Millennials и расна помирување

Ова е разговор патување од Самитот во ERLC на Евангелието и расна помирување. Подолу е ракописот од таа порака.

Оваа вечер, Ме замолија да зборувам за Millennials и расна помирување. И јас се чувствувам привилегиран да застане тука и да послужи како дел од оваа неверојатна напор кон единство во Божјата црква.

Како рапер, Сум бил дел од многу концерти во текот на годините со многу Millennials и луѓето од сите старосни граници. И сум видел дека музиката навистина има свој начин на обединување луѓе. Постојат неколку концерти каде што има само еден демографски на луѓе: Можеби сето тоа е фудбал мајки и бела приградски тинејџерите, или сите студенти урбаните колеџ, или сите Јужната баптистичка пастири носи маичка (Добро, Можеби тоа не е последен). Но исто така има многу таму каде што се сите видови на луѓе- млади и стари, црно и бело, и многу други групи. И луѓе кои го почитуваат често се восхитуваат на разновидност, и мислам дека тоа е навистина добра работа, како и.

Додека јас мислам дека тоа е кул и прекрасен, Јас не мислам дека тоа е толку импресивен како што некои тоа се снашле да биде. Секој ден има концерти како ова во целата земја. Нема ништо што уникатен за добивање на различни видови на луѓе да се соберат заедно. Тоа се случува цело време со концерти, или спортски настани, итн. Кога уметник или спортски тим е во центарот на вниманието, луѓето таму се собраа од нивната љубов за таа музика или тимот. Оние луѓе навистина не треба да бидат унифицирани. Тие дури и не навистина треба да се заедно. Тие само треба да се толерира едни со други за неколку часа.

Тоа не е вид на единство и помирување дека ние сме по. Овој вид на единство не е трајно. Тоа не произведува ништо. Овие луѓе не се навистина служат еден на друг. И тоа не е навистина укажуваат на славата на Христа и Евангелието на ист начин.

Вид на единство ние сме по е подолготраен и повеќе substantial- повеќе љубов.
Вид на единство ние сме по не можат да бидат произведени од страна на само заеднички музички и културни интереси. Вид на единство ние сме по може да се произведува само од страна на Евангелието на Исус.
И тоа се разбира е причината зошто ние зборуваме за Евангелието и расна помирување, не само расна помирување.

Сметаат дека овие зборови од Јован 11:

... Тој прорече дека Исус ќе умре за народот, и не само за народот, но, исто така, да се соберат во еден на Божјите деца кои се расфрлани во странство.
Џон 11:51-52

Тоа е вид на единство ние сме по:луѓе кои беа многу и разновидни сите да стане еден.

Нашата крајна цел не е само добивање на црни и бели луѓе во иста соба. Џеј-Зи да го направите тоа. Нашата цел е да се прогласи за мирот и единството дека Исус веќе има постигнато и повикување на луѓето во таа. Ние сакаме на луѓето да уживаат во полнота таму и ќе ја објави секаде каде што одат. И ние сакаме тоа за секоја генерација. Но, тоа може да дојде само преку Евангелието.

транзиција: Илјадагодишната генерација, се разбира, оние кои се родени во почетокот на 80-тите години до 2000 година. И ние (Millennials) се добри во тоа прво, полесно вид на единство. Но, она што за тоа подлабоко, посуштински, и потешко вид на единство?

Milennial Пречки

Ако сте како мене илјадагодишната, тогаш сакам да се разгледа начините на кои можеме да продолжиме да се бориме за помирување. И ако не сте на илјадагодишната (ака сте стар), тогаш можеби треба да се земе предвид како да се јавите за да се Millennials овој голем Библиски визија. Тоа важи и за пастири, членовите на црквата, родители, пријатели, итн.

Постојат некои предизвици за размислување за расна помирување и оваа генерација. Тоа не е лесно да се јавите на луѓето и да се помири и да ги поттикне да се јавите на другите на истиот. Еве три уникатни пречки мислам дека имаме во повикување Millennials на овој:

1. Некои мислат дека Millennials расна напнатост е нашите баби и дедовци проблем.

Се разбира, работите се многу различни сега во оваа земја отколку што некогаш беа. Дедо ми ми кажа приказни дека јас не можам да верувам,татко ми протестираа во текот на движењето за граѓански права, и мајка ми ми кажува приказни на сеќавањето се добие хотелски соби како child.Those не се сосема моите искуства. Легализирана сегрегација веќе не е реалност. И работи се смени.

така, многу од нас се претпостави дека ние сме во таква сосема различно време, што го прави трката односи повеќе не е релевантен разговор. Еден рапер рече, "Не постои расизам со интернет. Расизмот е само-тоа е веројатно како пред пет генерации ... Расизмот е за-Јас не би рекол генерации. Да, Пред речиси пет генерации. Расизмот е над. Тоа е за стари лица кои постојано се држи за тоа ... "

Тоа е она што мислам дека многу Millennials .... "Ние сме сега во пост-расна општество. Постојат многу мешани бракови во нашата генерација. И, се разбира имаме црн претседател. Сето тоа е во минатото. "

За жал, некои неодамнешни студии покажаа дека Millennials даде повеќе усна сервис на еднаквост од минатите генерации, но ние сме се уште во основа, само како да е во спротивност како нашите родители биле. Сепак,, Сметаме дека пост-расна, која е опасна комбинација.

Секако, последните настани дури и како расистички скандирања меѓу братство Оклахома покажуваат дека расизмот е жив и здрав во нашата генерација. но, за жал, освен ако тоа е дека бесрамна, ние негираат своето постоење.

