Што не ме убие

Кога ви се случува низ тежок период, луѓето не секогаш знаат што да кажам. Резултатот е бесмислено клишеа или банална се обидува да ве расположи. Јас отсекогаш сум имал проблем со клише phrases- вид што не значи ништо за лицето кое ги кажува и всушност не им помогнат на лицето да ги слушнеме. Глупави работи како, "Чин" и дека "Тоа ќе се подобри." Навистина? Како знаеш? Не го сторат било фаворизира вашите пријатели со давање на нив светлина, меки се надева дека не се вкоренети во ништо. Кога длабока болка хитови ние треба рок солидна вистината да ни се одржи.

За време на напад со ракот, Кристофер Хиченс изрази слични фрустрација со некои од бесмислени фрази ги расфрлаа. Тој го поминува неколку страници напаѓаат еден од нив во својата книга, смртноста. Тој вели, "Особено, Јас сум малку престана да издава најавата дека "она што не убива мене ме прави посилен." Тој продолжува да се каже, "Во брутална физичкиот свет ... има премногу многу работи што може да те убие, не те убие, а потоа ќе ја напуштат значително послаба. "Не можам да само се чувствувам радоста?

Тоа звучи депресивно, но мислам дека Хиченс е во право во смисла. Тоа е сосема можно дека можеме да одиме низ тешки работи кои ни се ослабне и да ни донесе поблиску до смртта само. Можам да замислам некој поставува прашањето, “Како можеше нешто ова страшно ме направи посилен?” Дури и повеќето позитивни луѓе може да се разложи на бруталноста на нашиот паднат свет. Оптимизмот може да преживее само толку многу тепање додека не се распаѓа, и реалноста конечно го задушува од. Фрази, кои еднаш звучеше симпатична сега се чини дека безвредни. Но, дали е добро што значи чувство Хиченс нападнат некогаш вистински? Така мислам.

Кога е точно?

"Она што не ме убие ме прави посилен" може да биде вистина, но само ако има нешто надвор од овој живот. Ако овој живот, овој свет, и ова тело се сите таму е, Хиченс е во право. Тоа е лага. Тоа ќе биде како да кажеш, "Она што не го вкупно мојот автомобил го прави посилен." Тоа е смешно. Ќе треба да се игнорира вистината да се верува дека. Но, ако нашите привремени испитувања имаат некој вид на вечен значи дека менува се.

Павле ни кажува, "Сите нешта работат заедно за доброто на оние кои Го љубат Бога и се нарекуваат според неговата намера." Овој стих е понекогаш злоупотребени, но тоа е една од најубавите ветувања во Библијата. Ова не значи дека христијаните се непобедливи. Сите од нас ќе се соочи со судење, но не можеме конечно да биде поразен од нив. Дури и најлошите нашите непријатели, како страдање и смрт, стане нашите пријатели во Христа, затоа што во крајна линија се работи во наша корист.

Па како точно може овие катастрофални судења всушност не прават посилни? Еве три начини (со значително преклопување):

1. Тие го прават ни зависи од Исус

Кога се чувствувам како што е во мојот живот се одвива добро, моето срце веднаш се повлекува во САМОСТОЈНОСТА. Тоа никогаш не успева. Почнувам да се моли помалку затоа што потсвесно се претпостави Јас не им недостасува ништо. Станам горди, бидејќи јас мислам дека причината се 'се одвива добро. Во тие времиња, Јас сум заборавајќи дека Бог е творец на добра подароци, и јас се уште треба да ме одржи. Јас сум претпоставувајќи дека сум право на сите на Неговата милост.

Но, кога испитувања наидеме, тие ни покажуваат нашите слабости. Болест потсетува колку е кревка сме, отпуштањата се потсетиме дека напорната работа не гарантира ништо, и конфликт не потсетува дека ние треба Исус во секоја област од нашиот живот.

