Сега читање: Господарот на Демони

Се вчитува
svg
Отвори

Господарот на Демони

јули 27, 201230 мин читање

Сакам да почнеме да размислуваме за приказни. Од почетокот на времето имало некои општи теми кои работат преку нашите приказни. Имаме љубовни приказни, комедии, и трагедии - или мешавина на сите оние кои се во еден познат како романтична комедија. Но, во сите овие видови на филмови, постојат две теми кои речиси секогаш се појави: доброто и злото.

Размислете за вашите омилени филмови. во Храбро срце, Шкотска и Вилијам Валас се добри, додека Англија и кралот Едвард се лоши. Во Хрониките на Нарнија децата и Аслан се добри, и на вештерката е лошо. Дури и во Дизни филмови, ова е точно. во Aladdin, Аладин и џинот се добри, но Џафар е лошо. Не однесуваме како да не знаат за Аладин.

Вие секогаш сакате добрата страна да победи и поголемиот дел од времето тие ќе.

Значи, кога ќе почнат да се зборува за Исус и кога ќе почнат да се зборува за Бог, луѓето понекогаш мислат дека во истите категории. Тие мислат на универзумот како космичка борба меѓу Бог и ѓаволот. И како и сите од нашите омилени приказни, ние сме предвидување на крајот да се види кој ќе победи. Дали Исус е само еден агент на добро што се надеваме дека ќе победи? Дали Исус е само уште еден лик во приказната?

Па во Евангелието на Марко да добиеме многу можности да Го види Исуса комуницирате со силите на злото лице во лице. Значи ние се случува да се погледне во една приказна и се обиде да одговори на ова прашање. И јас ќе тврдат дека има битка случува помеѓу Исус и силите на злото, но тоа не е фер борба. Ајде да се отвори до марка 5.

Во тоа време во Евангелието на Марко, Исус бил настава и голем број луѓе почнаа да се собираат и да го слушнете неговото учење. Кога дојде вечер тие се качил на брод и отплови. Ова е приказна која доаѓа бура, паника на учениците, и Исус смирува ветер со Неговите зборови, "мир, се уште. "Значи, тие се исполнети со голема опозиција во морињата и Исус се грижел за тоа. Веднаш штом ќе почнат да се релаксираат сега тие се исполнети со поголема опозиција.

Ајде да го прочитате текстот, со почеток во стих 1.

Тие дојдоа до другата страна на морето, во земјата на Gerasenes. И кога Исус излезе на брод, веднаш да таму се запознал со него од гробовите човек со нечист дух. Тој живееше во гробовите. И никој не можеше да го врзе повеќе, дури ни со еден синџир, за тој често бил врзан со окови и синџири, но тој изваден синџирите, освен, и тој се скрши оковите на парчиња. Никој… имаше сила… да го скроти. Ден и ноќ во гробовите и на планините тој беше секогаш плаче и се сечат со камења. И кога го виде Исуса оддалеку…, тој се стрча и падна пред Него. И вика со силен глас:, тој рече, "Што да се прави со мене, Исус, Син на Севишниот Бог!? Те заколнувам во Бога, не мачи ме! ". На тој беше му рекол, "Излезете од човекот, ќе нечист дух!"А Исус го праша, "Како се викаш?"Тој одговори:, "Името ми е Легион, бидејќи ние сме многу. "И тој го молеше искрено не ги испрати надвор од земјата. Сега голем стадо свињи пасеше таму на ридот, и го молеше, велејќи:, "Ни ги испратите на свињите; нека влезат во нив. "И тој им даде дозвола. И нечистите духови излегоа, и влегоа во свињите, и стадото, која брои околу две илјади, истрчав по стрмнината во морето и се удавија во морето. Овчарите побегнал и им го раскажа во градот и во државата. И луѓе дојдоа да видат што е тоа што се случило. И тие дојдоа до Исуса и видоа човекот од демони, оној кој имал легија, седи таму, облечен и со здрав ум…, а се плашеа. И оние кои не видел што се опишани за да им го она што се случило со човекот обземен од демони и на свињите. И тие почнаа да се моли Исус да отстапи од нивниот регион. Како што се добива во коработ, човекот кој беше опседнат со демони го молеше дека тој може да биде со него. И тој не го дозволи, но му рече:, "Оди си дома на вашите пријатели и да им каже колку Господ го направи за вас, и како тој ги има милост за вас. "И тој отиде и почна да се прогласи во Декаполис колку Исус го направи за него, и сите се восхитуваа. (Марк 5:1-20 ESV)

јас. Исус Средби на демонот опседнат човек (5:1-6)

Значи штом излезе од коработ тие се исполнети од страна на овој човек со нечист дух. Нечист дух е во основа, само уште еден начин да се каже демонот. Овој човек, кој се сретна со нив беше опседнат од демон. Описот текстот се од него е застрашувачки.

