Кој сум јас? Pt. 2: усвоена

Видеото е од конференцијата Ученик Сега во Batesville, ГОСПОЃИЦА. Те молам прости на видео и аудио квалитет

Вовед

Последниот пат положи некои фондации во нашата дискусија за идентитетот. Ние разговаравме за тоа што го прави идентитет важно; главно, дека ако ние не знаеме кои сме, ние нема да знаеме како ние би требало да се живее. И тогаш ние разговаравме за тоа како ние сме убаво направени, но скршени. И бидејќи на нашите скршеност ние сме одвоени од Бог и во потребата од Спасител.

Ова утро ние ќе разговараат за еден од прекрасните вистини за да бидат зачувани од страна на Бог, кој е донесување. Во овој момент, иако, дискусијата на идентитетот смени малку. Сите нешта кои ние разговаравме за минатата night- дека ние сме направени од страна на Бог, познат од страна на Бог, скршени, и сиромашните, се однесува и на сите што живееле на Земјата. Она во што се случува да се зборува за сега се нешта кои се важи и за оние кои се во Христа. Ние сме сега зборува за тоа како се менува нашиот идентитет кога ќе станат христијани

Неодамна прочитав биографијата на Стив Џобс, основач и визионер зад Apple, најголемата компанија во светот. Тоа беше навистина интересно да се прочита, бидејќи тој е гениј и луд човек во исто време. Неговиот живот беше навистина интересно од почеток до крај.

неговиот живот почна кога еден маж и една жена се сретна, имаше дете пред да стапат во брак, и му го даде на посвојување. Ова навистина имаше силно влијание врз него, затоа што тој секогаш се чувствува напуштен, а тој подоцна се откажа еден од своите деца.

Но, интересно дел од приказната е дека еден вид и љубовен семејство од Калифорнија го усвои. И тие навистина го зеде и го третираат како свој син. Неговиот татко бил инженер и му даде благодарност за добро стокмено работи. И неговите родители направиле големи жртви за да му даде секоја шанса за да успее.

Сега голем дел од неговиот успех мораше да го направи со луѓето што го усвои. Тие го облик. Па дури и начинот на кој тие се сместени секој негов каприц придонесе за својот став и верувањето дека тој може да се направи нешто да се случи.

Позицијата на работа во врска со посвојување е дека луѓето кои имаат никаква одговорност за некој одлучи да преземе одговорност. Тие го гледаат детето има што да понудат, и го понуди се што тие имаат. Детето е сиромашните и тие се согласуваат да ги задоволат тие потреби. Тие не се обврзани да го направи тоа, но тие го прават тоа од љубов.

Божјиот донесување на луѓе како мене и тебе е сличен на многу начини. Бог нема да ни донесе. Бог не е обврзан. Ние немаме ништо да му понуди. Ние сме очајно сиромашните, и Бог вети дека ќе ги задоволат тие потреби.

Но, голема разлика е во тоа што Бог не е донесување на случаен деца што ги исполнува. Бог е донесување на бунтовници кои го навредува. Бог е донесување на криминалците. Бог е донесување убава, но скршени грешници. Нема прием како Бог, бидејќи не постои љубов слично на Неговото.

Да ги погледнеме на Џон 1:10 да се започне нашето време заедно.

"Тој беше во светот, и светот стана преку Него, но светот не го знам. Тој дојде на неговата сопствена земја, и на сопствениот народ не Го примија. Но, на сите кои Го примија, кои веруваат во Неговото име, им даде право да станат Божји деца, кои се родени, ниту од крв, ниту од волјата на телото, ниту од волјата на човекот, туку од Бога. " (Џон 1:10-13)

јас. Роден е во неговото семејство

Еден од најчестите претпоставки во земја како нашата е дека секој е Божјо дете. Но, тоа не е она што учи Библијата е. Библијата вели дека кога ние сме родени, ние не сме Божји деца, но непријатели на Бог. И Библијата учи нешто уште пострашно, дека ние сме родени деца на ѓаволот. Ова не значи дека имаме рогови, но дека ние сме следните ѓаволот и дека нашите постапки изгледа повеќе како него отколку како Божјите.

