Што е тоа добар живот?

Ако има било кој жанр на музика која секогаш зборува за и во потера по добар живот, тоа е хип-хоп. Јас многу го сакам хип-хоп. Јас ги сакав хип-хоп за целиот мој живот. Има само нешто во врска со тапани, и рими, и енергијата која секогаш ме подготвени во. Кога бев тинејџер, кога не бев во класа или во сон - или спијат во класа - јас бев слушање на моите омилени рапери. Јас се користат да се откажам од секој нивен збор, и имале многу да се каже. Знам дека повеќето рапери не се обидуваат да бидат учители, но тоа не значи дека јас не учев. Слушав внимателно на нивните идеи за добар живот - и ми се допадна она што го слушнав.

Имав омилени песни како "Парите не е нешто,"А јас бев слушање на албумите со наслови како" Get Rich или ќе умрат. "Значи, тоа навистина не е чудно што мојата идеја на добриот живот е немањето на паричник толку полнети дека нема да ни блиску. Тоа не беше за сите пари, иако. Научив за хедонизам, секс, материјализам, неодговорност, мрзеливост, лекови, и добивање почит - сите како парчиња од сложувалката која е на добар живот.

И главниот проблем со сликата што ја доби на овој добар живот беше во тоа што центриран околу мене. Сето тоа е за мене. Како можам да добијам пари? Како можам да добијам почит? Како можам да добијам статус? Како можам да се кандидира на светот? Она што го слуша и исхрана е еден куп на лаги. И кога младите го вклучите радиото, иако има многу хип-хоп тоа звучи добро, толку многу од тоа е исполнет со лаги за она што навистина е добар живот.

Не ме сфаќајте погрешно, иако. Хип-хоп музиката не беше проблем. Оние грешни лаги беа. Причина јас зумира во на хип-хопот е затоа што тоа е мојата култура и реалност. Можев да го мразеше хип-хоп, но јас сепак би се хранат тие исти лаги од некој друг. И моите себични, слава гладни срце ги исколваа.

Но, кога се сретнав со Исус се смени. Бев соочен со нова слика на светот и една нова слика на животот. И така јас бев на нова потрага да дознаам како да го живеат животот до максимум. Не сакав да се живее живот во однос на лаги повеќе. Сакав вистината.

Ако продолжиме да верувам лежи за тоа како треба да живееме, последиците се големи. Ние не само што ќе се живее некој друг опција; ние не ќе се живее на начинот на кој се создадени за да. Ќе се трошат нашите животи во потера по нешто што не е важно. Ние ќе го пропушти големата слика. Ние нема да доживее вистинска радост и задоволство. Ние нема да живеат како да сме биле создадени за да живеат. Ние нема да живеат добар живот.

Се разбира Светото Писмо никогаш не го користи терминот "добар живот". Но, кога велиме "добар живот", ние обично значи најдобар вид на живот можеме да живееме. Значи сакам да одам во она што е библиски најдобар вид на живот. Сакам да живее на начин сме создадени за да живеат. Па сакам да се погледне на три работи за добар живот.

јас. Добар живот живее преку вера во добар Бог

Во книгата тоа е како јас се дефинира добар живот. Живеат преку вера во добар Бог. И дозволете ми да ви кажам зошто.

Сите ние живееме со вера

Без разлика дали сме свесни за тоа или не, сите ние сме луѓе на верата. Секое човечко суштество. христијаните, муслиманите, Хиндусите, будистите, агностиците, Атеистите - сите од нас живее преку вера, живееме во светлината на она што ние веруваме во секој даден момент. Оние од вас кои се спортисти практикуваат навистина тешко. Зошто? Затоа што верувам дека тоа ќе ве натера да се подобри во вашиот спорт (освен ако не се ми растат играјќи кошарка и се уште е навистина лоша). Или како за овој. Некои од вас се стави на адреса во Google Мапи да се добие тука денес. Зошто? Затоа што се верува дека вашиот телефон ќе ви даде право насоки. Ако се верува на вашиот телефон ќе ви трик, што мислам дека мојот не понекогаш, вие не би го користеле. Јас би можеле да одат на и. Но сите ние живееме со вера.

Зборувам за ова во книгата. Јас сум навистина лошо со насоки. Мојата сопруга е постојано изненадени од тоа колку глупава сум со насоки. Еден пат кога отидов и се повлече во патеката да се сврти, но потоа се вратив надвор на ист начин. Многу лошо. Тоа ќе биде многу глупава да ми верувате мене да те води. Слично, сите од нас се паднати. Нашите срца да не води во погрешна насока. Ѓаволот ни храни лаги, светот ги дистрибуира, и нашите срца ги изеде. Така, наместо да им се дозволи на нашите срца за да нè води, ние треба да се живее преку вера во вистината.