Тој живееше меѓу загинатите. Тој претпочита друштво на мртвите, на компанијата на живеење. Тој имаше натчовечки сила, толку многу што не можев да го спречам синџири. Тој само ги скрши. Тој секогаш беше вреска и плаче. Тој беше физички се наштети, победувајќи себе, се сечење. Овој човек е нарушен.

Тоа е вид на тешко за нас да се замисли овој вид на демонска мачење во нашата ден. еден, затоа што многу од нас имаат престанаа да веруваат во натприродното. и второ,, бидејќи повеќето од нас не го виделе демонски мачење во лице. Но јас сакам да ја користите вашата имагинација со мене за една минута.

Што ќе правиме ако го виде овој човек? Возите дома еден ден и да видиме брат живее во гробиштата, вреска од болка и мачење. Јас ме знаеш. Би се довикува по некој вид на авторитет да го грабне. Ние ќе го институционализира. Тој е опасност за себе и за другите и тој не е во десната умот. Тој му е потребна помош. Па луѓето во земјата на Gerasenes не знаат што да прават со него. Тие се обидоа да го синџирот до, но тоа не работа. Сигурен сум дека тие беа исплашени нашите на нивните умови.

Постојат луѓе како овој во нашиот ден, кои се буквално мачени како него. Со гласовите во нивните глави, и насилни тенденции, кои себеси се намали. Ние го класифицираат како само лудило или депресија, но сигурен сум дека во многу од овие случаи, не сите, но многу од овие случаи, тоа е демонска угнетување. И слични на луѓето во градовите во приказната, ние не знаат што да прават со нив освен да ги потчини и да ги чуваат од себе и за другите повреда. Ние само треба повеќе напредни начини да го направи тоа сега. Имаме институции и Psych одделенија со соби со поместена ѕидови и лекови.

Причината за неговата лудост е повеќе од само некои трауми кои го менуваат неговата состојба на умот. Злото духовните сили го преземаат неговото тело и се го измачува! Тој не сакал да живеам вака. Тој се обесправени. Тој е заробен, се одржува затвореник, мачени и против неговата волја.

Демони се противат на Бог и Неговите намери

Не се измамени браќа и сестри. Демони се реални. Тие се духовни битија. Тие се зло и тие работат против Божјите намери. Во Евангелието на Марко, Исус има многу блиски средби со демони. Тој има многу сличен инцидент во глава 1. И поголемиот дел од времето во демони евангелија се угнетува луѓето и се обидува да го уништи Божјото создание. Со овој човек, Тие се го дехуманизирачко. Тие се обидуваат да ја уништат сликата на Бог во него. Демоните се обидуваат да го вратите и го попречуваат целите на Бога во светот. И Бог има, во неговиот суверенитет, дозволено овие зли сили да бидат на работа.

работа демони "не само што изгледа како овој вид на сопственост и мачење иако. Како што, впрочем, верници indwelled со Божјиот Дух, не може да се поседува. Сепак тие се на работа ни напаѓање. Тие ни го примамат од нив да греши. Тие се шират лажното учење. во 1 Тимотеј 4, Павле го нарекува лажно учење доктрината на демоните.

Демоните се одговорни за голем дел од злото во светот. Се разбира, ние се уште сме одговорни каде што родот на нивното влијание. И тие се непријатели на живиот Бог!.

Човекот Работи на Исус (5:6)

Назад на човекот. Значи демонски сили се премногу силни за да се борат надвор. Никој не е во можност да го избави. Тој е во гробовите што подалеку од луѓе што е можно. Но, кога ќе го види Исуса надвор во далечината трча кон Него и паѓа пред Него.

Овој пасус добива малку незгодно тука, бидејќи демоните да зборува преку овој човек, но мислам дека текстот не води да веруваме дека човекот е во контрола, кога тој се стрча кон Исус. Тој го гледа Исус, и знае дека можеби Исус може да се направи нешто во врска со овие демони, кои го измачуваат. Можеби Исус може да го ослободи од угнетувањето. Тој ја гледа можноста за ослободување и ќе трае во шанса.

