието.

Која е Божјата слава? Слава на Бог е неговата тежина, неговата убавина, раскош, величие, големина, и осветлувањето. Исто така, има многу да се направи со репутација, реноме, и присуство меѓу Својот народ.

Некои од нас сметаат дека главна цел на сатаната е да ни се патувањето со пирамида или симболика едно око во албумот дело на раперот. Побарајте, Главната цел на сатаната не е да ви трик во приклучи на Илуминатите со рап албум. Главната цел на сатаната е за да ве гледаат славата Божја во Христа. И тоа е она што го сакате луѓето да се види. Сатаната работи против нас. Сатаната е нашиот непријател и непријател на Христовото дело.

Сатаната не сака да биде во стравопочит на слава на Бога. Тој сака да биде вљубен во славата на овој свет. Тој сака да биде врзан со пари, и популарноста, и совршен односи, и успех. Сатаната сака да бидеме толку задоволен со привремен, земна слава, дека ние немаме време да се погледне за слава на Бога. Но, тоа не е доволно за него да ни го одвлекува вниманието - тој, всушност, ни ги заслепува.

Дали сте биле дозволувајќи им на сатаната да сте слепи и да ги одврати од гледање на славата Божја? Дали сте брка славата на овој свет, наместо на Божјата слава? Ако така, ќе се игра во неговата рака и го прават токму она што тој сака да се направи. Тоа е причината зошто ние како верници во Исус, затоа што ние сакаме на луѓето да го видиш Божјата слава, дека тие ќе веруваат Христос, и да Го прослават Бога со своите животи, го проповеда Евангелието.

Некои од нас се прашувам зошто нашиот свет е толку темно моментов. Зошто луѓето се толку грешен, омраза еден кон друг, и непријателски кон Бога. Па тука е одговорот. Тие се слепи. Можеби сте биле споделување со некој пријател или член на семејството со години без напредок и дека си уморна. Се чини невозможно. Ние не треба да се фрустрирани и да се откаже од луѓе. Ако Бог може да ве спаси, Тој може да се спаси некој! Ако Бог може да ме спаси, Тој може да се спаси некој. Тие се слепи, и тие треба да се види. Ќе им помогне да се види.

Ова исто така ни покажува дека кога луѓето одбиваат Евангелието, тоа не значи дека пораката е недостатоци било повеќе отколку што значи светло е недостатоци, ако еден слеп човек не го забележите тоа сјае во очите. Слепите луѓе не го гледаат.

Не дозволувајте одбивање да се сомневаат во Word. Фактот дека слепците не можат да видат колку е убава Мона Лиза е, тоа не значи дека не е убава. Ние не ги базираме нашите мислења на уметноста на мажите кои не може да се види.

C. Исус е Божјиот лик

Павле вели дека сатаната им ги заслепува од гледање "Светлината на Евангелието за славата на Христа, кој е слика на Бога. " Ова е причината зошто проповеда Христос покажува луѓе за слава на Бога, затоа што Исус Христос е сликата на Бога.

Исус не е само Божји пророк. Тој не е само човек, испратен од Бог. Тој не е само Божјиот Син. Тој е на сликата на Бога. Што значи тоа? Тоа значи дека Исус, да се биде Бог, е совршено претставување на Отецот. Ако сакате да знаете што Божјата љубов е како, се погледне на Исус. Божјата милост? Се погледне на Исус. Како се чувствува Бог грешниците? Се погледне на Исус. Исус е Бог во физичка форма, совршена слика.

Во видливо создание гледаме Божјите дела, но во Христа Исуса, имаме Бог, Емануел, "Бог со нас." Славата Божја во лицето на Исуса Христа е многу слатко видлив, затоа што се свесни дека не се само Божјите особини има, но и самиот Бог е таму. - Чарлс Spurgeon

Никој никогаш не Го видел Бога, но Бог една и единствена, кој е на страна на таткото, има направено познал. (Џон 1:18)

Значи, кога мажите ја видат светлината на Евангелието за славата на Христа, тие се види Бог во Неговата слава. Сатаната не сакате од нив да се види дека.

Ние го проповеда Евангелието, така што луѓето може да се види славата. И дека славата е олицетворена во Исус.

Значи, Сатана ги заслепил мажи, Што треба да се направи? Сатана е "богот на овој свет." Што треба да се направи кога тој доаѓа кон нас?

III. Прегратка на работата на министерот

Една од причините зошто многумина од нас се борат со евангелизирањето е затоа што ние се разбереме погрешно она што ние сме биле повикани да се направи.

“За она што го прогласи не е се, но Исус Христос како Господ, со самите себе како слуги заради Исус.”

Павле вели, луѓе отфрли мојата порака, бидејќи тие не може да се види Христос. И Христос е она што го проповедаме. Тие не ме одбивање, но Него.