2 Коринтијанс 12 е утеха за мене во време на слабост. Пол признава дека Бог му го дал на судењето да се "чува [го] од станува вообразен. "И тој вели дека може да се пофали со задоволство во својата слабост, и дека тој е задоволен со сите видови на испитувања. Како би можел Павле да бидат задоволни, па дури и драго за неговите судски процеси? Мислам дека Павле вели дека овие процеси го направи јасно дека Тој треба Божјата благодат и сила. САМОСТОЈНОСТА е слабост, и зависноста од Христос е сила. Така Павле вели:, "Кога сум слаб, тогаш сум силен ".

2. Тие ни прават повеќе како Исус

Ние никогаш нема да биде во можност да ги катастрофални судења додека не сфатат дека нашата утеха и добра здравствена состојба не е она што е најважно. Удобност и здравје се добри нешта кои Бог благоволи да ни даде. Но Божјата основно волја за нашиот живот е дека ние ќе бидеме како Исус. И тој е дури и подготвени да ги користат испитувања за да се постигне тоа. Евреите 12 вели, "[Бог] нас Ѓорче за наше добро, дека ние може да ги споделуваат неговата светост. "Обука за Божјата салата може да боли понекогаш, но Тој ќе направи да бидеме појаки.

Џејмс 1:2 ми доаѓа на ум, каде што тој ни кажува да се "Сметајте дека сите радост, Моите браќа, кога ќе се сретне испитувања на различни видови…"Причината поради која треба да се брои радост е Христос карактер што го произведува. Нашето смирение е поважно од нашата среќа. Тоа е подобро да се биде физички слаби и духовно силни.

3. Тие го прават ни долго за да бидат со Исус

Нашите срца се ослабени од гревот, и често се наоѓаме копнеж за повеќе од она што овој свет има да понуди. Но, кога на привремена радост на овој свет се земени од нас, ние сме потсети дека Земјата не е нашиот дом. Нашите државјанство е на друго место.

Сакам да престојуваат во убаво хотели, и кога правам јас се обидувам да ги искористат предностите на сите бакшиш. Но, тогаш почнувам да го пропушти жена ми, а потоа јас ќе сфати дека немаат облека јас треба да донесе, а потоа сфаќам услуга во соба е околу половина добра како готвење жена ми. Тоа ме потсетува дека овој хотел не е мојот дом. Неисполнети желби да ме долго за да се биде дома. Оваа земја не е местото каде што припаѓаме, и испитувања се потсетиме дека нашиот рај е на друго место, со нашиот Господ. Нема да има неисполнети желби на небото, затоа што Господ ќе ги задоволи сите наши желби. Тој ќе ги укине болка и се прелива Неговата благодат надвор на нас засекогаш.

Значи следниот пат кога имате пријател минува низ тежок период, ги потсетам дека дури и во најтрагичните околности може да направи да бидеме појаки. Не преку позитивно размислување и оптимизам, туку преку вистинска надеж и вистински промени. И кога си минува низ тешка сезона, нека ви донесе поблиску до Христос. Не плашете, Господ е со тебе!.

надеж на верникот е надвор од гробот, и во следниот живот ќе биде како и со Него. So even what kills us makes us stronger.

АКЦИИ

32 коментари

 1. МајклОдговори

  This was a little surprising to read. I had never really thought about positive sayings in negative situations being a bad thing. но,, повторно, it’s through God’s glory that we can manage through the tough times and realize that there is something greater than this world. What doesn’t kill me, or does, makes me stronger because it draws me closer to God.

 2. FrankyОдговори

  Mr. Tripp Lee

  I woke up this morning feeling conceited and sort of untouchable believing that since most things in my life were going on okay, then I don’t need to trust God even more. I was wrong and was reminded of it quite immediately as the day was progressing on. Thank you for your insight in this manner and I pray the Lord will show me Grace and pick me up from where I am.

  Your brother in Christ

 3. raeneeОдговори

  Dear Mr.trip lee,

  I just love this (: i have a question my church is actually doing a serieswhat on earth am i here for?” n im on of the youth leaders and I’ll be doing a lesson a discipleship and everything you said ties in perfectly cause on of the sections is depending on god during trailsso if its ok could i use some of your stuff? Like lil quotes or scriptures but only with your permisson …. I seriously love your stuff and its diffently helping me grow as christian (: thank you for being a man of god n honoring your calling to go into preaching. Gods gonna do some powerful things in your life and your familys life (:

 4. GabeTavianoОдговори

  Been a rough two years, and this post is just bursting with honest truth. Much needed for this father of three girls, and husband to an author and speaker whose message has changed from the challenges of marriage and motherhood to persevering when all seems lost.