Можеме да научиме нешто од човекот од демони тука. Тој не знаеше како секој може да го избави, но некако знаеше кои ќе го избави. Некои од нас треба да се дојде до оваа иста точка на скршеност, каде што сите можеме да направиме е да работи на Исус. Ние треба да престанеме да гледаме на нашата волја моќ, за нашите пари, до пријателите, и ние треба да се кандидира на Исус! Исус ги повикува, "Дојдете при мене сите вие ​​кои сте изморени и обременети, и Јас ќе ви дадам одмор на своите души. " Ние не знаеме како ќе се достави, но ние знаеме што може да го направи тоа.

Тоа е слично кога се работи со луѓе кои се ментално нестабилна. Не ги стигматизира, ги мразам, ги исмеваат и да им се насмеам. Ние се смилува на нив. Повеќе од било што друго, тие треба да бидат доставени. Ние треба да им служат во акција, користите лекови ако е потребно, но тие се насочени кон Исус за избавување. И да се моли за нив да се сретне со нив. Тие треба средба со Господ. Лекови може да ни се покори, и советување може да ни помогне да размислуваме појасно, но само Исус може да не се направи целата.

Дозволете ми да привлече вашето внимание на уште еден дел од сцената.

II. Демоните Зборувајте (5:7-13)

Штом човек паѓа пред Исус тој извикува, "Она што треба да направите со мене Исус, Син на Севишниот Бог!? Те заколнувам во Бога, не мачи ме!!" Текстот вели тој извикува дека надвор затоа што Исус сакал да каже, "Излезете од него ќе нечист дух." Ова ни покажува дека ова е нечист дух во него се зборува.

Сега ние сме веќе утврди дека Исус и демоните не се на иста страна. Исус е Син Божји и демоните се против Божјите намери. Значи, да се обидат да се стави ова во перспектива.

Ова ќе биде како за време на војна. И да речеме една странска земја има некои воени затвореници и војници на САД дојде да ги спаси и затворските чувари велат, "Ах, Армијата на САД? Човекот што правиш овде? Може да ви само да го направиме нашата работа ве молиме? Ве молиме да не ни наштети!"Дали не дека се луди? Тоа е како, "Зар не е тоа војна? Не треба да се борат наместо молат?"Но, тоа открива дека ова не е нормална војна. Има нешто различно во оваа битка.

Значи ние се случува да се погледне во четири работи оваа средба со Исус открива за демоните и нивната врска со Исус.

1. Тие знаат кој е тој

Демоните не треба да се запрашаме кој тоа стои пред нив. Штом него, тие го познале да биде Исус. Тие велат дека тој е Исус, Син на Севишниот Бог!. Тие не само што го нарекуваат со името, но тие признаваат Неговиот статус.

Ова, всушност, звучи многу слични на исповед Петар во Матеј 16 дека Исус е "Христос, Синот на живиот Бог. " Демоните всушност само прогласен за Божјата вистина. И тие имаат повеќе силен увид во вечните нешта од граѓани и на сите луѓе околу. Тие знаат. Сепак,, тие бунтовнички.

Што мислам дека ни покажува застрашувачки вистината. Браќа и сестри, можете да знаете кој е Исус, без да се знае Исус. Може да дојде до Самитот Црква секој викенд. Може да биде во семинаријата. Може да се слуша секој подкаст и да чита секој теологија книга. Но, не се претпостави, бидејќи може да се каже кој е Исус, што го знаеш.

Знаејќи го има врска со длабоката, интимни односи - интеракција и полн со љубов и доверба на едно подлабоко ниво. Знаејќи за Него е ништо повеќе од меморираат факти. Меморираат факти не е она што Бог ни вика да се направи. И Бог не е импресиониран со вашата книга smarts. Може да се каже точно работи? Добро за тебе; така да на демоните.

Џејмс 2:19 вели, "Ти веруваш дека Бог е еден; се направи добро. Дури и демоните веруваат и треперат-!" Ако вашето знаење на Бога не доведе до промени животот, вие не се подобри од демони. Вистинската вера се појавува.