А. проповедаат Христа!

Како министер на Евангелието, имате една примарна задача. Објавете Христос. Ние се заглави, и збунет, и обесхрабрени, бидејќи ние се далеку од главната работа. Кажете им на луѓето за Исус.

Кога ќе дојде во контакт со некој кој е изгубена, без надеж, без Бог, а вие запрашајте се што треба да направите. Кажете му на тој човек за Исус. Тоа е она што им треба. Да тие имаат и други потреби. Но нивната главна потреба е Исус.

Ако навистина сакате луѓето да го видиш Божјата слава, што ги прави не е добро да го проповеда други работи. Сега тоа не значи дека не им помагаат на луѓето да живеат својот живот и, тоа само значи дека Христос треба да биде во центарот на таа. Ако Исус не е основа, мотивацијата, гориво позади сè друго што го проповеда, она што го правиме нема да трае.

Што значи тоа да го проповедаат Христа? Ние знаеме од остатокот на текстот и на други места во Светото Писмо дека Павле се однесува на евангелската порака. Павле му рече на Коринтијанс "Решив да не знаат ништо помеѓу вас, освен Христос и Го распнаа." Павле значи пораката за Исус и за она што тој го направи и како Тој го спасува.

Ако сте тука вечерва и не знаете дека пораката на Евангелието, тогаш тоа треба да биде вашата цел пред да ја напушти. Дознаам што е Евангелието и дали или не ви се верува. Во основата на оваа порака Евангелието, е вистината дека Бог е свет, Главните е грешен, Христос е совршен и умре за грешниците, и Тој воскресна од гробот. И оние кои се одвраќа од гревот и доверба во Христа, ќе биде спасен. Тоа е пораката што биле повикани да го проповеда.

Вие не може да спаси други. Вие не може да умре за сите. Вие не може да го промени срцето на сите граѓани. Вие само може да го проповеда Христос. Не обидувај се да ги спаси, да им каже за оној кој може да. Не обидувај се да го промените срца, да им каже за оној кој може да. Не обидувај се да ги исчисти, да им каже за оној кој може да.

Зошто Евангелието? Бидејќи ова е како Бог го избра луѓе, кога ќе го слушнат Радосната вест. И тоа е јасно од овој пасус, дека Божјата слава јасно се гледа во добрата вест за Неговиот Син.

Само минатата недела, Слушнав две сведоштва од верниците во мојата црква. Овие две луѓето имале многу различни приказни. Еден од нив бил дилер на дрога, кој бил затворен. Друга беше добра девојка, кој го мразеше Бог. Двете од нив се на Евангелието дели со нив многу пати. И тие не веруваат во тоа. И знаете што, конечно, се пресели од нив да му верувате на Христос? Некој друг дели Евангелието со нив. Ние никогаш не знаеме кога Бог ќе се случува на работа, или како Бог се случува да се работи. Ние само треба да се направи нашата работа. Кажете им на луѓето за Исус, така што тие може да се види славата на Исус.

За оружјето на нашето војување не се на телото, туку да има божествена моќ да го уништи упоришта. Ние ги уништи аргументи и секој возвишени мислење покренати против познавањето на Бога, и да ги преземат во заробеништво секоја мисла да ги почитуваат Христос, да биде подготвена да ги казни сите непослушност, кога вашата послушност е завршена. (2 Коринтијанс 10:5-6)

Некои од нас сакаат да ги споделиме нашите сведоштва, што е добро. Но, кога на Евангелието не е присутен ние не се објавуваат Христос, но само. "Бев crackhead, Јас тогаш не бев. "тоа е во убава приказна, но како можам да се спаси?!! Без разлика дали ви значи да се или не, тоа е проповедање себе. Ние правиме многу нешто Павле вели дека тоа не го стори во овој пасус. Ве молиме да ги споделите вашите сведоштво, но да им каже на Радосната вест што сте го зачувале.

Б. Биде слуга на оние кои треба Вистината

На кој начин сте биле споделување на Евангелието во последно време? Кои сте биле споделување со? Што сакаш да зборуваме за тоа кога ќе седне во фотелјата на бербер, или кога ќе се направи вашата коса? Што велиш ти на вашите соседи или вашите соработници, кога ќе добие неколку минути да се подели?

“За она што го прогласи не е се, но Исус Христос како Господ, со самите себе како слуги заради Исус.”

Овој збор се преведува како службеници, буквално значи роб. Тој вели јас прогласи Христос како Господ, и мене како роб, заради Исус. Тоа е неверојатно. И тоа не е само време Павле вели вака.

Иако јас сум слободен и припаѓаат на ниту еден човек, Јас сум си роб на сите да донесат, да освојат што е можно повеќе. (1 Коринтијанс 9:19)

Дали сте се прави себе си слуга на оние кои треба да ја чујат добрата вест?