И најдобриот една за да ни кажете за тоа како најдобро да се живее овој живот е Самиот Бог. Ние не само што го чека да се откажат индиции од небото; ќе погледнеме во она што веќе е кажано. Нашиот проблем е тоа што веруваат во лагите на непријателот во текот на Божјата вистина.

ПАДОТ

Бог го создал Адам и Ева. Тој им даде инструкции за тоа како да се живее. Тој рече дека тие може да се јаде од секое дрво, освен од дрвото за познавање на доброто и злото.

Но змијата беше повеќе лукавите од било кој друг ѕвер на теренот што ги создаде Господ Бог. Тој и рече на жената, "Дали Бог навистина се каже, 'You Да не јаде од секое дрво во garden'?"И жената рече на змијата, "Ние може да јадат од плодовите на дрвјата во градината, Но Бог му рече, 'You Да не јадете од плодот на дрвото што е среде градината, ниту да го допирате, да не би да die.' "Но змијата и рече на жената, "Вие нема да умрете!. Зашто Бог знае дека кога ќе јадете од него, вашите очи ќе бидат отворени, и ќе биде како Бог, знае што е добро, а што зло. "Значи, кога жената виде дека дрвото е добро за јадење, и дека тоа е радост за очите, и дека дрвото е да се посакува да се направи една мудра, го зеде на својот плод и јаделе, и таа, исто така, даде и на својот сопруг, кој беше со неа, и тој јадеше. (Битие 3:1-6 ESV)

Адам и Ева поверувала во лагата на змијата во текот на Божјата вистина. Ова е нашиот главен проблем, како и. Ние веруваме дека на светот кога тие ни кажуваат дека тие имаат нешто подобро да понудат и од Бога. Ние веруваме дека нашето тело кога ни кажува да се погледне на овој вебсајт. Ние веруваме ѓаволот кога тој вели дека ние сме во центарот на универзумот. Ние веруваме дека тие лаги наместо на Божјата вистина. И тоа е она што ќе нè штити од добриот живот.

Добрата животот почнува кога ќе се сврти од нашите гревови, ние одлучи да ја напушти сите наши непослушност зад, и ќе стави нашата вера во Исус. Тоа е моментот кога започнува вистинскиот живот. Но нашата вера не завршува тука. Мораме да се бориме секојдневно да продолжи да му верувате на Бога и да Му веруваат во лагите на непријателот.

Верата е секојдневна БОРБА

Знам дека не сум единствениот грешник вечерва овде. И често мислиме дека кога грешиме, тоа е само затоа што имавме овој момент на слабост. Но, тоа не е целата приказна. Секој проблем грев е проблем на верата. Грешиме поради неверието. Ние веруваме лаги на непријателот и да ги почитуваат, наместо на Божјата вистина.

Значи, кога ние не одговара орган, тоа е затоа што веруваат во лагите на тој орган е таму за да ни наштети не ни помогне. И тоа е затоа што ние не веруваме Бог, кога тој вели дека тој се стави орган во место за да ни биде добро. И кога имаме секс пред брак, тоа е затоа што ние веруваме дека лага, дека тоа е најдобар начин да уживаме. И тоа е затоа што ние не веруваме Бог, кога Тој вели дека сексот е за брачни парови, и тоа е контекстот во кој тоа е право ужива.

во Римјаните 1, Павле вели тој работи за остварување на "послушност на верата" - послушноста што тече од вера во Исус. Па, како да се борат за верата? Како да се хранат нашата вера?

ТРЕБА ЗБОРОТ БОЖЈИ

Римјаните 10 вели, "Верата доаѓа преку слухот, и слушање преку Словото на Христос. "

Нашиот духовен живот започнува со верба во словото и го продолжува со несмален. Но, секој ден сме се бомбардирани со лаги од светот, телото, и правото на ѓаволот? Како да се бори против лагите? со вистината! Па еве еден пример за тоа како да се користи Божјата реч. Секој ден слушаме пораки во врска со сексот, бомбардирани со нечисти слики, и нашата грешна срца желба дека и веруваат тие лаги. Значи ние се бориме тие лаги со вистината. Што Божјата реч се каже за сексуалната неморалност?