2. Тие знаат дека Тој ќе им се спротивстави

Тој вели, она што ќе се направи со мене? Во суштина, Зошто си тука? Остави ни сам! Тие знаат дека Исус, Син на Севишниот Бог дојде да го донесе Царството Божјо. Тие знаат Исус дојде да се премавне со сите зла и да се направи сите нешта нови. Тие знаат дека вклучува нивното уништување. Тие знаат дека на крајот тие ќе бидат уништени и Исус Христос ќе владее.

3. Тие знаат дека Тој е помоќен од нив

Тие велат дека нивното име е легија. Тоа е со цел да се покаже дека има многу од нив. Во Рим легија беше пет до шест илјади војници. исто така,, можеме да видиме колку силно се. Зборуваме најмалку 5,000 демони. Сепак,, тие се молат за милост.

Нема причина за страв ако се помоќни од вашиот непријател, или, ако дури и имаат шанса.

Дали некогаш сте виделе пичове кои зборуваат голема игра и да одат наоколу во кругови, но никогаш да не ги види борбата? Луѓето обично се знае кога тие имаат апсолутно никаква шанса да победи. Тоа е она што го гледаме тука. Она што го гледаме е слаба, поразен непријател молат за милост.

4. Тие знаат дека Тој е нивниот авторитет

Тие сфаќаат дека тие треба да побараат негова дозвола. Не се праша за дозвола од вашиот еднакви. Сите во текот на Светото Писмо зли сили треба дозвола на Бог за нешто. Размислете за приказната за работа. Сатаната треба дозвола на Бог да се допре на работното место и е дозволено да се направи колку што Бог ќе дозволи.

Тие не можат да одат на друго или да направи нешто без дозвола на Исус. Можете ли да замислите што нашиот свет би било како ако Бог не ги попречи? Ако тие го имаше својот пат тие ќе измачуваат сите нас, како што тоа го правеа овој човек. Но, Бог не им дозволи да и ние треба да го фалат, за кои.

Бидејќи преку Него е создадено се, на небото и на земјата, видливо и невидливо;, престоли, или дали територии или владетели или органи-сите нешта се создадени преку Него и за Него. (Колосјаните 1:16 ESV)

Овие демони беа направени преку и за Исус. Тие се бунтовници, но се уште се користат како пиони во големото Неговиот план да се покаже надвор.

Моќта на зборот на Христос е навистина на екранот овде. Исто како и на местото на настанот, пред со "Мир, се уште. "Гледаме на орган на Словото Божјо. Исус е Бог и кога тој зборува и им заповеда на тоа мора да се направи. Тој не прашува, тој заповеда. Словото на Исус е помоќен од најтешките артилериски. Словото Христово е моќен! Таа го држи универзумот заедно!

Во приказната пред тоа го покажа неговата господаруват над создавањето. Приказната По ова тој покажува неговата господаруват над болест. Исус е Господ на сите. И Тој милостиво испорачува.

Браќа и сестри, ние треба да веруваме со цврсто уверување дека Исус е навистина Господарот на Господарите. Библијата учи дека не постои апсолутно ништо не постои, тоа не е во надлежност на Исус Христос. Не постои дрво, нема звук, Не инсекти, ниту едно животно, не атеист, Не муслимани, Не хинду, ангел, Не демонот, Не ѓаволот, кој не е инфериорен и под надлежност на Исус Христос. Бог може да им овозможи на бунт за време, и тој може да им овозможи да одат за разлика од неговата господаруват за момент, Но Исус ќе се правам ново и Тој ќе се донесат сите нешта под Неговите нозе.

III. Исус донесе човек (5:14-20)

Со својот моќен Божјиот збор има дадено на човекот. Тој ги изгони демоните.

Кога луѓето го видам тој седеше таму облечен и со здрав ум. Во еден момент се се смени. Последниот пат кога го видов тој самиот модринки и постојано вреска. Сега тој беше како нормален како тебе и мене.

Негова милост Исус врати на овој човек. Исус дојде во светот да се врати Неговата креација која е толку нарушен со гревот и смртта. Тој е помирување на сите работи на Отецот.

И Тој покажува милост кон овој човек и го доставува. Овој човек, Иако тој беше угнетените, е грешник, како тебе и мене. Тој не заслужува да биде предадена.

Но, Исус не донесе врз основа на она што го заслужуваат. Тој не чека за вас да го заработите пред да делува во милост. Исус е милостив, бидејќи Исус е милостив. Тој е полн со љубов и се грижи за неговото дело.