За некој да се слушне на Евангелието од мене, дали тоа треба да биде совршена ситуација? Се надевам дека нема. Сакам да биде намерно,, па дури и себе непријатностите што другите ќе се состанат Христос.

Некои од нас се премногу зафатени. Ние работиме многу, или што служат во црквата многу, а ние никогаш не поминуваат време со не-христијани. Се чувствувам како што понекогаш. Но, ние не треба да ја напушти кажувам на луѓето за Христа до шанса. Ние треба да се изгради нашите животи околу евангелизам. Прават жртви за да им кажам на другите луѓе за Христос.

Се прашувам кој во оваа просторија се оди во друга земја за да ги споделите Добри вести? Има луѓе кои не знаат. Има луѓе кои се слепи. Каде се урбани мисионери подготвени да одат на друго место?

Ние го проповеда Христос, така што луѓето можат да го видат Бога. Но, она што е поентата на проповедта Христос, ако мажите се слепи?

IV. Надеж во Божјата работа

Ако се evangelized светот во крајна линија зависи од нас, тоа е буквално невозможно. Ние не може да се отвори очите на слепите. Сите можеме да направите е да го проповеда и љубов за нив. Дали Бог бара од нас да го направи невозможното? Можеби.

во Дела 26:18, Исус вели на Павле, "Јас сум ви испраќање на нив, да се отворат очите и да ги претвори од темнината во светлина, и од власта на сатаната кон Бога, така што тие можат да добијат простување на гревовите и место меѓу осветените преку вера во мене. "

Како е тоа можно? Човекот не може да го направи тоа. Слушајте стих 6.

“Зашто Бог, кој кажа, "Нека светлината блескаат од темнината,"Блескаше во нашите срца да им даде на светлината на познанието на славата Божја во лицето на Исуса Христа.”

А. Бог го создава и пресоздава

Петар го зема една секунда за да се потсетиме кој е Бог. Тој сака да ни даде брз потсетник на Неговото учинокот. Ова не е Бог, кој се обидува да направи нешто неверојатно за прв пат. Ова не е Бог, кој е роден вчера или дури и пред милион години. Ова не е Бог, кој е создаден. Ова не е Бог, чии раце се врзани со т.н. богот на овој свет. Бог, ние се случува на други луѓе во име на е истиот Бог кој ја создал апсолутно се од апсолутно ништо.

Ако може да се создаде сите на создавањето, со едноставни зборови, Тој може да донесе слепи, мртви во живот.

Слепите очи не се совпаѓаат за нашиот Бог. Злите умови не се совпаѓаат за нашиот Бог. Темно срца не се совпаѓаат за нашиот Бог. Тој рече, "Нека биде светлина" еднаш и тој може да го кажам уште еднаш. Тоа е поентата е што Павле.

Овие слики тој го користи е вака. Нашите срца се како голема соба, тоа е Pitch Black. Ѕидовите се дебели. Нема прозорци. Нема светилки. без светла. Без врати за светло до лази под. Сите оваа соба некогаш познато е крајна темнина. Евангелизиране е кога некој е надвор од таа темна соба и вика Христос е Господ. Но, светлината се уште не се запали. Тие одат на другата страна и крик, Тој умре за гревот и воскресна! Сè уште нема светло,. А потоа друг пат истата вест е заеднички, но овој пат на саботаж топката на Божјата милост smashes во целина, преку една од оние ѕидови и за осветлување некогаш сте виделе блеска. Кои некогаш затемнета просторија сега е толку светла како секоја соба некогаш може да биде. Потребно е Бог да го стори тоа.

Кристијан, Ако не сте виделе славата Божја во лицето на Исуса, ако сте се претвори од темнината во светлина, тоа не ти е тоа да го направам. Тоа не е во крајна линија тоа на лицето кое го дели со вас. Тоа е Бог го прави. Само Бог може да го направи тоа. А Богот на овој свет ни ги заслепува од славата на Исус, вистинскиот и жив Бог сјае светло во срцата и отвора очите на слепите. И тој го користи Неговото Слово да го направи тоа.

Ако твоето срце веќе не е затемнет, како не, кои се појавуваат во вашиот живот?

C. Гледајќи Исус редовно со Благодарност

Дали ви се сфати она што Бог го направи за вас? А многу од нас, вклучувајќи ме и мене, не се страстни доволно за евангелизам, бидејќи ние не сме доволно благодарни што ние да се гледаат во слава на Бога во Евангелието. Ако бевме заробени повеќе, и маѓепсани со нашиот Бог и што ја имаме во Христос, ние ќе им кажам на другите луѓе повеќе. Ние да им каже околу тоа покажува ни се допаѓа, и добри албуми, и конференции. Дали ние да им каже за Исус? Кога ќе сакаат нешто, ние не може да им помогне, но се сподели со другите.

