Новиот Завет

Правам музика за живеење. И како што многумина од вас знаат, исто така,, видот на музиката го правам е малку поинаква од песните што може да се слушне во сервис CHBC. Постојат многу работи во врска со хип-хоп кои го прават различен од другите жанрови на музика. Едно нешто што не е единствен за хип-хоп, но е почест е ремикс.

Што најчесто се случува со ремиксот е да се земе песната што веќе сте направиле и ќе ја преработувате. Чуваш некои елементи од оригиналната, но исто така ќе се променат некои работи кои треба да се стави нов спин на неа. Така може да додадете нови зборови, или сосема нов победи, или само поинаков пристап кон истото. Но, една од целите е да им даде на слушателот нешто ново, па дури и се подобри на песната.

И Новиот Завет, што нашите текст зборува за вечерва, е речиси како ремиксот. Велам дека поради тоа што Бог ветува дека ќе склучам Нов Завет со Својот народ, но сè за тоа не е нова. Неговиот карактер не се промени, Неговите ветувања не се промени, целокупната неговата намера не се промени. Но, постојат некои работи во врска со овој завет, кои се сосема различни. И поради нашите гревови, Стариот завет не работат. Затоа, Бог подобрување на него со нов. Тоа не беше Неговиот план Б, но Тој планира сите заедно да се направи нов завет дека Неговиот Син ќе придонесе за. И читаме за овој нов пакт во Еремија 31.

Дозволете ми да ви даде некоја позадина пред да го прочитате текстот.

позадина

Излез, по Божјиот народ биле обесправени и поробени од страна на Египќаните, што викаат кон Него за избавување. И Тој ги доставува на драматичен начин со десет неволји и претворање срцето на фараонот, и поделба на Црвеното Море. Откако Бог ги предаде на народот на Израел, Тој го прави завет со нив. Тој вели, "И така,, ако навистина ги почитуваат Мојот глас и ја држите мојот сојуз, ќе бидеш моето богатство поседување меѓу сите народи…" (Излез 19:5). Тој ги потсетува на она што тој го прави во нивно име. Тој им дава 10 заповеди дека тие треба да го следат. Бог ветува дека ќе ги благослови ако тие Му се покоруваат, и да ги проколне ако му биде непослушен. И луѓето се согласуваат со овој завет и се заколнуваме да ги почитуваат Бога.

Звучи одлично? Само да се направи она што Тој вели и сè ќе биде во ред. Тие ќе бидат Божји поседувате, Тој ќе ги благослови, и тие ќе живеат засекогаш среќно. Проблемот е што не Го почитуваат. Тие не се држи до својата страна од договорот. И така ние се наоѓаме во времето на Еремија.

Книгата на Еремија е првенствено книга за пресудата. Поголемиот дел од книгата е Бог ги укорувал луѓе преку Неговото пророкот Јеремија за нивната непослушност, и пророкуваа за нивното уништување. Но, има еден мал дел (30-33), каде што нашиот текст се најде денес, во кои Бог ги уверува за својата посветеност на нив, и покрај нивниот бунт, и пророкува благословите Тој ќе излеам врз нив. Еден ден по сето ова уништување, Тој се случува да ги врати. Тој им кажува на овој нов пакт Тој ќе го склучам со нив. И тоа е она што ние ќе треба да се размислува за денес. Има многу, многу нешта што може да се каже за Новиот Завет, но ние ќе се фокусира еден стих утрово.

Слушајте што вели Тој.

"Ова е заветот, ќе го склучам со домот Израилев по тоа време,"Вели Господ. "Јас ќе ја ставам законот во нивната mindsand го напише на нивните срца.

Јас ќе им бидам Бог,и тие ќе бидат Мој народ. " (Еремија 31:33)

Јас само сакам да се укаже на четири работи треба да бидеме благодарни за и славиш Бога за како што се одразуваат на овој текст.

јас. Бог е работат на меѓународно ниво

Во текстот се вели дека, "Ова е заветот, ќе го склучам со домот Израилев…" Звучи како национална нешто право? Па, како е тоа што Новиот Завет е Бог работат на меѓународно ниво?

Па во Излез и Бог направи завет со Својот народ Израел. А во контекст на книгата на Еремија, овој нов завет се исто така се направени на народот на Израел. Постојат некои очигледни индиции дека Бог планира да се направи работата надвор од Израел, но во тоа време Бог прави ветување директно на народот на Израел за враќање во првобитна состојба.

И кога дојде Исус на Земјата, Неговиот фокус е јасно на Евреите. во Матеј 15:24, Исус вели:, "Јас сум пратен само при загубените овци на домот Израилев." Но, се разбира народот на Израел го отфрли, а до крајот на Евангелието според Матеј, Неговиот план е јасно. Тој вели дека "научете,", Не само на Израел, туку и на сите нации.

И ние гледаме дека толку јасно во актите и сите на Новиот Завет, дека Бог е работа за заштеда на грешниците се прошири. Тој дури и ја испраќа веројатно апостолот, Павле, конкретно на народите. Неговиот фокус не е на национално луѓе, но на меѓународно луѓе.

И ние треба да го фалат Бога за ова! Никој не заслужува да биде спасен и вратен на Бог, Така тој беше љубезен да го откупи луѓето од Израел. И тој продолжува да биде милостив, нудејќи им на спасение за сите нас. Тоа е речиси како луѓе умираат од жед, а само едно лице има вода. И во првиот изгледаше како вода беше достапна само на децата. Но, тогаш дознаваме вода е на располагање за сите нас. Тоа беше голема што децата може да се спаси, но сега дознаваме сите ние можеме да. Главниот начин оваа илустрација паѓа е дека заслужуваме да умре од жед. Но, Бог милостиво ги нуди сите од нас спасението што ни е потребно.

Мислам дека тоа е прилично јасно дека не сум со еврејско потекло. Некои од нас се тука вечерва. Мислам дека тоа е безбедно да се каже дека повеќето од нас тука не се Евреи. Така и за некои од нас тоа треба да биде особено за пофалба. Дека Бог ќе го постави Неговото око на нас, како и дека Тој испрати Христос за нас. како Ефесјаните 2 вели, "Затоа се сеќавам дека во еден момент ќе народите во телото… се сеќавам дека во тоа време биле одделени од Христос, отуѓени од општеството на Израилот и непознати на заветите на ветувањето, без надеж и без Бога во светот. Но, сега во Христа Исуса, вие, кои некогаш бевте далеку, да се донесе во близина на Христовата крв. " (Ефесјаните 2:11-13 ESV)

Слава на Бога дека Тој не ни остави далеку, крајно безнадежна, и без Него. Тој не треба да го направите тоа, но како што знаеме дека тоа е Неговиот план сите заедно. И знаеме каде што приказната завршува. Приказната завршува со луѓето од сите народи и јазици обожаваат јагне заедно во новото небо и новата земја. затоа што "од страна на [неговото] крв [тој] откупува луѓе за Бога од секое племе и јазик и народ и нација " (Rev 5:9).

Па ова треба да влијаат на начинот на кој живееме заедно, како што телото на Христос и сега. Божјиот народ, ние треба да се обидуваат да го направат животот, на начин што покажува надвор Божјиот план за спасение на различни луѓе. Понекогаш мојата црква не крштевање во недела наутро. И јас сакам да се погледне до таму и да видиме различни луѓе даваат сведоштва. Сите тие имаат различно потекло,, но Бог е зачувување на благодатта беше присутна во сите од нив. Тоа би можело да се каже и за нас денес тука. Јас се молам дека кога луѓето доаѓаат кај нашата црква, тие ќе се восхитуваат на Божјото дело во животот на толку многу различни видови на луѓе. Вие не сте спасени од вашата возраст или раса. Не постои квалификации освен да биде сиромашните. И сите од нас се сиромашните.

А многу луѓе кои ги среќавам не го знаат ова. Тие мислат дека Бог ги спасува само два вида на луѓе: или стари бели пичове или стари црно баби. Но, тоа не е точно, право? Библијата е јасна дека "Секој кој повикува на името Господово, ќе се спаси." Не само богатите луѓе, или сиромашни луѓе, или стари луѓе или млади луѓе, или еврејскиот народ или белци или црни луѓе. Не, Бог ја продолжи својата понуда до сите.

ние, како црква, треба да се плаши и не прават ништо што го прави да изгледа како Бог ги спасува само одреден вид на човек. Тоа е убава мистерија на Новиот Завет. Тоа е една од славата на Евангелието дека Бог ќе го спаси секој грешник кој го става својата вера во Христа. Тоа не е фокусирана на или ограничени на една група.

Како црква, не сите може да дојде од истото место и не можат да имаат иста етничка припадност, но ние имаме нешто поголемо заедничко. Ние сме во сојуз со живиот Бог преку Христос. И тоа е огромна.

Ова е исто така причина ние треба да испрати мисионери и да се моли за нив! Ова е причината зошто некои од нас треба да се спакуваат торбите и да си одат! Затоа што Бог ги направил нов сојуз, и Тој е вклучено народите. Некој ни кажа и некој треба да оди да им каже.

Значи иако разговорите за текст за Божјиот завет со домот Израилев, ние знаеме дека неговиот план беше проширена. Ајде да славиш Бога за работа на меѓународно ниво. Што точно ли тоа работа изгледа? На кои други начини да овој завет се нови?

II. Бог работи внатрешно

"Јас ќе ја ставам законот во нивните умови и напишете го на нивните срца."

Јас не мислам дека текстот се обидува да привлече некои голема разлика тука помеѓу срцето и умот. Мислам дека тоа е само со помош на два различни зборови кои комуницираат дека Бог се случува да се направи нешто во нас. Други преводи велат "Јас ќе ја ставам закон во рок од нив и јас ќе го напише на нивните срца."

Сега се разбира прв пат Бог им го дал Законот, Тој го напишал на камени плочи. Но, Бог го кажува, "Не, овој пат, јас ќе одам да се напише во на нивните срца. "Првиот пат кога Бог им дал право, Тој го стави пред нив. Но, Бог го кажува, "Не, овојпат, Одам да се стави моите законот внатрешноста на нив. "

Ние сме навикнати на размислување на срцето како загревање, нејасни во внатрешноста. Ние се дружат срцето со односите и Денот на вљубените и романтична љубов. но,, библиски срцето е многу повеќе од само каша емоционална место. Во Библијата, срцето е целата наша внатрешниот човек. Тоа вклучува нашите емоции, но исто така вклучува нашите умови, нашата волја, и нашите желби - сето она што се случува во внатрешноста. Хебрејскиот збор, всушност, значи утробата, затоа што тоа е сликата што се користи. Ние ги користиме зборот срце.

Срцето е во сржта на сè што правиме. Тоа е како на GPS систем кој насочува нашите активности. Проблемот е во тоа е расипано. Нашите грешни срца мислам ред, и се чувствуваат лошо, и желбата ред. И ние се покоруваат на Божјото, бидејќи во суштината на тоа кои сме ние, ние сме во ред.

Без разлика на она што го направив јас не можеше да се укине таа лента,. И без оглед на она што го прави секој грешник, тие не се во состојба да собере само сила да го задржи совршено Божјиот закон.

И тоа е причината зошто Божјиот закон, толку совршена како што беше, никогаш не може да нè спаси. Ова е причината зошто само ни кажува вистинската работа да се направи никогаш не може да биде доволно.

Се чини дека денес, многу аргументи во корист на живеење неморален живот има врска со она што е природно. Ние сме родени со одредени желби, а тие мора да бидат во право. Како може

Бог некогаш имате проблем со нешто што се чувствува толку право, дали тоа да биде предбрачен секс, или хомосексуалноста, или било морални прашања.

Вистината е дека нашите срца се толку скршена и збунет, тоа погрешно се чувствува во право и право се чувствува лошо. Кога нашите сопружници ни иритираат тоа се чувствува во право во овој момент да ги почитуваат. Кога растев гледа фаул музички спотови, тоа се чувствува право да копнеат оние жени на екранот. Кога нашиот успех не е сосема во право се чувствува право да лажеш само малку на нашите даноци. Нашите срца трик на САД. Всушност во друго место во книгата на Еремија, што се вели, "Срцето е измамнички над сите нешта, и очајно болни; кои може да го разбере?" (Еремија 17:9 ESV)

Тоа не беше доволно да имаат право, затоа што нашите срца грешни одговори само во бунт. Бог мораше да ни се отвори, и ни дава духовна трансплантација на срце.

Ова внатрешни работи е во сржта на овој нов завет и ние треба да го фалат Бога за него. Ако Бог не се обврзуваат да работат внатре во нас, ние се уште ќе биде безнадежна. Филипјаните 2 ни кажува, "Градете го вашето спасение со страв и трепет…" Зошто? "За тоа е Бог кој работи во вас, и да нема и да работат за Неговата волја. " (Филипјаните 2:12-13 ESV)

тоа е затоа што на неговата работа во нас дека ние ќе работат надвор нашето спасение. Ние само може да работи надвор, бидејќи Бог е работа внатрешно во нашите срца да се сакаат и да се направи она што Тој ни вика да. Бог е иницијатор и овозможувач тука. Ние треба да го фалат Бога за таа неверојатна работа.

Така, во светлината на оваа вистина, тоа е токму она што треба да се прави. Ние треба да работиме на нашето спасение. Ние треба да бидеме сигурни во нашата борба против гревот, знаејќи дека Бог е во нас. Бог не е само седи на небото лаење на команди на Својот народ и ги осудува кога тие не успеваат. Тој, всушност, работат во нашите срца за да ни помогне доверба и почитувајте. Ние немаме оправдување за мрзливи извршување на Бог.

Можеби денес сте се борат со некои грев што ќе се чувствуваат како да не може да го порази.

да се поттикнува. Бог е на дело во вас. И тој е посилна од било грев.

Во мојот живот, Јас може да се види јасно,. Не дека јас не се бориме повеќе, но тоа е толку различни. Се сеќавам дека се во љубов со мојот грев. И тогаш се сетив промена каде што ми пречи. Дури и пред да почнам да се менува моето однесување, Јас забележав дека начинот на кој ми се чинеше, и како што мислев, и она што сум сакал да се менува. Тоа може да биде само на внатрешниот работата на Бога. И нема ништо послатко од гледање Бог направи во споредба со други. Затоа што може да се радуваат и да каже, "Еј, Тој го стори тоа во мене!"

Ова е уникатен вид на единство што само христијани се грижат удел. Бог работи во нас.

Ние треба да славиш Бога за своите внатрешни работи.

III. Бог работи интерперсонално

Слушајте го последниот дел од овој стих. Бог вели:,

"Јас ќе им бидам Бог,и тие ќе бидат Мој народ. "

Заветот што прави Бог не е само договор. Тоа не е само некаков договор за него да се прават добри нешта за нив. Овој сојуз е вкоренето во личен однос со својот народ. Бог не само што вети дека ќе ни благослови со работи, Тој вети дека ќе ни благослови со себе. Тој е нашиот Бог!. Тоа не е како потпишувањето на закуп за нов стан. Кога ќе го направите тоа, ти си само со ветување дека ќе ја плати сопственикот на станот изнајмување секој месец. Тоа не е како што. Таму е лична, посветена љубов и наклонетост има во сите свои активности кон Својот народ.

И има одреден вид на сопственост има. Тој ни го купи со крвта на Неговиот Син, а ние му припаѓа. Тоа ме потсетува на Само во Христос линија, "Зашто Јас сум, а тој е мој. Купени со скапоцената крв на Христос."Бог секогаш се бара да имаат личен однос со својот народ, а тоа беше да се продолжи со овој нов сојуз.

Кристијан, мислите за Бог како Бог, или само како Бог? Кога мислите на Бог е Тој само Создателот таму? Или, пак, е вашиот Отец? Тој е љубител на душата?

Поради начинот на кој гледаме на него го менува начинот на кој одговори на Него. Народот на Израел не живееле како тој да е нивниот Бог. Тие се поклонуваат на идолите. Тие не беа верувајќи Неговото Слово. Ништо за нивниот начин на живот, рече дека ова е нивниот Бог. И ништо за нивниот живот, рече дека биле Својот народ.

Оние од нас кои имаат доверба во Христа се Својот народ. Бог има печат Неговото име за нас. Сè што му припаѓа Нему, но на посебен начин Тој гледаше во нас и рече:, "Тие се мои." И нашиот живот треба да сведочат за оваа вистина.

Кога Исус отиде на крстот како наш Првосвештеник, Тој ни даде пристап до Бог на вселената. Се прашувам како тоа ќе се промени нашата молитва животи ако ние сфатија вистината дека Тој е нашиот Бог, а ние сме Својот народ. Мислам дека за Излез кога Неговиот народ биле поробени и текстот се вели, "Тој слуша нивните повици и се сети Неговиот завет со татковците нивни." Кристијан, Самиот Бог го сторил за нас во начинот на кој Тој не се залага за сите луѓе. Бог ги слуша вашите молитви и тој секогаш ќе одговори со љубов. Тој е твојот Бог. Вие сте еден од Својот народ.

Се прашувам колку повеќе удобност ние ќе се чувствувате во средината на судскиот процес ако се сфати вистината дека Тој е нашиот Бог, а ние сме Својот народ. Римјаните 8 не потсетува дека ништо не може да нè оддели од љубовта Божја во Христа. Мислам дека за Јосиф се продаваат во ропство, и велејќи дека она што неговите браќа наменета за зло, Бог наменета за добра. Без разлика на тоа каков вид на испитувања ние сме во средината на, Бог ќе ги користат само за наше добро и Неговата слава. Тој е твојот Бог. Вие сте еден од Својот народ.

Мислам дека во мојот живот, од времето кога јас не ја сфати оваа, Јас го прават токму она Бред не повика да не го стори ова утро. Наместо да се држат до вистината дека јас сум негов, и Тој е мој, Почнувам да се претвори мојот христијански живот во шоуто за таленти; каде што се врши за Бога и се направи во Неговата добра елегантност, ако јас ги извршуваат доволно добро. Но, кога ќе ја сфати вистината дека Тој е мој Бог и јас сум негов дете, Сакам да му бидат послушни од љубов и од благодарност за Неговата благодат. Јас не мора да се изврши и да се претстават себеси да Му се. Бог е на моја страна. Кој сум јас шегуваш? Тој се грижи за мојата светост повеќе од мене. Тој е мој Бог. Јас сум еден од Својот народ.

Јас би можеле да одат на и. Но, тоа е од клучно значење, што го зграби одржи на ова. Тој е нашиот Бог, а ние Својот народ. И ние треба да го фалат, за овој интерперсонални дело на спасението.

IV. Бог е на работа

Мислам дека најважниот фраза во овој пасус е две мали зборови што може да се прескокнат во текот, "Јас нема.", Вели Бог, "Јас ќе се направи нов завет." Бог вели:, "Јас ќе ја ставам закон во рок од нив." Бог вели:, "Јас ќе го пишува на нивните срца." Тој вели дека, "Јас ќе им бидам Бог, а тие ќе бидат Мој народ."

Браќа и сестри, овој Новиот завет не се во крајна линија зависи од вас. Тоа почнува и завршува со Бог. Бог е оној кој имал план. Бог е оној кој е милостив и не ни извади прв пат згрешил. Бог е оној кој го испратил Својот Син. Бог е оној кој го истури гневот Свој надвор на Христос. Бог е оној кој го воскресна од мртвите. Бог е оној кој ќе направи нова суштество. Бог е оној што го даде Својот Дух. Бог е оној кој ќе даде ново срце. Бог е оној кој ве осветување. Бог е оној кој ќе ви ги. А Бог е оној кој ќе те славиме. Овој сојуз почнува и завршува со Бог.

Бог е решена да направи за себе луѓе. И тој се залага за луѓето.

Како верници ова треба да ни донесе голема удобност. Бидејќи знаеме дека дури и нашата непослушност не може да се скрши оваа завет. Дури и нашата глупост не може да направи овој завет не успеваат. Бидејќи Бог е на работа, Тој се заложи за нас, а тој не успее.

заклучок

Тие се убави благослови, кои се дел од овој нов пакт. Но, вистината е дека тие се благослов достапна само за оние кои се во сојуз со Бог. И ние влегуваме во завет со Бога, кога имаме доверба во животот, смрт, и воскресението на Неговиот Син, Исус Христос. Ако вие не ја знаат Христос, се претвори од гревот и да веруваат во Него денес. Наместо излевањето Неговиот гнев, Бог ќе излеам од неразгадаем богатство на главата за вечност.

Може да се забележи, дека сликата што звучи ужасно совршен. И вистината е дека ниту еден од овие аспекти на Новиот Завет ние разговаравме за тоа ќе се реализира совршено се додека не се со него. Кога сме со Него, ние ќе се види совршена, чиста меѓународни невеста на Христа. Кога сме со Него, ние ќе биде на луѓето со добра, чисти срца што го сакам Исус и сите од Неговите патишта. Кога сме со Него, ќе имаме совршена врска со нашиот Бог, и ние ќе Го прославија како Својот народ. До тогаш ние притиснете на и се стремиме да се има доверба во Него се повеќе и повеќе секој ден. Да се ​​помолиме.