Не постои духовно битие толку силна, нема грев толку силна, ништо што го надминува моќта и авторитетот на Исус. Поради тоа што сите на создавањето е предмет на Него. И кога ја испорача, Тој го прави тоа од сопствениот Неговата милост, љубезност, и благодат.

Исус може да не избави од апсолутно ништо: без, зависноста, депресија, болка, злоупотреба, лош брак, какво и да е. Исус е исцелител и вашиот избавител. Тоа може да изгледа безнадежна, но гледаме на доставување моќта на Христос овде.

IV. На луѓето реагираат (5:17-20)

Не само што demoniac имаше средба со Исус, но целиот град. Многу од нив беше сведок на целиот настан, а другите слушнале за него. Како што сите го одговори на нивните средба со Исус?

На државјани се плашат! Тие никогаш не видел таква моќ и авторитет. Можеби тие се лути, дека нивните свињи истрча надвор од карпа. Тие не знаат како да одговорат на него! Тие, всушност, го моли да го напушти!

Многу луѓе денес не сакаат Исус. Тој го нарушува нивните нормални модел на живот. Исус има тенденција да ги натера луѓето непријатно. Малку удобен Исус во кутија не постои. Ако сте во потрага за него, ќе продолжи да трага целиот свој живот. Тој ја раздвижува работите. Тој урива темнината и нè повикува во светлината.

Поранешниот demoniac реагира со благодарност. Тој сака да се следи Исус и го моли да биде со него. Исус му вели да остане и да им кажам на другите. Му се покорува. Ова е вистинскиот одговор на средба со Исус.

Кога последен пат ти реков другите она што Господ го направи за вас? Она што Тој ве избави од? Не мора да биде драматична како демонска опседнатост, но тоа е добро. Би можеле да бидат избавени од одредена борба грев. Може да биде надминување на искушението. Може да се донесе исцеление од болестите. Или само да им кажуваат на другите како Тој те спаси. кажете им на другите!

Гледаме дека овде не е за нас е можно да бидат сведоци на енергија, благодат, и авторитетот на Исус, а сепак да не биде ученик. Некои одговори со конфузија, другите со непријателство, некои со само обичен аплауз. Ниедна од овие опции на одговор Бог повикува на.

Тој ги разоружа началствата и властите и ги стави да се отвори срам, од страна на победувајќи ги во него. (Колосјаните 2:13-15 ESV)

Иако Исус освоено многу битки против непријателот за време на Неговото време на Земјата, Неговата крајна пораз на злото се случува на крајот на Марковото. Тој стегнати војната на крстот. Се чинеше како ако тој бил поразен за момент. Но, тој ќе се зголеми со сета сила.

На крстот Исус стави овие демонски сили, или началства и власти Павле ги повикува во Колосјаните, да се отвори срам. Тој ги засрами. Тој покажа на сите како тие се слаби. Тој избриша нивното влијание. Тој зададе конечен удар- однапред.

Сега сите на нивниот бунт е залудно. Речиси како републиканските прелиминарни избори. Немаше начин на другите момци би можел да победи, но тие се обидувала заедно измамуваат себеси. Овие демони продолжи да се бунтуваат против Бога, иако тие јасно веќе е поразен. Тој почна работата вети на старите. И кога ќе се врати Тој конечно ќе ги победи своите непријатели.

Само преку одговарање на Неговото дело на крстот со покајание и вера да стигнеме да имаат корист од власт, моќ, и триумф на Исус. Тој е Господ на сите. Да ги испита вашите срца и да видиме како ќе се одговори на ова Господ.

Ова е вид на Господ што сакам да го следат. Оној кој е испорача, кралот, Господар, линијар, и милостив Спасител. Добрата вест бара одговор.

заклучок

Овој викенд, зло се случува да биде во првите редови на нашите умови. Ужасно дело на злото се одржа во Колорадо. Ние треба да тагувам. Ние треба да се лути. Но, ние не треба да се прашувам, дали Бог ќе триумфира на крајот. Конечниот удар ја погоди.

Исус триумфираше над злото на крстот. Се кандидира за да го. Паѓаат пред Него. Верувај Него. Следете го. Го славиме. кажете им на другите.

Како гласате?

0 Луѓето гласаа за овој напис. 0 Гласови за - 0 Гласови против.
Означени во:#злото, #добар, #Видео,
svg

Што мислиш?

Прикажи коментари / Остави коментар

2 коментари:

Оставете одговор

Можеби ќе ви се допадне
Се вчитува
svg