Сега многу луѓе денес би рекол дека звучи смешно и нетолерантни. "Се разбира, сите ние сме Божји деца,"Тие може да се каже. Па, Да, сите ние сме направени од страна на Бог, и во таа смисла ние сме неговите потомци, но Библијата значи многу повеќе кога зборува за се Божји деца. Тоа е слично на разликата меѓу тоа да се биолошкиот татко на детето, но, всушност, не се во нивниот живот, во споредба со се татко нечиј, љубовен нив, играјќи си со нив, и се грижи за нивните потреби.

Тоа не е како да се биде роден во вашето семејство, што обично се случува автоматски,. Мора да има промена, ново раѓање, конверзија. Ти не си син или ќерка на Бога, затоа што твоите родители се, или затоа што вашите пријатели се, или затоа што сакаат да бидат.

Ако ние се случува да стане син или ќерка Божја, ние мора да бидат усвоени во семејството. Но, како што се случи?

Ако сметате себе си да се биде христијанин, Сакам да се запрашате зошто. Секоја сега и тогаш ќе биде во авион, и јас ќе побара од луѓето до мене, без разлика дали или не тие имаат врска со Бог. И тие обично се каже ДА, и јас ќе ги прашувате зошто. Јас ќе ги прашуваат што база, која на? Дали е одење патека, или повторување на молитвата, или читање на стихови?

Стихот ние само да читате вели прилично јасно, "На сите кои Го примија, кои веруваат во Неговото име, им даде право да станат Божји деца…"Како да станете Божје дете се случува кога ќе примите Исус. И како да се добиваат Исус? Со верувањето во Неговото име.

Па замисли Бог, овој богат филантроп кој нуди да се донесе секое човечко суштество на Земјата како своето дете. И единственото нешто што тој го бара е дека ќе го добиете својот син по вера. И вие ќе бидете во семејството.

Што значи тоа?

Сега ќе забележиме дека не само велат "верувањето во Неговото учење." Тој вели "веруваат во Неговото име."Постои многу голема разлика помеѓу верувањето во некој настава и верувајќи во вистински поединец. Јован вели дека прима Исус е верувајќи во поединечните веруваат во Неговото име, и се што се откри дека се.

Значи пријатели, Сакам да знаете дека тоа не е доволно за вас да се каже, "Верувам дека во некои од учењето на Исус, Сметам дека треба да се љубите еден со друг, Сметам дека треба да одам во црква. "Џон е велејќи дека добивањето него значи веруваат во Неговото име! Ставањето на вашиот доверба во Исус. Сите на Исус.

На крајот, Постојат два вида на луѓе, кога станува збор за Исус: Оние кои го одбиваат бидејќи тие ја сакаат темнината и оние кои веруваат во Неговото име.

“Јас дојдов во светот како светлина, така што секој кој верува во Мене, да не остане во темнина.” (Џон 12:46)

Што е вистинската вера?

Понекогаш мислиме дека верата се согласува со некои факти за Исус. Знам дека тоа е она што мислев. Но верата е, всушност, го верувајќи. Тоа е познавањето на фактите за тоа кој е тој и што тој го направи, се согласува со тие факти, и верувајќи нив, обложување живот на нив.

Дали Обложи се во животот на овој? Дали сте биле подготвени да се фрли се далеку да знаат Христос?

ново раѓање

Ќе забележите тој ни кажува малку за тоа што значи да се биде дете на Бога, опишувајќи ги како оние "кои се родени, ниту од крв, ниту од волјата на телото, ниту од волјата на човекот, туку од Бога. "

Тој вели, ако ние се случува да се Божји чеда, ние треба да се прероди. Тоа значи дека ние сме направени нови. Нашиот стар само умира. Првиот пат кога сме родени, не бевме во право, па ние треба да се роди одново.

Џон сака да се знае дека ова раѓање е различен од нашиот прв. Тој дава неколку квалификациите за да бидете сигурни дека ќе се разбере дека. "Не крв" -Тој сака да се знае дека ова нема никаква врска со природни потекло или потекло. "Не на телото" -Тој сака да го знам тоа не потекнува од човечка сексуална желба. "Ниту, пак од волјата на човекот" -Тој сака да се знае дека ова раѓање не беше инициран од страна на човекот. Ова ново раѓање е од Бога!

Роден повторно не е само фраза дека луѓето излезе со. Тоа е реалност за оние кои сте се верува во Христос. И тоа е реалност која менува сè. Бог ти дава ново срце, како и очи да го видам, и неговиот дух живее во вас. Вие сте сосема нов суштество.