За ова е Божјата волја, вашето осветување: да се воздржувате од блудство!; дека секој еден од вас знаат како да го контролира своето тело во светост и чест, не во страст на страста како незнабошците, кои не Го познаваат Бога. (1 Солунјаните 4:3-5 ESV)

Ние сме како автомобил. Ние снема гас секојдневниот. За да продолжи да чекори во верата, ние треба гориво. Тоа гориво е Божјиот Збор. Ако ние не го имаат тоа гориво нема да продолжи да му верувам. Не да се каже, ако не го прочитате збор еден ден ќе се атеисти кога ќе се разбудат. Но, кога јас не сум во Word, јас го чувствувам. Се чувствувам неверување истиснување вера во различни области на мојот живот.

И ние не се борат за вера во Словото. Ние треба Божјиот народ.

Но, ги молиме еден за друг секој ден, како што долго како што се нарекува "денес,"Дека никој од вас не може да се закоравени во deceitfulness на гревот. (Евреите 3:13 ESV)

За оние од нас во оваа просторија вечерва кои се верници, Кои се вашите односи, како и со другите христијани? Дали само да одат во црква или поминувате добро време со другите? Ние треба да се, всушност, да одиме со другите христијани. Ние треба да бидат во блиски односи. Ние треба меѓусебно за одговорност. Кога бев датира жена ми, огромна работа беше луѓе во мојот живот држи ме смета за одговорен за нашите граници.

Ако сте се стави вашата вера во Христос, вие не мора да се даде во. Сте биле ослободени. И кога ќе одиме во таа слобода, ќе бидете во можност да уживаат во животот како што беше со цел да се ужива. Вие ќе бидете во можност да живеат во начинот на кој се создадени за да живеат.

Значи ние се бориме за верата, но она што го прави послушен, верен живот изгледа како? Што значи тоа изгледа кога ќе живее преку вера во добар Бог?

II. Добар живот е изграден околу Исус

Имаше работи кои јас ги прочитав на почетокот како христијанин, кој срушен мојата стара слика на добар живот. Еве еден пример.

Да умре е добивка

Сите од нас слушнале луѓето зборуваат за смрт од време на време. Ние сме слушнале луѓе велат, "Ништо во животот е сигурен, но смртта и даноците.", Изјави еден популарен рапер, "Се обидувам да се победи живот зашто јас не може да измамник смртта." Луѓето се разбере дека смртта не може да се избегне. Но, како млад христијанин, Јас го прочитав стихот за смрт во Библијата дека беше како ништо што некогаш сум го слушнале пред. Апостолот Павле зборуваше за смртта на некој чуден начин. Павле не само велат дека смртта е сигурна, Тој го зеде еден чекор понатаму. Тој рече, "Да умре придобивка." Што!?

Смртта е кога вашиот мозок, срцето, и вашите бели дробови да престане да прави својата работа. Смртта значи склучување на живот и одвојување од членови на семејството. Смртта значи работат на вашиот живот е над. За разлика од другите нашите испитувања, смртта е, за лице кое умира, буквално "крајот на светот" - на крајот на оваа и онака. Па како што смртта е можно да биде добивка? Не можам да се прават пари кога ќе умрам? Не можам да ја зголеми мојата статус кога ќе умрам. Тоа едноставно не се вклопуваат со мојот стар поглед на добар живот.

Па, со цел за мене да се разбере она што Павле го подразбира под овие четири зборови - "за да умре е добивка" - Морав да разбере четири, кои дојдоа во право пред нив. во Филипјаните 1 Павле објаснува зошто тој се чини дека е во ред со било кој останат живи или умираат во рацете на своите прогонители. Тој пишува во стих 21, "Живее е Христос. "Со овие зборови, апостол ми кажа она што животот е навистина за сите - не пари, не мојата работа, дури и не на семејството - но Исус. Како може да ми егоцентричен, статус опседнат светоглед преживее до вистината?

ОПСЕСИЈА Павле

Сум забележал дека од најуспешните играчи во било кој спорт, на шампиони, сите имаат нешто заедничко. Тие имаат опсесија со победа. И нивната опседнатост, оваа длабока желба за победа, фанфари сите други на нивните желби во играта. Значи тие не се, главно, се занимава со текст, или да се направат белег макари, или Соочи нивната статистика. Сигурно тие мислат за тоа работи, но на крајот на денот, тоа не е она што тие играат за. Тие играат за да победат. Значи, ако тие имаат можност што ќе им донесе, но не и на тимот, тие поминуваат. Тие само сакаат да победат.

Па тоа е со спортски игри. Ајде да размислиме за живот. Во животот, дека нешто Пол е опседнат со. Таа желба дека фанфари сите други желби. Таа страст што ги заменува сите други страсти е Христос. Тоа не е дека тој го мрази животот, или семејството, или утешува; тоа е само дека во чест на Исус е врховен. Тоа е главната работа. И тоа е јасно од она што го пишува во минување.

