Важноста на зборови

Зборовите се важни. Ние ги користиме зборови комуникација со пријателите и семејството. Ние ги користиме нашите зборови за водење бизнис. Се користи зборовите за да се стави песни заедно и да заработат за живот. Ние ги користиме зборови за дисциплинирање на децата. Политичарите ги користи зборовите за да ви убедат дека тие се најдобриот кандидат за работното место. Зборовите се огромен дел од секој аспект на нашиот живот. Имам нов син. Тоа е тешко да живеете со лице седум недели, главно, бидејќи тие не можат да зборуваат. Па понекогаш сакам да му помогне, но не знам како, бидејќи тој не може да комуницира со зборови уште. Тешко е да се замисли светот без зборови.

Просечен човек вели дека за 16,000 зборови на ден. Тоа е 112,000 зборовите секоја недела. Тоа е повеќе од пет милиони зборови, секоја година. Ние ги користиме зборови. Многу.

И нешто што има многу почнува да се потценети. Вредноста на нешто се менува врз основа на колку од тоа постои. Кога постојат 100 колачиња на маса по услуга може да зборуваме за некое време. Но, кога постојат само неколку колачиња, тие се чини драгоцено. Најверојатно ќе дојде таму и ако се добие еден во време, дека залак е многу послатка. Затоа што слушаме и да го користите толку многу зборови секој ден тие не значат многу за нас. Но, ние треба да ги види како скапоцен.

Можеби мислиме дека само навистина важни работи кои треба да се каже се значајни. Можеби мислиме дека само она што ние ги запишувам, или само кога имаме ваков разговори или само кога ќе се каже она што навистина мислат нашите зборови е важно. Мислам дека нашите стих вечерва комуницира нешто многу различно. Свртете со мене во Матеј 12:36.

Но, јас да ви кажам дека мажите ќе треба да им даде на сметка на Судниот ден за секој невнимателен збор тие се зборува. (Матеј 12:36)

позадина

Исус вели дека овие зборови во средината на разговор со фарисеите, откако тие го обвинуваат за бесове од страна на сатаната. И така Исус во основа им кажува дека тие се лоши, и не можам да кажам ништо добро (Тој е еден начин, со зборови). Тој им кажува дека сите наши зборови се плод на она што е преземено корен во нашите срца.

И тогаш тој капки таа бомба врз нас. Тоа ќе имаме да се одговори на Бога за секој невнимателен збор зборуваме. Ова не се однесува само на фарисеите. Тоа е вистина за секој еден од нас. И следниот стих е уште пострашно. Тој вели, "Зашто по зборовите свои ќе биде ослободен, а по зборовите свои ќе бидеш суден. " Но зошто? Зошто нашите зборови толку важно? Зошто ние да се ослободи осудениот или врз основа на нешто како тривијални како зборови кажеме?

срцето

Тој го прави тоа јасно порано, кога тој вели дека, "Надвор од прелевање на срцето зборува устата". Дали некогаш сте се чувствувале лошо суди? Како некој што го фати на лош ден кога ќе се луди и оценети целиот свој карактер на тој еден ден? Па се суди од страна на нашите зборови, не е како што. Тоа не е како зборовите се само еден аспект од нашиот карактер, кои не ни се дефинира. Ние може точно да се процени од страна на нашите зборови, бидејќи тие се одраз на она што се случува во нашите срца.

Тоа е речиси како да сум држи чаша, вие не знаете што е таму. Можам да ви кажам вода е таму, или сок е таму. Но, ако јас патувањето и поздравниот или истури некои од тој пијалок, ќе знаат точно она што е таму. Тоа е исто со нашите зборови и нашите срца. Кога зборуваме, содржината на нашите срца се излеваше. Нашите зборови секогаш се покаже она што е во нашите срца, без разлика дали се добри или лоши. И како што Павле Tripp, автор читам оваа недела, кажа, "Вие никогаш не се зборува неутрален збор во вашиот живот."

Одговорни за нашите зборови

Секоја сега и тогаш некој ќе се фатат на лента велејќи нешто што никогаш не би го изјави во јавноста. Ова се случи на претседателот Обама кога тој беше да разговараат со претседателот на Русија. Ова се случи на Мит Ромни минатата недела. Тие не се очекува да биде повикан на одговорност за оние зборови, но тие беа. Слично, мислиме дека нема да биде повикан на одговорност за одредени зборови кои ги зборува. Ние мислиме дека ги кажеме работите, и тоа е направено, но тие ќе се враќаат кај нас залак. Тоа е како ако Бог има скриени камери целиот создавање.

Постои ден - текстот што го нарекува на Судниот ден - кога ќе застанеме пред светиот Судијата на целиот универзум. И кога ќе се нашите зборови ќе застане како сведоци - или да сведочат за нас или против нас. ќе бидат презентирани доказите.

Бог ќе се погледне на начинот на кој зборуваше на нашите родители како дете и начинот на кој се зборува за нашите брачни другари или шефови како возрасни. Бог ќе ги испита начинот на кој зборувавме за странци на улица. Бог ќе ги испита шеги ние, изјави на нашите соработници. Бог ќе чешел преку нашите лути тирадите во сообраќајот на дискот да работи. Тој дури и ќе се движите низ она што го пишуваат на Фејсбук и Твитер. Дури и зборовите што ги испрати во текстуални пораки или e-mail. Секој збор.

Ќе забележите Исус не рекол дека ние ќе мора да даде објаснување за важни зборови зборуваме. Тој вели, "Секој невнимателен збор". Зборот се користи за безгрижни исто така се преведува како неактивен или бескорисна. секој збор, без оглед колку е незначителен мислите дека тоа е. Сезнајната Бога, ние разговаравме за тоа утро, знае секој збор што сум секогаш зборува.

И тука е нешто. Само еден безбожен збор е доволно за да ни ја осудуваат. Што секако значи, секој од нас треба да биде осуден за нашите зборови.

Па постојат три збора, искажана од страна на Господ Исус Христос, кои ги заменат секој невнимателен збор јас сум секогаш зборува. Тие три зборови се "Тоа. е. Ќе заврши. "По тоа што живеел совршен живот, откако ќе се користи само неговите зборови во начинот на кој славеа Бога, Исус отиде на крстот. И кога го закачи на тој крст, умрел дури и за гревовите на нашиот говор. И тој стана три дена подоцна.

И за оние од нас кои се стави нашата вера во Христа, Да, има поучни зборови Ние зборува дека се плод на нашиот однос со Христос. И овие зборови ќе сведочи во наша корист. Но, ние, сепак, ќе биде осуден од страна на сите други зборови. И пофалба на Бога дека крвта на Господ Исус ги опфаќа оние зборови. Ако не се знае Исус, одврати од вашите гревови и доверба во единствениот кој може да ви ги прости сите твои гревови, вклучувајќи ги гревовите на вашиот говор.

Па како верници, иако нема да биде осуден за нашите зборови, ние сеуште ќе биде повикан на одговорност за нив. Ние сеуште ќе мора да одговори на Бога за нив, а ние може да се изгуби награди на небото.

Рекреација

Некои од нас се многу внимателни со нашите пари. Ние правиме буџети, балансираме нашата чековни книшки, ние ги одржуваме нашите сметки, и ние со нетрпение во нашата онлајн платежна изјави. Затоа што ние знаеме многу нешта се во прашање. Знаеме дека треба да клучар нашите пари и.

Па тоа ист вид на внимателност, и пресметка треба да се применуваат на начинот на кој ние ги користиме нашите зборови. Затоа што многу е доведена во прашање. И ние ќе одговори на Бога за секој еден од нашите зборови. Ние треба да бидеме добри стјуардите на зборови кои ги користиме.

Нашите зборови се како чекани. Ние невнимателно да ги свртат околу и да се прекине работи. Или, може да ги користите за да внимателно да се изгради работи. Како ќе го користите вашиот зборови оваа недела? Како што се користат нашите зборови минатата недела веројатно ќе ни покаже како да ги користите ова доаѓа недела, освен ако нешто се менува.

Значи сакам да им даде три начини на кои можеме да го користиме нашите зборови и.

јас. Разговарајте со Бог

Од 16,000 зборови кои ги користиме секој ден, би било мудро да се користат многу од оние кои се во разговор со Бог. Исус ни даде пристап при Отецот, и ние треба да пристапуваме смело пред Неговиот престол често. Нашите сопружници може да имаат проблеми со се добри слушатели, но Бог не го прави тоа. Тој секогаш ги слуша нашите молитви. Всушност, Тој слуша многу внимателно.

Често кога ќе си оди преку нешто тешко, првото нешто што го правиме е само пропустливи на пријателите на семејството. Или можеби ние едноставно проповед за тоа гласно да се. Што губење на зборови. Само минатата недела, Јас се жали на жена ми за нешто што беше само навистина ми пречеше и јас бев загрижен за. И пред да се согласат или да понуди совети, таа само ме праша едноставно, "Дали сте се молеле за него?"И одговорот е не. Јас треба да се зборува на Бога за тоа. Тоа би било многу подобро користење на моите зборови.

Често вентилациски не прави ништо повеќе отколку да се направи ни брош. Тоа е губење на зборови, понекогаш. Но, зборуваме за Бог никогаш не е губење на зборови. Нема подобра употреба на зборови. Ние не сме во контрола, но тој е. Значи, кога ќе им треба помош, наместо само да се биде луд, ние само треба да се зборува на Оној кој е одговорен. И ако тоа е добро за нас и за Неговата слава, Тој ќе ни даде нашето барање.

Некои од нас може да биде конфронтирачки. И кога имаме проблеми со некој, ние одиме право на лицето да се грижи за неа. Ние треба да се запамети дека зборува за Бог во врска со ситуацијата е многу важно и ефикасно од тоа да зборува на друго лице. Разговарајте со Бог за вашата релациона проблеми, пред да разговара со друго лице. Прашајте го него за помош и благодат и мудрост. Дозволете тежината на разговорот со Создателот да ве отрезни и да ви помогне да размислуваме појасно.

И не треба да се користи само нашите зборови да го молиме Бога за работи. Ова е причината зошто имаме пофалната молитва на секоја недела наутро. Ние само треба да го фалат, некои времиња. Ние треба да се доаѓа со уникатни начини да пее пофалби Неговото. Повеќе од само, "Тој е добар. Ви благодариме на Бог. "Срцето што е заситен со љубов кон Бога најде нови начини и нови причини да славиш Бога секој ден. Тој е достоен за нашата пофалба.

II. Кажам добра вест

Не можам да мислам на ништо подобро да се каже друго лице, од добрата вест. Бог зборува во овие последни денови преку Неговиот Син Исус Христос. И ние треба да се каже другите за Него и она што тој го направи.

Римјаните 10 ни кажува дека, "Верата доаѓа преку слушање и слух преку Словото на Христос." Ова е како Бог ги спасува мажите и жените. Кога ќе слушнат Евангелието и да добијат тоа со вера.

Сакам да мислам дека за момент за тоа што личност во вашиот живот треба да се слушне на Евангелието. Дали е тоа некој член на семејството, еден колега, сосед, бербер, доктор? Што личност во вашиот живот треба да се слушне на Евангелието?

Тоа е добро за нас да го користите нашите зборови да се изгради односи и заеднички јазик со нашите нехристијански пријатели. Тоа е добро за нив да се знае што се грижат за нив. Но, тоа е погубно и никогаш не сме всушност се добие околу да споделување на Евангелието со нив. Тоа ќе биде погубно имавме 10 разговори за политика, но не и еден за Евангелието. Тоа ќе биде погубно ние неделни разговори за спорт, но никогаш не било разговори за Исус. И јас зборувам за себе.

неодамна, Имав членови на семејството умре. И секогаш кога ќе се случи тоа, тоа ме потсетува, која понекогаш е добро да се почека, но понекогаш треба да му кажете на луѓето за Исус во моментов. Знам дека мојот непослушност не може да го попречи плановите на Бога, но тоа не значи дека треба да бидат непослушни. И со сите средства, го следи водството на Светиот Дух, но знам дека тој никогаш не води да се стави надвор работи што треба да се рече дека сега. Кажам добра вест.

Ова не значи дека треба да биде само нашата интеракција со не-христијани. Но, тоа не значи дека тоа треба да се случи. Можеби и ние треба да ги донесе во црква и да го користите проповед како отскочна да рампа да се зборува за тоа. Можеби и ние нив укажуваат на добра книга или ЦД која зборува за Евангелието (ahem, рудникот). Најдете начин да се каже Евангелието.

III. Изградба на другите (G- грејс)

Не дозволувајте никакви гаден разговор излезе од устата на вашиот, туку она што е корисно за градење на другите се во согласност со нивните потреби, дека тоа може да имаат корист оние кои слушаат. (Ефесјаните 4:29)

Тоа треба да биде целокупната водечки принцип за нашите зборови на другите луѓе. Само она што е корисно за градење на други до. Како што реков порано, нашите зборови се како чекани. Ние може да се скрши работи или се изгради работи. И постојат тони начини да се изгради до другите.

Исус ни кажува дека човекот не живее надвор од леб, но секој збор што излегува од устата на Бога. Бог зборува благородни зборови. И ние треба да бидеме повторувајќи оние скапоцени зборови едни на други секоја шанса да добиеме.

Еден начин е охрабрување. Мислам дека ова е нешто CHBC прави исклучително добро. Тоа, всушност, јас и жена ми фати исклучи стража, кога првпат дојдовме. "Дали тие само ме охрабри за прашањето го прашав?"Под овој охрабрување е афирмација. Афирмирање на другите. Да им каже кога ќе видите докази за Божјата благодат во нивните животи. Ја потврдија својата љубов кон нив. Афирмирање Божјата љубов за нив.

Друг начин е предизвик еден на друг. Ние не треба да се размислува "изгради" значи исто што и слатки, инспиративни звучи зборови. Понекогаш се изгради изгледа како прекор, или корекција. Понекогаш тоа изгледа како предизвик брат или сестра, и ги повикува да се покае за гревот. Ова е една од работите што сме го направиле посветеност кон едни со други да се направи - да одиме со едни со други преку добри времиња и груб пати.

И ние се случи да се минува низ бурна време како црква во моментов. И ние треба охрабрување и предизвикувачки зборови. Поттикнување на вашите браќа и сестри во Евангелието. Потсетете ги на Божјиот суверенитет и Неговата добрина и Неговите ветувања. А исто така и предизвик вашите браќа и сестри да се борат со добра борба на верата, да се истрае во имајќи доверба во Христа. Имаме потреба.

Друг начин може да се изгради до другите е со давање на добри совети. креаторите на најзрели одлука се оние кои не донесуваат одлуки во изолација. Бидат достапни да се слушне за тоа што се случува во вашиот живот брат или сестра. И да ви помогне да размислуваат за тоа како Бог би ги одговори. И дај библиски совет.

На едната рака, како црква, ние се направи одлична работа на се има добри духовни разговори. Од друга страна, не треба да се плашат да зборуваат за нешта различни од Исус. Можеме да зборуваме за живот, и можеме да зборуваме за спорт, само го прават тоа на начин кој го прославува Бога.

Некои од вас треба да престане да зборува толку многу и другите треба да почнам да зборувам повеќе. Некои од нас треба да биде побрзо да се слушне. Некои од нас никогаш не користете било збор. И ние треба да се направи повеќе. Зборувај. Бог работи во вашиот живот и ние сакаме да се слушне за тоа. сите ваши зборови нека се карактеризира со љубов. Мојата молитва е дека CHBC ќе биде црквата карактеризира со љубов зборови.

заклучок

Како што сакаат да се примени она што сте слушнале вечерва, не направи грешка и само се обидува да ги пратите на она што го велат и само се обидува да го направи подобро. Немојте само да се справи со ова само од надвор.

Како што гледаме погоре во текстот, што се чуваат во нашите срца излегува. Ние не треба да мислат дека постои неповрзаност помеѓу срцето и на јазикот. Значи да се сместат до добри нешта во срцето и да ги гледаш претекување. И кога тоа го правиме, тука е како ние треба да се стремиме да ги користат нашите зборови.

На вистински начин за да се види вашите зборови е да се види вашите срца, бидејќи тие се толку тесно поврзани. Постои директна линија од центарот на јазикот. Види срцето, а со тоа и, гледање на вашиот Зборови. И дали сето ова со гледање на Word.

АКЦИИ

9 коментари

 1. francismewaОдговори

  убаво да се прочита за вредноста на зборови . Јас да цитирам убави нешта од овој , Ви благодарам за убави зборови

 2. manicleОдговори

  ова е крајно страшно. доколку сите би се чита, се разбере и да ги следат правилата, светот ќе биде подобро место за живеење во.

 3. РитаОдговори

  Ова беше за време лекција за мене. Се зборува за овој предмет, вечерва во проучување на Библијата. Фала му на Бога за мене цртеж на вашиот сајт и да му благодариме на Бог за вас со помош за да се објасни на Неговото Слово во начинот на кој беше јасен и лесно да се разбере.

  Господ Бог да благослојт вашите услуги!

 4. БарбараОдговори

  Зборови се навистина важни. добри информации. Ве молиме да се земе време да ја посетите мојата веб-страница за Исто така, Бог ми даде министерството да ги учат другите за значењето на зборовите.

 5. спомнувањето: Зборовите се најмалку половина од човечката реалност ако не и

 6. спомнувањето: 2016 во Прегледајте – Мојата работа лов Искуство | Ефектот SharePoint

 7. спомнувањето: Зборови – банана Wifey

 8. спомнувањето: проповедаш / сеќавање / Џејмс 3 / Моќта на Словото