Претпоставката дека никогаш нема да бидете во можност да се добие минатото дека гревот е погрешна претпоставка. Вие сте нов суштество прероди во семејството на Бога.

Се случи нешто ново. Вие не сте како и секој друг повеќе, така престане да се обидува да бидеме како нив. Ќе се приклучи на новиот тим со нови цели. Ние, исто така, мора да сфатат дека со новото раѓање, ние сме биле донесени во семејството. Така да имаат членови на семејството, браќа и сестри во верата. Ги сакам. Поттикнете ги. Ние сме тука да помогнеме еден на друг се следи Исус.

II. Се третираат како Неговиот Син

Кога семејството донесува некој, тие одат во големи должини за да бидете сигурни дека посвоеникот не се чувствуваат како да се на посвоеникот. Тие не сакаат да се чувствуваат различни и непријатно или како тие не му припаѓаат. Наместо тоа, тие сакаат да ги третираат како нивните други деца. На ист начин, кога Бог ни го усвои како синови и ќерки, тој ни третира како Својот Единороден Син, Исус.

Дали некогаш сте слушнале некој зборува за бебето фонд? Ова е некој чии родители се богати, и само од фактот дека тие се родени, сега тие се богати премногу. Така луѓето ги навредуваат, бидејќи секој друг има да работат напорно за работите што ги имаат. Можеби тие уживаат во нивниот дом и нивните утешува, но тие мораа да работат нивните целиот живот. Од друга страна, ова богато дете никогаш не морале да работат еден ден во својот живот, но тој го прави подобро од сите други. Тој ги има сите бенефиции без да правиш било на работа.

во духовна смисла, ние сме доверба бебиња фонд. Само со природата на фактот дека ние сме биле прероди во Божјото семејство,, ние се духовно богатство. Живеевме во спротивност со законот неговиот, и ние го послушал, но кога ќе се стави нашата вера во Христа ние ги добијат сите бенефиции добил Исус. Сè што делото на Исус остварува се пренесе на нас.

Ајде да зборуваме за некои од тие работи.

1. правдата

"За волја на нашиот тој го направи грев кој не знаеше за грев, така што во него можеме да станеме Божја праведност. " (2 Коринтијанс 5:21)

Исус ги заменија местата со нас. Тој беше третирана како нас, а ние се третираат како него. Зарем тоа не е неверојатно? Кога сте се донесени од страна на Бог, сте се смета за праведен во него, а не само како валкани, безвредни грешник, но како праведен.

Тоа е како некој вклучен на резултатите од тестот. Се добива А + и покрај тоа што не успеа, и Исус трпи казна за неуспехот.

Знам дека понекогаш кога не сум бил во Словото начинот на кој јас треба да биде, или кога не биле споделување на Евангелието со други како јас треба да биде, Почнувам да се чувствувам како Бог е луд во мене. И тогаш тоа ме чува од се моли, затоа што се чувствуваат како да не сака да слушне од мене. Во тоа време тоа е корисно да се запамети дека кога тој ме донесе, тој ми даде праведноста на Исус.

Па тој не е луд во мене повеќе; тој е задоволен со мене во Христа. мојот грев го тагува, но место во моето семејство никогаш не се менува. Јас не се направи она што е потребно за да одам таму, и нема ништо што може да го направи тоа ќе ми се отстрани. Јас само треба да се има доверба и покајание.

Ова, исто така, ме ослободува од ропството на обидува да ги задоволи другите луѓе цело време. Јас навистина се борат со кои сакаат секого да мисли високо за мене. И она што ми помага најважно е да се запамети дека не ми треба нивно одобрување, затоа што веќе имаш Божјите. Јас веќе сум во добра состојба со него. Ги имам сите одобрување јас некогаш сте ќе треба

Тоа е во затворот и да го живеат твојот живот врз основа на она што другите луѓе мислат. Бог мисли високо за вас во Христос, па да биде доволно. Имате сите одобрување Дали некогаш сте ќе треба.

2. вечниот живот

Ние заработил вечна смрт, но во Христа ние да се живее вечно со Бог. Се добива изобилен живот и животот како што беше со цел да се живее. Ние се да живеат во совршена поклони на кралот засекогаш.

Овој живот не е се што имаме. Зошто ние да живеат како што? Ние го игнорираме она што е важно за вечноста и потера по нешта кои се пријатно сега. Но зошто? Ова не е најдобро да добиеме. Ова е време ние сме на оваа земја за да Го слават Бога додека ние сме со него на небото.

