Се вчитува
svg
Отвори

управувано

ноември 9, 201134 мин читање

Има некои луѓе кои се добри во некои работи. Постојат кошаркари кои играат во лигата за години и години и тие да ја завршат својата кариера богати и среќни. Тие сакаа да се игра играта тие сакаше и тие сакаа да се направи кариера го прави тоа. Тие тоа го правеше и тие се добри. Потоа, постојат други, како Мајкл Џордан.

Мајкл Џордан е повеќе од добар. Тој беше одличен - многу се расправаат, најголемата. Мајкл Џордан не е задоволен со само играта и правење кариера. Мајк сака да биде подобро од сите. Тој не е задоволен со што го прави, тој сака да биде најдобар. Така тој остана во салата подоцна од секого и работел потешко од сите. И сето тоа затоа што длабоко, управувано од желбата да ве победи. Ти го виде тоа во неговата сала на говорот на славните. Тој се уште е предизвик луѓе и конкурентни неговата природа излезе како никогаш порано. Тој беше поттикнат.

Вие исто така може да се зборува за уметници, како што Лил Вејн. Постојат некои рапери, кои само сакаат да бидат познати и да заработат пари. Не Лил Вејн. Тој сака да биде најголем на сите времиња. Тој јаде, Спие, и дише неговата музика. Тој го слуша себеси. Тој живее во студиото. Тој е веројатно заборавиле повеќе рими од повеќето рапери имаат напишано. Во неговиот ум, тој нема да биде во можност да се спогоди за ништо помалку од најголемите на сите времиња. Зошто? Бидејќи тој е длабоко водени од желбата да се биде најдобар.

Нормално, кога луѓето зборуваат за се вози, тие значат нешто како ова. Тие се однесуваат на луѓе кои се кариера ориентирани, или решени да успеат во своите области. Но, има повеќе да се вози за христијанската? Што треба да се вози на и управувано од? Што треба да се вози на христијанската и каде треба да се возење нас? Па мислам дека можеме да го најдете одговорот на ова прашање во Римјаните 12.

позадина

По сеопфатно поставувањето на учењето на евангелието во Римјаните 1-11, Пол се врти да ни каже како сега ние треба да живееме. Првите единаесет поглавја се за она што ние треба да веруваме, како ние сме спасени, она што Бог го направи во Христа, што ќе направи Бог во Христа, итн. Сега во глава 12, Павле вкупно смена да ни каже што треба да се направи. Павле го прави ова во Ефесјаните и Колосјаните премногу.

Значи сакам ни да се погледне на овој пасус, и се погледне на три работи што треба да се направи во однос на она што Бог открил тука.

Апелирам до вас затоа, браќа, од страна на милоста Божја, да ги презентираат своите тела како жива жртва, света и благоугодна на Бога, која е вашата духовна обожување. Немојте да се прилагодувате со овој свет, туку преобразете се преку обновувањето на вашиот ум, дека со тестирање ќе може да се спознае она што е Божјата волја, она што е добрата, угодна и совршена. (Римјаните 12:1-2)

јас. Биде управувано од страна Милоста

Значи, кога Павле го прави оваа промена, Тој апелира до нас. Тој искрено се изјасни, тој авторитативно нè поттикнува да се живее на некој начин. Но, пред да се погледне во она што тој е нè поттикнува да се направи, Сакам да се погледне на начинот на кој тој апелира до нас.

Апелирам до вас затоа, браќа, од страна на милоста Божја… (Римјаните 12:1на)

Да ни каже како треба да живееме Павле не рекол дека ние треба да живеат на одреден начин, бидејќи "Ние сакаме да биде најголемиот или најсветите,"Или бидејќи" тоа е како треба да живеат строен членови на општеството,"или, "Нашите мајки не научи подобро од тоа," или дури, ", Така што Бог ќе ви се допаѓа." Не, ни дава еден поинаков вид на мотивација.

Постои голема разлика помеѓу она што во светот е управувано од страна на, и она што треба да биде управувано од страна на. Неодамна разговарав со една жена која беше дел сопственик на бизнис кој таа и нејзиниот партнер започна пред неколку години. Таа ми кажа за бизнисот и колку напорно работела. Тогаш таа ми кажа за сите деца имала и колку таа ги сакаше. А таа рече дека нејзиниот живот е за сите бизнис почна и нејзините деца. И таа посочи на оние што се основните ја сака, и нејзината мотивација за правење на сето она што таа го прави тоа.