Павле вели во Филипјаните 1, дека тој може да живее или да умре; и тој ќе биде во ред, бидејќи Исус ќе биде почестен. и стих 21 ни кажува зошто. Разбира нешто. Да живеам е Христос. Животот е Христос. Ние сме создадени од страна на Исус и за Исус. Исус е милостив Спасителот кој застана во нашето место и ни нуди нов живот. Исус е нашиот посредник пред Отецот. Исус мора да биде мотивација за сите наши одлуки. Исус треба да биде движечка сила зад секој наш чекор. Сето ова е за Исус. Не постои добар живот за разлика од Исус, бидејќи без Исус живот нема смисла. Да живеам е Христос.

Твојот живот не е за вас, но за Исус. Значи ова се менува начинот на кој ние се види сè.

УСПЕХ

Што е со нашите соништа и цели? Вие треба да имаат големи соништа и големи цели, но тие треба да бидат во центарот на Исус. Ние сме создадени за да живеат на начин што му го покажува што е тоа што е. Павле вели во Филипјаните 1 дека ако тој живее во телото, тоа значи плодна работа за Него.

Работејќи за Исус

Тоа ме потсетува на смешна приказна. Еднаш, Јас бев во Далас и јас отидов на еден од моите омилени пржено пилешко места, Вилијам кокошка. Услугата е секогаш ужасна, но на пилешко е толку добар. Возење преку услугата е лоша, но потоа се дојде до пред. Тој е надвор во задниот зборува и да се добие внимание. И тој вели, "Ох, мојата лоша заборавив за вас братче. "Она што го правите значи дека заборавил? Вие сте на работа! Тоа е она што го правите на работа. Како се сигурни да работат? Тој се оддалечила.

Слично на тоа, иако, ние сме толку лесно расеан. Ние се заборави она што биле стави тука за да се направи. И ние не сме страстни за работејќи за Него, така што сите сјајна работи на светот има да понуди ни се извлече.

Работејќи за Христос не значи дека сите треба да бидат проповедници. Ние треба адвокати, рапери, секретари, келнери, и менаџери продавница, во којашто го сакам Исус. Значи, тоа не значи дека сите ние треба да се промени она што го правиме или се стремат да се направи, иако можеби тоа ќе. Што тоа всушност значи, ние треба да биде запознаен со она што Бог го повика нас да се направи како верници, и да дознаам како да работат, кои во нашата исклучителни ситуации. Тоа ќе изгледаат различно во различни животи, но можеме да го направи тоа на Неговата слава.

Знам дека некои проповедници користите пасусите ред, да не убеди дека не постојат испитувања. Според нив добриот живот кои ни се достапни во Христа е живот ослободен од какви било обиди сега. Можам да направам сите нешта - што значи тоа навистина значи? Дека и покрај тоа што си го цица во кошарка, преку Христа можам да бидам на НБА Ол-стар? Не, Павле вели дали јас сум богат или сиромав, Јас сум содржина. Бидејќи имам Христос.

Бог не е како некои од нашите земни мајки и татковци кои нема да ја прифатиме ако ние не се на врвот на корпоративните скалила. Бог не бара статус, тој бара верност.

ИСПИТУВАЊА

Јас сум предизвикан кога читам зборовите на Павле, особено со оглед на ситуацијата на Павле. Павле е во средината на страшна ситуација. Но објективот тој го гледа преку промени се '. Да живеам е Христос е леќа го гледа неговото судење преку.

Понекогаш ние фрли се вклопуваат како дете во средината на испитувања, затоа што сметаме секоја околност е тоа за нас. Сметаме дека и ние се жалат на нашите пријатели, за тоа како тоа е нефер, и колку е тешко. Ние фрли пораснале темперамент бесот поради тоа што сметаме нашите околности се во крајна линија за нас да ми биде удобно. Но, тие не се. Тие се за Исус. Ние ќе се борат преку обиди поинаку, ако наместо да се фокусира на тоа како непријатно сме ние ќе се фокусира на тоа како да го почитува Исус во средината на. Тоа е добар живот.

Дали поставиш својот живот околу Исус значи дека тоа мора да биде досадно или без радост? Се разбира не. Знам лагите може да изгледа попривлечно понекогаш, но вистината е дека тоа е ќорсокак. Тоа е снимањето премногу ниско. По Исус не значи дека ние не ги уживаат работи, тоа само значи дека ние ги уживаат право. Наместо да доведе до кршење на срцето тие да доведе до повеќе радост.