Кога мислиме дека ова е сите ние мораме да направиме се што можеме да уживаме само. Но, кога знаеме дека ова е само преглед може да поминат нашето време инвестирање во нашата вечност.

3. татковска љубов & нега

Го сакам мојот син скапо. И јас би сторил ништо за него. Бог не сака нас и ќе ни даде апсолутно се што е добро за нас. Значи се сеќавам, ако има нешто што не го имаат во моментов, тоа не е затоа што Бог не може да го даде. Тоа е поради тоа што не е добро за вас.

Уште еден доказ на фактот дека ние сме третирани како вистински Божји синови е фактот дека ние никогаш не може да се одвои од Неговата љубов. Бевме обединети на Исус, и Исус ни го донесе на Отецот. Бидејќи ние сме во Исус, ние никогаш не може да се одвои од Бога.

прашање: Значи, кој може да се подели на Божјите деца од Него? одговор: Никој не може да се подели на Божјите деца од Неговата љубов.

"За Сигурен сум дека ни смртта, ни животот, ниту ангелите, ни владетели, ниту сегашноста ни иднината, ниту сили, ни височината, ни длабочината, ниту било што друго во сето создание, ќе може да нè оддели од љубовта Божја во Христа Исуса, нашиот Господ. " (Римјаните 8:38-39)

Не постои ништо во сите на создавањето што може да нè оддели од љубовта Божја во Христа. Ние сме синови и ќерки.

Кога сте биле дете, Дали некогаш сте имале некој ви даде нешто, потоа се обиде да си го земам назад? Сестра ми користи за да се направи ова за мене. Таа ќе има нешто што таа не навистина ми се допаѓа, а потоа таа ќе го даде на мене. Тоа беше ѓубре да ја. Па јас би го добие, пишува моето име на него, уживам во тоа, тоа е мое. Па сега дека јас го имам јас сум навистина ужива во него, и сега таа гледа во мене тоа уживање и таа го сака назад. Ха? Па додека пред Јас не се имате било какви посебни приврзаност кон него, Сега правам. Мое е. Напишав моето име на него и сфатиле забава начини да си игра со него. Слично е и со Бог. Сега дека ние сме му, тој ни тврди. Тој вели, "Мое!"Никој не може да ни го грабне далеку од него и неговата љубов.

Ние мора да се сеќава на ова, кога ќе одиме низ тешки времиња. Ниту еден од нашите тешки времиња може да нè оддели од Божјата љубов. всушност, понекогаш тие тешки времиња се доказ на фактот дека ние сме Божји деца.

односи

Бог не само да ни даде работи, но тој ни дава себеси. Кога ќе го напушти случува по сексуално исполнување, Тргнуваме вистинска работа во потрага по лажна. Може да се сретне со Бог и да се слушне од него секој ден во неговиот збор. Тој ќе ги слушате вашите молитви и одговори на нив. Ако ви се приближи до него, тој ќе се приближи до вас.

III. Во согласност со Неговиот Син

Тој не ни остави каде сме. Тој ни го прави повеќе како Него. Затоа, не само што го третираат како Исус, но тој ни го прави како Исус.

Зборувавме за тоа што се направени во сликата на Бога и се кршат. Па Исус е Божјиот совршен лик, и Бог ни е во согласност со неговиот лик, со тоа што нас како Исус. Почнуваме да изгледа како да сме во семејството.

Ние разговаравме за вид на вера дека е подготвен да ја напушти сите и залог сè на Исус. Кога Бог ни донесува, тој не ни остави каде сме.

Јас разговарав со некои ученици пред некој ден за верување во Исус, и едно лице, рече, "Јас верувам, но јас се уште сакаат да се забавуваат, понекогаш. Тоа е причината зошто јас не секогаш како да се биде околу христијани. "Може да има некои работи кои човек верува, но вид на вера Библијата е повик за е сите вас. Се менува начинот на кој ќе се погледне на гревот. Да се ​​претвори од него.

Слушни што вели Павле:

"Не знаете ли дека неправедниците нема да го наследат царството Божјо? Не се измамени; ниту блудниците, ни идолопоклониците, ни прељубници, ни мажи што практикуваат хомосексуалноста, ни крадците, ниту алчните, ни пијаниците, ни клеветниците, ниту swindlers нема да го наследат царството Божјо. А такви беа и некои од вас. Но се измивте, се осветивте, се оправдавте во името на Господ Исус Христос и преку Духот на нашиот Бог. " (1 Коринтијанс 6:9-11)

Тие нешта се минато време. Ние не се дефинирани од страна на оние работи повеќе.