Расните предрасуди често е посуптилно, но тоа не значи дека е помалку грешни. Тоа само значи дека тоа е повеќе отколку пред sneaky. И тоа може да се направи незгодно да се борат.

2. Некои мислат дека Millennials социјалните медиуми активност е доволно.

Социјалните медиуми е неверојатен подарок. Ние дури и се гледа социјалните медиуми предизвик и да се мобилизираат луѓе во контекст на последните расните прашања во U.S. Но, мојата генерација може лесно да падне во стапицата на размислување дека тоа е доволно едноставно да ги споделат добри работи за социјални медиуми. Некои луѓе ова го нарекуваат гасена-АКТИВИЗАМ:да retweet активисти, цитати проповедници ", и блог постови за овие прашања, и да престане да постои.

Тоа не е доволно! Ние мора да всушност се преземе акција надвор од тоа. Зборувајќи за ова на интернет или дури и меѓу нашите пријатели е многу добар, но тоа не е доволно. И со социјалните медиуми пријателства со други етноси и култури е добра, но тоа дефинитивно не е доволно.

3. Некои Millennials не мислам дека Божјото Слово е доволно во нашата ден.

За илјадагодишната христијани, живееме во еден ден каде што Библијата не се почитува како што некогаш беше. И поради тоа, нашите сопствени доверба во Библијата се намалува. во д-р. ден Кинг, луѓе се одзваа на библиската вистина, но не и во наше. Тоа е делител. Тие тврдат дека она што навистина е потребно е различна, посеопфатен порака. И како би требало порака да се направи вистинска разлика каква било глас?

Ние не треба повеќе христијанското евангелие прогласувањето, многумина го мислат. За да ги, сите ние треба е Кристијан -Како акција ако прогласувањето на Евангелието не е некоја акција. Ние дефинитивно треба повеќе од проповедањето, но не можеме да се откаже од проповедањето на Евангелието, или ќе имаат само вид на светлина моментална единство јас разговаравме за погоре.

Па, тоа се три пречки мислам дека се соочуваме со повик Millennials на расна помирување. така, тогаш што да правиме? Ако сме црковните водачи и членови на цркви или дури и родителите, како да се одговори на ова во животот на мојата генерација?

Еве три едноставни решенија. Мислам дека секој од овие адреси на сите три од горенаведените проблеми. А главната работа што сакам да притиснете домот е дека само Евангелието произведува вид на единство ние сме по.

 

решение #1: Проповедајте го Евангелието на помирување

Знам дека изгледа очигледно, но тоа е исто така важно да се претпостави и погледна.

Јас сум само се преселил во Атланта за да им помогне да посади нова црква, но пред тоа бев на вработените во црквата во D.C. и член таму за четири години. За време на моето време таму, Видов црквата расте неверојатно во разновидноста, и тоа беше една убава работа за да ја видите. Имаше повеќе и повеќе црни членови, Кинески членови, постарите членови, и помлади членови. Беше прекрасно да се види крштевки, каде што имаше овој луд различноста меѓу луѓето Бог е заштеда.

Тоа не е совршен разновидност, но тоа беше убава. И мислам дека тоа се случило, не затоа што црквата поминува најголем дел од нашето време зборуваме за расна помирување, туку затоа што поминува најголем дел од нашето време зборуваме за многу порака на помирување.

Зошто се случи разновидност?

Исус вели во Јован 12:

Но јас, кога сум воздигнат од земјата, ќе ги привлече сите луѓе да си
Џон 12:32

Исус рече, кога тој крена, што значи кога ќе умре на крстот, тој ќе привлече сите луѓе да се. Тој не кажа некои видови на мажите, но сите луѓе. Тој не ги дискриминира тука. Кога Апостол Јован го користи зборот "сите,"Тоа не значи дека секој еден човек, но сите луѓе групи. Повеќе од само Израел, но сите други држави, како и. Бог го создал различни народи, и Исус умре за да се подготви различни народи со Себе.

Ова е срцето на нашиот разговор тука. Она што нè одвојува е грев. Коренот на расизмот и расната напнатост и расна поделба е грев. И Христос веќе се занимаваа грев смртоносен удар за сите мажи. Ние мора да се прогласи дека пораката.

Во спротивно,, ние ќе трошиме време се обидува да создаде еден поинаков вид на единство, а не прифаќање на единство Исус веќе создаде. Откровение 5 вели Исус, "... Се купи за Бог луѓе од секое племе, јазик, луѓе, и нација. "Ова е Божјиот план сите заедно, а ние се да го кажам!

Се прашувам дали сте биле потпирајќи се на таа порака во вашето министерство. Тоа е нашата примарна оружје.

Евангелието единство

Евангелието единство оди многу подлабоко отколку што многумина од нас знаат. во Ефесјаните 4, Павле зборува за ова длабоко единство. Имајте на ум на сите времиња го користи зборот "еден."

Постои едно тело и еден Дух, како што сте биле повикани во една надеж дека му припаѓа на вашиот повик еден Господ, една вера, едно крштевање, еден Бог и Татко на сите, кој е над сите и преку сите и во сите. Ефесјаните 4:4-6

Тоа е многу подлабоко од другите единство ние сме навикнати да. И Евангелието е потребно за да ни се помират со тоа длабоко начин.

Ние Millennials треба истата Евангелието секој друг го прави тоа. И произведува вистинското единство. така, нека продолжи верувајќи и прогласувајќи, дури и ако нашата култура не сака да го слушнат. Во пошироката култура, ние сакаме да видиме законодавство, и ние сакаме да ја добијат правдата. