Што е толку добар за Велики петок?

Тоа е нормално да се сеќавам на денот на нечие умирање. Секој што изгубиле некој близок знае дека никогаш нема да го заборави денот што помина на. Тоа е крајот на животот, и тоа е скучен.

Секако, како човечката раса, ние не само се сеќавам сакани. Кога важни јавни личности умираат прерано, ние се сетивме и жали на ден тие биле земени од нас, како и. Нашиот народ се сеќава на денот на Мартин Лутер Кинг Џуниор. беше убиен, и денот Џон Ф. Кенеди беше убиен. Но, токму тие денови не се наведени како добра. Тоа беа ужасни дена, каде сакана луѓе беа убиени од страна на злонамерен атентатори.

Сепак,, Пред две илјади години Исус од Назарет бил убиен од своите сопствени малициозен атентатори, и се сеќавам на тој ден како "добар” петок. Што е толку добро во врска со денот кога најмногу зборуваше за човек во историјата на човештвото беше брутално тепани и убиени од страна на неговите непријатели?

Фактот дека злите луѓе би заговор за убиство на Синот Божји е трагична и тоа е несомнено најголемиот грев некогаш направен. Но, неговата смрт е за разлика од било кој друг смрт пред ни после . Можеме да го наречеме тој ден "Добро" Петок многу причини. Тој се две.

1. Велики Петок е добро, бидејќи на она што Исус го остварува преку неговата смрт

Кога повеќето од нас им пријде на смрт, ние доаѓаме до крајот на нашата работа во животот и надеж за мирен одмор. Но, кога Исус се искачи на крстот, Тој почнува најважниот дел од неговата работа во животот. Исусовата смрт беше повеќе од крајот на отчукување на срцето; тоа беше извршувањето на Божјиот план да ги спаси грешниците. Исус реши да преземе во врска со гревот што ни одделени од Бога, или како што вели Павле, Исус бил, "Прави мир преку крвта на Неговиот крст" (Колосјаните 1:20).

Слушнете ја Горко-слатки зборови на Галатјаните 3:13, "Христос нè искупи од клетвата на законот со што стана проклетство за нас, зашто е напишано:, "Проклет да е секој, кој е обесен на дрво"

И покрај својата невиност, Исус Христос застана во место на грешниците, и ја пресудата дека ние сме заработиле.

1 Петар 3:18 вели, "За Христос страдаше еднаш за гревовите, праведните за неправедните, дека тој може да ни донесе до Бога ... "

На денот кога Синот Божји беше казнет со смрт може да се нарече добар ден, затоа што со него ние се оживеани!

2. Велики Петок е добро, бидејќи тоа не е крај на приказната

Бог го подигна, губење на болките на смртта, бидејќи тоа не е можно за оној што ќе се одржи од неа. (дела 2:24)

Исусовото тело не остана изнемоштени и безживотно. Недела наутро, Тој воскресна од grave- полн со сила и слава. Тој бил виден, во телото, од страна на стотици по неговата смрт, и веднаш по вознесе на небесата.

Ако Исус не воскреснал од гробот, тогаш ние не би го нарекле "Велики петок." Ако Исус беше уште во гробот, Јас би имаат апсолутно никаква надеж. Нема да има надеж за спас на паднатиот човек или обновување за нашите скршени светот. Но, ние знаеме дека Тој воскреснал, и тоа ни дава причина да се радуваат и да верувате во Него,.

Зачувајте ја вашата тажачки и вашиот R.I.P. е, затоа што Исус Христос не е мртов. Тој е жив и здрав, и Тој да царува! Велики Петок е добра вест за грешниците како тебе и мене.

АКЦИИ

2 коментари

  1. AmberОдговори

    Love this! I am almost reading this 2 години подоцна, but it was definitely worth my read and it just inspired me to praise and hope all the more for the future GOD has in store for me and my family in and through JESUS CHRIST! IN JESUS NAME, АМИН!