храбри Лидерство

Еве храбра лидерство MLK за прикажување (да не зборуваме за некои од најдобрите пишување некогаш сум ја прочитате). Тој одбива да ја прифати неправедни закони и одбива да се чека трпеливо. Тој ја презема иницијативата во име на целата трка на луѓето. Како црнец, Јас сум многу благодарен на Бога за работа остварува преку него. И како христијанин, Сакам да се борат за правда само толку тешко како што направи, имајќи предвид дека само Исус може да донесе совршена правда. И тој ќе.

Ова е извадок од познатото писмо MLK е. Треба да го прочитате целата работа кога ќе добие шанса.

"Го чекавме повеќе од 340 години за нашето уставно и од Бога дадено права. Народите на Азија и Африка се шири со брзина jetlike кон стекнување политичка независност, но ние се уште се пренесува на коњ и кабриолет темпо кон стекнување на кафе на ручек контра. Можеби тоа е лесно за оние кои никогаш не почувствувал убод стрели на сегрегацијата да се каже, "Чекај." Но, кога сте виделе маѓепсан банди линчуваат вашите мајки и татковци по своја волја и се дават вашите сестри и браќа од каприц; кога ќе го виделе омраза исполнет полицајци колнат, клоца, па дури и да го уништи вашиот црни браќа и сестри; кога ќе се види поголемиот дел од вашите дваесет милиони Гора браќа гушат во херметички кафез на сиромаштијата во средината на богатите; кога одеднаш се најде на вашиот јазик извртени и вашиот говор пелтечење како што сакаат да им се објасни на вашите шест годишна ќерка зошто таа не може да оди на јавна забавен парк кој штотуку се рекламира на телевизија, и да видиме солзи во нејзините очи кога таа е кажано дека Funtown е затворен за обоени деца, и да видиме застрашувачки облаци на инфериорност почнуваат да се формираат во нејзиниот мал ментален небото, и да видиме нејзиниот почнува да ја наруши нејзината личност преку развивање несвесна горчина кон белите луѓе; кога треба да се смисли одговор за пет-годишен син кој бара: "Татичко, зошто белите луѓе се третираат обоените луѓе така значи?"; кога ќе се земе крстот округот диск и да најдете дека е неопходно да спијам ноќ по ноќ во непријатна агли на вашиот автомобил, бидејќи нема мотел ќе ги прифаќате; кога ќе се понижени ден во ден и надвор од Досаѓање знаци на кои пишува "бели" и "обоени"; кога го вашето име станува "црнец,"Вашето средно име станува" момче " (Меѓутоа години имаш) Вашето име и презиме станува "Џон,"И вашата сопруга и мајка никогаш не им се дава почитуваниот наслов" Г-ѓа "; кога ќе се обогатила на ден и прогонуван од страна на ноќта од страна на фактот дека сте Гора, живеат постојано во прсти став, никогаш не знаејќи што да очекувам следната, и се соочува со внатрешни стравови и надворешниот огорченост; кога ќе се засекогаш се бори со умирачките смисла на "nobodiness"-тогаш ќе се разбере зошто ни е тешко да се чека. Доаѓа време кога чашата на истрајност ќе трае повеќе, и мажите се повеќе не сакаат да се втурнат во бездната на очајот. се надевам, Почитувани, може да се разбере нашата легитимна и неизбежна нестрпливост. Да го изразат голема вознемиреност околу нашата подготвеност да се скрши закони. Ова сигурно е легитимна загриженост. Бидејќи ние толку ревносно ги повикуваат луѓето да ги почитуваат одлуката на Врховниот суд од 1954 се забранува сегрегација во јавните училишта, На прв поглед тоа може да изгледа прилично парадоксален за нас свесно да се скрши закони. Еден може да побара: "Како може да се залагаат за кршење на некои закони и почитување на другите?"Одговорот лежи во фактот дека постојат два типа на законите: праведните и неправедните. Јас би бил прв се залагаше за почитување само закони. Еден мора не само правна, но морална одговорност да ги почитуваат само закони. Спротивно, еден има морална одговорност да не го послушаат неправедни закони. Јас ќе се согласат со св. Августин дека "неправеден законот не е право на сите."

-Martin Лутер Кинг, Писмо од затворот во Бирмингем

АКЦИИ

3 коментари

  1. BornWithPurposeОдговори

    Ова е како описен поглед на она што изгледаше како дискриминација. Тоа е дури и предизвик да се размислува дека неправдата од тој степен не беше дури и пред сто години. MLK беше неверојатна борец и мотиватор Бог се користи. Еден од моите омилени цитати на сите времиња…. ” Темнината не може да истера темнина, само Светлината може да го направи тоа. Омразата не може да истера омраза, само љубовта може да го направи тоа.”
    -Мартин Лутер Кинг Џуниор.