  Your track, Добро сум, has been my theme song the past two years, патување. I don’t crank any song louder, and I couldn’t have asked God to pen words that spoke any deeper to my soul. There are moments when even the smallest thoughts of suicide crossed my mind. You sure feel like you’re at war when that’s the honest truth.

  But real hope and real change are much more worth it than giving up. That’s so true. There’s a fight to be fought for each of us. I appreciate you taking the time to pen these words, патување. I’ll be reading through this post a few more times. Praising God for speaking through you in our earbuds, on the stage, at the pulpit, in your home, and on the web.

 5. TendekaiОдговори

  it’s true for the christian who walks by faith and not by sight.i have been in hard times; where everything was goings against my expectations.It became even harder to keep my trust in the Lord but because i knew that the pain i was experiencing was temporary and designed to make me stronger not to destroy me.i held on Jesus and here i am i prevailed.

 6. КетринОдговори

  Hi Trip

  Thank you for this message. I has really encouraged me because I have been having a tough time for around 12 години, battling with an unheard of illness and I really want to deepen my relationship with God. I’m at the point where nowadays I just feel numb to emotions, but I believe that the Holy Spirit is urging me to trust Jesus and depend on Him.

 7. AmandaОдговори

  Such an enlightened post and really helps you put things in perspective, just lost my brother 3 months ago to multiple myeloma and my mum is in the severe stages of dementia I know that to be able to cope I have to draw my strength from God, and rejoice that the day before he pass he let me lead him to the Lord and gave his life. Продолжи со добрата работа, you are inspiring my 18 year old son to write music and keep up with his piano, stay blessed!

 8. DeniseSheppardОдговори

  Mr. Barefield…….you are a wonderful, shining example of God’s love. He has blessed you in lyric to share His message. I appreciate reading what you write, listening to your music and would love to hear you in person some time. Thanks for being obedient in sharing God’s words; always, позитивен, uplifting and right on point! Good Bless You Brother!

 9. BrandonPulleyОдговори

  I lost my job today and I can’t tell you how much of an answer to prayer this is! After I left I kept crying out tell me what to do tell me please. Now I know. I need to stay humble and realize the next job he gives me is from him not of my works!

 10. спомнувањето: Дневен богатства | она богатство Христос

 11. KailaОдговори

  I agree that often times when people offer up the sayings you used, they don’t always make you feel better. My family and I experienced that this summer at my cousin’s funeral. He was shot and killed by someone he considered a friend, two days before his 19th birthday. None of the so-called encouraging words were helpful because the main question we all had was, ” Why him, he was just a ‘baby?” но,, afterwards we look back and see that even though it was a sad occasion it brought our family closer together and reevaluate our relationships with each other and with God. We also gained a new family member not soon after in his daughter, who could be his twin.

 12. CynthiaAghomonОдговори

  This is so encouraging..God has never failed and he is not about to start with any of his children..we just need to keep hope alive and believe that He will never leave us nor forsake us. Римјаните 8:18 says for I reckon that the sufferings of this present times are not worthy to be compared to the glory which shall be revealed in us..amen

 13. ДаОдговори

  Yet again, I have been cut to heart!I am ill at the moment and I was wondering why the Lord was letting these things happened to me. In my boredom I was going through the FB pages of my favourite celebs and I came across your website. Alas! The Lord answered my prayer and spoke directly to me! (Through Trip) It’s like Trips messages are tailored just for me (That’s because the Holy Spirit is using him to minister to us)….God always rebukes me through him (his music,blog posts and sermons) I think I was focusing to much on this hotel that isn’t my home. So now I know why I am ill (what the Lord is trying to teach me through this trial)…God continue to bless you Trip Lee, it’s amazing that your ministry reaches us (the saints in Africa) and though we’ve never met, I feel like I know you personally because I can relate to everything you say. And because your music really rebukes, encourages, corrects, teaches me!….. останете благословени!!!!!!!!!