Кристијан, ги искористат предностите на она што Бог го направи. Потопете се во тој Евангелието, Но, Бог е се уште покажуваат Неговата слава надвор таму, во лицето на Христос. Таа не запира кога ќе се има доверба во Него. Не обидувај се да се надминат Евангелието! Тоа е каде што ние ја видат славата Божја најјасно. Тоа е она што Библијата не ни укажува на.

Како Бог располагаше Неговата љубов за нас. Бог го излеал богатството на Неговата благодат врз нас. Бог прикажува трпение со нас. Бог Самиот покажувате. Слепци чии очи се врати не се шетаат со blindfolds. Имате очи. па гледам.

Кога сте обесхрабрени, се сеќавам на кој сте служат. Чувајте го проповедаше Евангелието. Ние го проповеда Христос така што луѓето може да се види славата.

заклучок

Министерството во овој паднат темен свет никогаш не била, и никогаш нема да биде лесно. Но, можеме да научиме од Павле. Можеме да научиме, првиот, да не откажување поради одбивањето на мажите. Второ, да пазете се дело на сатаната. Трето, да се вратиме на работата на министерот. Четврто, да се надеваме во работата на Бог.

Што да правам ако не сум го проповедаше Евангелието колку што или како јас треба да биде? Не сакам да ја напушти обесхрабрени. Погледни на Христос. Сакам да ја напушти тука охрабрени, во она што Бог го направи за вас во Исус. И мотивирани да се каже другите, па тие може да ја доживее истата.

Има премногу е во прашање за нас да се шетаат чувствува лошо за себе. Премногу во прашање.

Постојат само две опции за нас кога овој живот е над. Оние од нас кои не се стави нашата вера во Христа, ќе загинат. Ако ние не ќе се промени нашиот ум за гревот, остави го, и да се фрли на милоста на Исус, ние ќе ги уништување засекогаш.

Но, ако ние се сврти и доверба во Христа, Ќе го видиме увид на Неговата слава сега во Евангелието на Христос. а подоцна, откако ќе се врати, сите од нас ќе добијат нови тела. И ние ќе се гледаат во Неговата слава во целост, засекогаш. Тоа е прекрасно. Има многу во прашање. Чувајте го проповедаше Евангелието, па луѓето можат да ја видат славата Божја засекогаш.

АКЦИИ

9 коментари

 1. Jared DubaОдговори

  Еј, патување!

  Бев на наследство и слушнав што го проповеда оваа порака. Јас навистина го ценат акцент на евангелизиране и е охрабрен што толку многу луѓе се изложени на него. Тоа беше исто така обвинување и поучни лично на мојата душа. благодарение, Бро!

  грејс & мир,
  Jared

 2. ЏејОдговори

  Се сеќавате на бездомници христијани ти реков момци за? Тие треба помош.. Секоја помош ќе биде одлично момци. Бог ќе ги дава, но дури и Исус не можеше да стори дела каде што нема вера. Секој во Лос Анџелес се вртат грб поради недостаток на вера. Ај поддршка на царството и го даде она што може да се. Тие, исто така, направи музика и Духот навистина зборува во нивните текстови. Ви овозможува да се шири и дека, како и! Ние го правиме ова за y'all царство. Е-пошта livin4christ4lyfe@gmail.com .. Ај да им помогне на своите браќа. Ве сакам сите. и Пат, Ве молиме помогнете.. Ако сакате да се види нивните плодови.. Проверете YouTube.com/livin4christ4lyfe ..

 3. PJMadsenОдговори

  Леле! Тоа беше навистина добар! Не можам да дочекам да го споделам со моите пријатели! Ти благодарам! Навистина ми се допаѓа тоа што може да се слушне и да ја видите на YouTube…и исто така прочитате проповед како Пат Ли го кажува под видеото! “Бог ни благослови секого.”

 4. спомнувањето: О u preachin' сега? @ TripLee116 носи зборот на масите ... - UrbanGospelEntertainment.com @UrbanGospelENT

 5. ShauneilОдговори

  Одлично порака. Добро напишани и описот е едноставна. Каде е копчето претплатите? Јас не сакаат да имаат да се движите низ сите мои страници за да најдат вашиот пост. :-) Јас би можеле да го пропуштите.

 6. SdoubleUОдговори

  Благодарение на оваа порака. Тоа беше нешто што навистина потребно да се слушне. Овој веб-сајт е голем поттик за мене. На здравје!

 7. DJОдговори

  јас, патување! благодарение пријателе! Вашата порака навистина повторно ме инспирираше. Сум бил толку обесхрабрен во последно време и тоа само помогнаа.