Сега тоа се чини како добро нешто да се каже. Таа сака деца и нејзината работа. Но сакам да знаете дека христијанин е да бидат мотивирани од нешто подлабоко. За Кристијан нашата мотивација никогаш не запира со ништо во овој свет. Значи ние треба сакам и да се обезбеди за нашите деца и треба да работиме напорно и ние дури и да бараат да уживаат во работата која ја работиме. Но, ниту еден од овие треба да биде нашата крајна мотивација. Ниту еден од овие треба да биде главната работа што ни дискови.

Овде Павле укажува на нешто надвор од нас и нашите земни живее за мотивација. Тој апелира до нас, не од она што можеме да направиме за другите, но од она што Бог веќе има направено за нас. Тој апелира до нас од страна на милоста Божја.

Значи, кога Павле вели дека милоста Божја, она што може да го има во предвид?

Пол може да се размислува на Евангелието за славата Бог ни даде. затоа што во 1:16, Павле вели дека ова евангелие е, "Моќта на Бога за спасение, прво на Јудеец, а потоа на грчки. "

Или, пак, може да се размислува на глава четири, каде што, вели тој, "Блажени се оние, чии беззаконија се простени, и чии гревови се покриени; блажен е човекот, против кого Господ не ќе се смета за својот грев. "

Или можеби тој е размислување за глава пет каде што тој вели, "Бог ни ја покажува неговата љубов кон нас со тоа, додека ние се уште беа грешници што Христос умре за нас."

Или, пак, може да се размислува за поглавјето осум, каде што тој ни кажува дека, "Бог го направи она што законот ослабена од телото, не може да се направи. Со испраќање на својот син…"

Или Претпоставувам дека тој може да се мисли на ДЕВЕТТИ, каде што тој ни кажува "дека спасението не зависи од човечки напор, туку на Бог, Кој има милост "

Мислам дека Павле ги има сите овие прекрасни вистини за Божјата милост во умот тука.

Бог ни дал милост, тој ни дава милост, и Тој ќе ни даде милост. Ние треба да биде мотивиран не само од страна на милоста веќе добиете, но од страна на милоста ќе добијат.

И Павле вели во светлината на тоа милост, тука е како да се живее. Ние треба да се мотивирани, управувано од кои милост.

Значи ние сме водени од глад да се јаде, а некои се водени од желбата да биде голема за да работат посилно од било кој друг. Значи, ако христијанин е да биде управувано од страна на милоста Божја, што треба овие милост да ги тера да?

II. Да се ​​вози да му служат на

Подајте ги телата ваши како жртва жива, света и благоугодна на Бога, која е вашата духовна обожување. (Римјаните 12:1б-d)

Сега кога Павле кажува Римјаните да ги дадат своите тела како жртви, јазикот на кој се користи со цел да ги точка назад кон обожавање на Стариот Завет и жртвениот систем. Па ајде да зборуваме за тоа кратко

на. Стариот Завет Позадина

Бог е свет. Човекот не е. Човек не заслужува да биде во Божјото присуство или да дојдат до него на било кој начин, но Бог беше доволно љубезен да продолжи со група на грешниците, Израел, и да им овозможи да имаат однос со Него. Но, бидејќи Тој е свето, и тие се грешници, тие не би можеле да им биде дозволено да дојдат до него само секој стар начин. Тие не можеа да Му се поклони како тие ќе идоли и лажни богови тие се поклонуваат. Ако тие се случува да му служат на Бога што мораше да биде на негова смисла. Тие само може да му се пријде на тој начин уреден и е дозволено.

Па по испораката на овие луѓе, Бог им даде команди и им даде строги упатства за богослужба. Бог им рекол да се изгради скинијата и тој им даде на жртвениот систем. Тој им даде строга наредба за тоа како тие би можеле да го обожаваат и министер за Него. Колење и жртвување на животни е огромен дел од Стариот Завет се поклони. Сите Божји луѓе беа под команда за извршување на овие жртви за да се обратам на Бога.

Со овие жртви тие призна својот грев и треба прошка и жртвите ги потсети на Божјата светост. Овие животни се со цел да се покаже на луѓето дека кога ќе згреши, смртта е казната. Животните умреле, наместо да ги. Жртвите беа со цел да биде дел од животот живеел во послушание на Бога.

Па место можат да се сретнат со Бог беше скинијата (малку шатор каде што Бог се осврнал) а подоцна и на храмот. Се разбира дека Бог е насекаде, но тоа е она што тој воспоставил. Тој им рекол да ме обожаваат, на овој начин, на ова место. Значи, кога Павле вели дека ние треба да ги презентираат нашите тела на Бога како жртва жива, тоа треба да се потсетиме на овој жртвениот систем.

Па НТ јасно, дека овие жртви никогаш не требаше да биде постојана. Што требаше да се укаже на најголемата жртва, Исус. Слично на животни, кои мора да бидат чисти, Исус бил совршен жртва за нашите гревови. Евреите ни кажува дека оваа крајна жртва беше еднаш-за-сите. Таа никогаш нема да се повтори. Тој застана во нашето место, и Тој умре наместо нас. Но за разлика од жртвувани животни, Исус воскреснал од благодатта три дена подоцна, победата над нашите непријатели. Така е и со доаѓањето на Исус, оваа стара жртвениот систем е нема.

Доаѓањето на Исус менува обожување на Бога засекогаш. Еден од моите омилени примери за ова е во Јован глава четири со жената на бунарот.

Жената му рече:, "Господине, Гледам дека си пророк. Нашите татковци се поклони на оваа планина, но да се каже дека во Ерусалим е местото каде што луѓето треба да се моли. "Исус и рече:, "Жена, верувај ми, доаѓа часот кога ниту на оваа планина, ниту во Ерусалим ќе се поклонувате на Таткото. Ти се поклонуваат она што не го знаеме; го обожаваме она што го знаеме, за спасението е од Јудејците. Но доаѓа часот, и сега е тука, кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Отецот во дух и вистина, зашто Таткото сака такви луѓе да Му се поклониме. Бог е дух, и оние што Му се поклонуваат, треба да се поклонуваат во дух и вистина. " (Џон 4:19-24)

Оваа жена претпоставува дека затоа што Исус бил Евреин, тој ја сакаше да се поклони во Ерусалим во храмот. Храмот бил, во ова време, местото каде што Бог му дозволил на Неговиот народ да му се пријде. Па Исус го прави јасно дека со неговата смрт, ново време доаѓа.

Ние веќе не треба да се сретне со Бога во одредено место, со посебен животните да се жртвува. Ние можеме да се сретне со Бог насекаде! Со смртта на Исус, тие жртви се направи со далеку. Исус не е само жртва, Но, тој е нов храм, каде што жртвата се случува. Местото каде што треба да биде да му служат на Бога во Христа. Покрај тоа што жртвата, и храмот, Исус е нашиот Првосвештеник. Тој е нашиот начин да Бог.

Значи, вие не треба свештеник, или животно, или една зграда да му служат на Бога. Сите што ви треба е Исус! Ако сте тука за денес и не знаат Исус, Сакам да ве охрабрам да Покајте се и верувајте.

-Нашите bodiesThe стих вели дека ние треба да ги презентираат нашите тела. Сега, јас не мислам дека тоа значи дека ние само му служат на Бога со нашето физичко тело. Мислам дека во основа значи Павле, ние не сме да им понуди на дел од себе, но целото наше битие до Бога. Целиот наш себе е жртва што можеме да ви понудиме. Ние сме да ја презентираме нашата живот, нашето битие, нашите сите на Бога.

Постојат различни видови на подароци. Некои од y'all можеби неодамна дипломирал и доби дипломирањето подароци. Тоа се некои подароци, кои се дадени како завршува во себе, како играчки. Целата поента на давање на некој играчка е, така што тие можат да играат со играчки.

Потоа, постои и втор вид на подарок. Овие дарови се дадени како средство за нешто друго. Па има некои од вас тука дека само дипломира и доби многу пари, како подароци. сега, што ако ти се третираат оние монетарната подароци како цел сама за себе? Што ако се користи чекови и готовина како позадина? Тоа ќе биде отпад и дарител ќе се лути.

Твојот живот е дека вториот вид на подарок. Таа е наменета да биде средство за крајот на обожување на Бога.

Како христијанин, никогаш нема да бидат дадени на првиот вид на подарок. Секој еден подарок добивате, е наменета да се користи како средство до друг крај. Во оваа насока е дека ќе му служат на Бога со вашиот живот.

б. Света и благоугодна на Бога

Павле вели дека овие живи жртви треба да биде света и благоугодна на Бога. Што значи тоа? Со жртвите на Стариот Завет, Бог имал посебни упатства. За жртвата што мораше да биде чисто животно, лицето мораше да се кае и подготвени да ги почитуваат Бога, итн.

Значи за нас, ние се нудат како живи жртви. Значи колку сме ние да се даде? Бог му даде насоки за тоа како христијанската сега е да се живее. Тој ни кажа вид на начин на живот што ќе се веселат на Него. Ако гледаме на остатокот од оваа многу глава, гледаме Павле почнува да се постават на она што изгледа како тоа.

во стиховите 3-8 тој зборува за користење на духовните дарови за доброто на целото тело. И во стиховите 9-21 тој ги поттикнува Римјаните да се љубите еден со друг, и им дава инструкции за тоа како тие се за да комуницираат едни со други целокупната.

Ние, исто така се види ова во Ефесјаните 4 кога Павле го дава овој ист вид на плаќање. Тој се изложува доктрина во Ефесјаните 1-3, а потоа и во глава 4 тој го прави истото. Тој почнува да им кажува како треба да живееме.

Тој им кажува да се залага за единство и ги охрабрува дека Бог им даде разни подароци за доброто на изградбата на телото. И тој зборува за телото работат заедно за да се изгради еден со друг.

заедница. Не можам а да не се забележи дека во двете Римјаните и Ефесјаните, Павле започнува со изговарање на телото живот. Вие не може да го понуди својот живот како жртва како што треба, а живеат во изолација. За да ги игнорирате Божјата црква е да се игнорира Божјата волја за живот.

Тој продолжува во стиховите 17-29 да ги поттикне да се живее на начин што е во согласност со она што го учеле и да си простат, како тие биле простени. И тој продолжува и натаму во глава 5.

Бог го повика нас да бидам како него, што значи светост. Тој ни рече "да бидат свети како што јас сум свет". Но толку често нашите животи изгледа спротивно на светиот. Но и јас имам некои охрабрување за вас…

"Затоа, Ако некој е во Христа, тој е ново создание. Старото помина; овде, новиот дојде ". (2 Коринтијанс 5:17)

Што би направиле ако сте гледале бебе кажува на родителите што да се прави? Индексирање околу куќа нарачување нивните родители околу? Ќе помислите дека тие се луди! Зошто? Бидејќи тие се родителот, но тие се однесуваат како детето. Тажно е кога луѓето имаат одредена моќ, привилегии, но одбиваат да одиме во нив. Тоа е уште полуда за еден христијанин да живее во грев. Кога Бог не спаси, ние се прероди. Бог не направи бренд нови суштества. Ние треба да го прифатат овој. Многу од нас се уште мислиме за себе дека само грешниците. Ние сме грешници, но ние сме повеќе од грешниците. Начинот на кој повеќе од ќе видите Библијата јавете ни се грешници, ќе видите Библијата ни се јавите светци и деца на Бог и царско свештенство и оправдани.

Кога ќе згреши, Вие не сте што сте сега. Ќе се вратам за тоа кој се користи за да биде. Ако се читаат буквите Новиот Завет, ќе забележите дека апостолите се секогаш ја кажува христијани да престане да се врати на стариот пат. Тие се потсетувајќи ги дека тоа не е тоа што се повеќе.

Па може да има некој во оваа просторија се навистина одбива да ги слушаат своите родители. Бог ве повикува да ги почитуваат и да ги достават до нив. Може да има некој кој има многу похотлива мисли. Бог ве повикува да се сврти од тоа и да биде чист ум. може да има некој кој навистина е лута лице. Бог ве повикува да биде љубов и милостив и простува. Тоа не е доволно само да се дојде во црква. Бог ве повикува да бидеме слични на Христа.

И Бог ни е овластен да ги почувствувам овие видови на живот.

c. разумна служба

И според Пол, овој вид на обожување е нашата разумна служба. Дали некогаш сте виделе овие филмови каде што некој го спасува животот на друго лице, по што само ги следат цел ден секој ден? како Матрикс 2. И нашиот одговор на Божјата милост треба да бидат радикални и екстремни, како и.

Ако ми дадеш еден долар би можел да се насмевнам, ако ми даде нова кошула Јас веројатно ќе тресењето на раката, ако ме добие нова книга можам да крик Алелуја. Но, ако ме избави од гревовите и ми ветуваат преносни вечен живот, единствениот рационален одговор ви нуди целиот мој живот. Тоа е мојата разумна служба.

г. Сите на животот

Значи ова е она што треба да се вози на. целиот наш живот треба да биде ова жртва жива принесе на Бога.

Некои од нас се водени во традиционална смисла на зборот. Сакаме да успееме; ние сакаме да се искачи на скалата. И тоа е добра работа. Но, треба да бидете сигурни дека сте мелење правилно. Дали сте загрижени со вашиот успех и статус? Или сте загрижени со славењето на Бога?

И со кого ви се мелење за? Некои од нас работат исклучително тешко, и ние сме водени од потребата за одобрување на нашите родители. Или некои од нас мелење така што изгледа добро за нашите пријатели. И некои од нас работат толку тешко само да се молам. Но, изгледа дека не треба да се брусење и нуди нашата мелење на нашето семејство, или нашата црква, или се. Ние мелење за Бог. Ние нудиме на нашата служба на Него. Ако ви се нуди на вашиот сервис пред се некој друг освен Бог, се виновни за идолопоклонство. му служат на Бога, не човек или нешто што може да даде.

Што и да направиш, работат од срце, како за Господ, а не за мажи, знаејќи дека од Господа ќе добиете наследството како награда. Ќе се служи на Господ Христос. (Колосјаните 3:23)

И, се разбира мотивација за оваа понуда е милоста Божја. Третата работа што го гледаме во овој пасус е дека ние треба да се трансформираат.

III. да се трансформира

на. Не управувајте се според

Браќа и сестри, ние сме биле повикани од овој свет. Кога Павле зборува за "светот" тука, тој се однесува на земното и злото патот на светот во кој живееме. Тој зборува за грешниот начин на работа, дека ние сме се користи за да се види насекаде околу нас. Други преводи велат дека "сегашната возраст."

Во моментов возраст живееме е во бунт кон Бога. Многумина од нас се уште мислам на овој свет како нашиот пријател, кој само треба некаква помош. Апсолутно не. Ние треба да ги разгледа начините на оваа возраст да биде нашиот непријател. И ние треба да сметаат дека како народ Божји ние треба да биде светлина на овој свет и нејзините патишта, и ние треба да се објавители на добрата вест која заштедува.

Ние не треба да се обидете со цел да биде под влијание на светот. Тоа едноставно се случува,. Тие влијаат врз нашето размислување, без нас се обидува. Еден добар пример за ова е жешки теми како хомосексуалноста. Секој ден ние се погледне до друга држава, дозволувајќи им на хомосексуалните бракови. И медиумите, и интелектуалците, а лидерите на мислата сите се врши притисок за прифаќање на хомосексуалноста. Тие се сите ни врши притисок да се согласи со нив и да ја загрози нашиот морален став. И тие ќе зборуваат за нас, исмејуваат нас, и да не третираат како расистите додека не се согласувам. Во светот притисни е силна. Тоа е многу силна струја. Но, ние не треба да се плови со тековните. Бог го повика нас да се оди против сегашната.

Хомосексуалноста е лесна. Што е со себичност, или алчност, или гордоста? Тоа се патиштата на светот, не е од Бога. И ние не може да се усогласиле со светот.

Ајде да ги разгледаме во Колосјаните 3. Ова е уште една книга каде што Павле се изложува Евангелието доктрина, тогаш се менува и ни кажува како треба да живееме во светлината на тоа. Така и за првите две поглавја Павле објаснува длабоко работи, а потоа тој ни кажува како треба да влијае врз нас.

б. Туку преобразете се преку обновувањето на вашиот ум

Наместо да се усогласиле со она што го прави светот, ние треба да се трансформираат. И начинот на кој ние се трансформираат е преку обновувањето на нашиот ум.

Тој тврди дека за нив да живеат поинаку, врз основа на она што Бог го направи…

Бог сака со нас да се трансформира. И тоа е она што изгледа како трансформација. Тоа изгледа како ставање на смрт она што е земно во нас, и ставање на Божјите карактеристики.

c. Обновувањето на вашиот ум

Но, како можеме да се трансформира и го стави на Божествената карактеристики. Павле вели јасно, "Преку обновувањето на вашиот ум."

Ние не сакаме да се слушне нешто како ова. Но нашите умови не треба да се обновува. Нашето размислување вози наше, и нашето размислување треба да се промени. Јас не значи, како кога ќе се каже, "Знам дека сум би требало да се направи во право, но…"Нема што е грешно размислување дека треба да се промени. нашето тело се приклонува кон случува со тековните и изгледа за можностите на гревот. И вашето тело е поткрепен само со светот и ѓаволот.

Нашите умови треба да се обновува секој ден. Како го правиме тоа? Ја обновуваме нашите умови со постојано одржување на Божјиот начин на размислување пред нас. Секој ден слушаме лага по лага по лага од нашето срце, и светот, и ѓаволот. Ние очајно им е потребна Божјата вистина за борба против лагите.

г. Остроумниот на Божјата волја

Целта на оваа трансформација е во состојба да остроумниот Божјата волја. Божјата волја и волјата на Бог може да те води да живее живот кој е пријатен за Него. Гледате дека тој ја опишува волјата на Бог како добрата, угодна и совршена. Како што можете да ги обноват вашиот ум, и искуство трансформира животот, ќе бидете во можност да се види на добрината на Божјиот Збор. И ќе биде во можност да се види дека тоа ќе води кон животот и на живот, што Му е угодно.

Се сеќавам на првиот пат зборот ме удри. Никогаш не сум бил на истиот од.

Па има некои од нас кои се жестоки и Непростливата. Тоа е световна. Вие сте во согласност со начините на светот. Постојат некои од нас, кои се полни со страст и се вклучени во сексуалната неморалност. Тоа е световна. Вие сте во согласност со начините на светот. Постојат уште некои од нас кои се изолирани. Ние не сме дел од црква, па ние сме и чуваш наши подароци за себе, а не изградба на телото. Наместо тоа, ние само себе си да се изгради. Тоа е световна.

Мораме да се свртиме од оние световна начини, и да се трансформира преку обновувањето на нашиот ум. И ако ние ќе се трансформира, ќе видиме добрината на Божјата волја.

заклучок

Христијани, ние може да се стремат да биде голем кошаркари, или големи политичари, или голем рапери. Но, овие работи сами по себе не може да биде она што ни се вози, и тие не се на крајот она што ние треба да се вози на. Ако се со цел за овоземните работи и земните успех, се со цел да ниска.

Ние сме за да биде управувано од страна на Божјата милост, принудени да му служат на Бога, и ние треба да се трансформира преку Неговото Слово. Да се ​​помолиме.

Како гласате?

0 Луѓето гласаа за овој напис. 0 Гласови за - 0 Гласови против.
svg

Што мислиш?

Прикажи коментари / Остави коментар

3 коментари:

 • PhillipBavilla

  април 16, 2014 / на 3:11 часот

  Ми се допадна дека проповед која што ја имаше, или не или кога сте зборуваше вистината. Како што читав, сум видел повеќе работи кои јас kinda се гледа себеси прави, но јас никогаш не го правеше тоа сами, Христос е единствениот начин, Како и во Јован 14:6, и кога проблеми доаѓаат околу, Христос е единствената сила што јас некогаш треба, како што Павле споменува во Philipians 4:13. но јас kinda малку добив нешто за ова Евангелие Рап работи, и јас сум управувано од страна на Христос да биде храбар за него во секоја ситуација, дали во светот, или дали тоа што е во Домот на Бог прави проповед или посветеност. Јас се молам за храброста, и im прави сè за да бидете трпеливи.

 • Лиам

  август 19, 2014 / на 7:14 часот

  Прекрасно, одличен пост патување. Чувајте em доаѓаат и пумпа за новиот албум

 • Лоренс

  август 27, 2017 / на 8:42 часот

  секогаш се соочат со предизвикот. благодарение.

Оставете одговор

Можеби ќе ви се допадне
Се вчитува
svg