Што би направиле ако сте гледале бебе кажува нејзиниот родител што да се прави? Индексирање околу куќа нарачување нејзините родители околу? Човек би помислил дека е луд! Зошто? Затоа што тие се родители, но тие се однесуваат како детето. Тоа е тажно кога луѓето имаат одредена моќ и привилегии, но одбиваат да одиме во нив. Тоа е уште полуда за еден христијанин да живее во грев. Имаш власт над гревот и сте биле дадена привилегија да чекориме во слободата. Зошто и вие ќе го игнорираат тоа моќ и да одат во ропство?

како христијани, Бог веќе го направи ни свети. Сега ние се обидуваме да се направи нашите животи за да ја одрази тоа кои сме во Христа секој ден. Ако сте во Христа не сте лажго. Вие не сте хомосексуалец. Вие не сте крадец. Вие сте светец. Тие работи нема моќ над тебе.

Јас не знам што луѓе се борат со тука денес, но тоа е важно да се разбере она што се случило на статусна промена, ако сте во Христос. Се сеќавам на една сезона во мојот христијански живот кога бил фатен во ужасна циклус на гревот. А јас не чувствував како да сум се робови на мојот грев. И голем дел од растот ми беше разбере оваа вистина: дека јас не треба да се греши. Сум бил ослободен од минатото ропство

Она што Бог се грижи најмногу за

Главната работа што Бог го прави во вашиот живот прави да се свети. Повеќе отколку што тој е загрижен за вашата удобност, тој е загрижен за твојата светост. во Евреите 12, писателот зборува за дисциплина во нашите животи. Понекогаш животот ќе му наштети. Но, јасно е дека кога одиме низ тешки времиња, тоа не значи дека Бог не се љубиме. Всушност, тој не сака нас со тоа што ни тешки времиња. Овој збор дисциплина која се користи во основа значи обука. Бог ни обука и што ни се повеќе како Исус. Тој не прави света.

Тоа ќе биде без љубов на Бог да не ни се обучуваат и да се направи ни повеќе светиот. Тоа би значело дека ние не сме синови. Понекогаш тој дури и го фрла дисциплинирање на патот заради гревот. Кога ќе згреши, и таму се страшни последици, не се земе дека како само коинциденција. Треба да се земе во предвид дека Бог ви дисциплинирање. Тој ви ја покажува она што го носи гревот, и тој е ваша да те направи повеќе како Христос. Тоа е како ние сме кокалест, и испитувања ни прават биволска кожа. Исус е совршен духовен buffness, и Бог сака да ни направи како него.

На крајот на краиштата тоа е Божја работа. Тој го прави тоа преку нашите напори, Но, ако сте во Христа, тој може и ќе го направи тоа. Затоа, не премногу обесхрабри себе. Може да се чувствуваат како да не може да си го промени, и тоа е вистина. Оди на места каде што Бог вети дека тој ќе се промени.

заклучок

Ако си христијанин, важно е да се знае кој сте и што Божјите ветувања се за вас. Сте биле донесени. Си син или ќерка Божја.

Мојот син добива многу на придобивките од тоа да биде мојот син. Се грижи за него, да му овозможат, и бидете сигурни дека тој е доста. Истите тие права не се нудат на само околу секое дете. Но, тоа не значи дека не може да се донесе.

Евангелието е најексклузивните и инклузивен порака во светот. Овие благослови одат само на некои, но се достапни на сите. Доверба во Христа. Бог ќе ви донесе. Тој ќе ви даде работи што никогаш не сте го заработиле, прво и основно врска со него.

прашања за дискусија

1. Што разлика дали тоа се направи, ако ние сме Божји деца?

2. Какви видови на разлики треба луѓето околу мене се забележи ако сум во Божјото семејство?

3. Што ви многу благодарни за тоа да се биде дете на Бога?

4. Како го прави фактот дека сте биле ослободени од гревот промени начинот на кој се бориме против него?

5. Која е улогата на Божјото Слово игра да стане повеќе како Исус?

6. Што ќе направите ако не се зголемува како што треба да биде?