Сè што е подобро кога се ужива во контекст беше со цел да се. Пријателството е пријатно кога изграден околу Него. Две прости луѓе простуваме, што го прави пријателство послатка. Можете да биде ослободен и да уживаат во пари, кога не го обожаваат.

Радоста не трае. Оние кои градат својот живот околу залудна работите се постави за уништување. Но, оние кои се изгради на нивниот живот низ Христос никогаш не може да биде уништен. Тоа е дар од Бога, и тоа не може да се одземе.

Па ние имаме некои детали за тоа добар живот, но од каде доаѓаат од? Како да го добие?

III. Добар живот е дар од еден Бог на љубовта

Бог сака да живеат добар живот. Тој ќе се создадени за да живеат добар живот. Нашиот грев е она што нè чува од тоа. Лагата сме го кажале е дека Бог сака да нè чува од добриот живот. Како Тој сака да биде во депресија и ги пропуштите сите радост. Но, тоа е смешно.

Тој нè љуби толку многу што и покрај тоа што згрешија и се одделени од Него, Тој го испратил Исус со цел за нас да го имаат. Ние беа отсечени од Бог, извор на сите добри.

Имаше многу разлики помеѓу сликата на добар живот научив од Павле, и на сликата што го научив од културата. Но, еден од најголемите разлики е како да одам таму. Светот не продава "добар живот" дека ние мора да се заработи. Па дури и за некои од оние што работат е најтешко да се постигне тоа, таа и понатаму останува надвор од дофатот. Но библиските сликата на "добар живот" е различен. Тоа е бесплатен дар, кој е достапен за сите.

Зашто по благодат сте спасени, преку верата,. И ова не е ваша тоа да го направам; тоа е Божји дар!, не е од дела, така што никој не може да се пофали. (Ефесјаните 2:8-9 ESV)

во Јован 11, Исус вели:, "Јас сум воскресението и животот;. Кој верува во мене, иако тој умре, уште ќе живее, и секој кој живее и верува во Мене, нема да умре. "Тоа е добра вест.

Имајќи доверба во Христа значи дека ние се врати на Бога, кој е неверојатен вести, бидејќи сме создадени за да уживате во Бог. Ние се дојде до него сега ја во Неговото Слово. Сакаме гледање спорт, и големи изведувачи, заради уживаме големина. Не постои поголема величина од Бога, Кој ги создаде. Неговата величина прави нивни изгледа беден.

Да умре е добивка

Ова е причината зошто Павле можеше да каже "да умре е добивка,"Бидејќи без разлика дали тој умре или живееле, Исус ќе биде почестен. Живот значи тој добива да му служат на Христа и смрт значи дека тој добива да биде со Исус - и нема никаде дека повеќе би сакал да биде (Филипјаните 1:23). Можеме да научиме од Павле овде. Вистината е, тоа е подобро да се биде нечистотија сиромашните во присуство на Исус, отколку да биде гнасни богат во присуство на мажите.

Дали долго за да бидат со Исус? Ние никогаш нема да може да се каже да умре е добивка, додека ние навистина го сакам Исус. Дали го сакам повеќе од овој живот? Псалм 73. Единствениот начин да стигнете до таму е со гледајќи во него во Неговото Слово и вртење од работите кои облак вашата визија. Некои од нас се прашувам зошто не сакаме Исус повеќе, но ние се држат до она што нè чува од блискост со Него. Се сврти и да се кандидира за да го. Тоа исто така е борба на верата.

заклучок

Можеме да живееме во начинот на кој се создадени за да живеат.

Ако јас не го видел нова слика на добриот живот би се потроши на мојот живот трчаше по нешто што не е важно. Но, со благодат, што Бог ми покажа овие четири зборови: да живеам е Христос. И тој ми даде благодат да живеам со верата во добар Бог.

Она што е добро? Кој ги дефинира добра? Бог го прави тоа. Добро е во чест на Исус и да бидеме со Него. Колку што јас се верува на лагите на културата ми кажа, Јас не сум бил живеат добар живот. Но, кога почнав да живеам со верата во добар Бог, добар мојот живот почна. Почнав да се види добар живот како живот обновен од страна на Исус, управувано од Исус, и живее за слава на Исус. Човекот кој живее за себе добива ништо трајно во овој живот, и тој ќе доживее само катастрофални загуба во следните. Но, човекот кој живее за Христос добива вкус на добар живот сега, и неговата смрт само го носи она што тој сака најмногу.

АКЦИИ

2 коментари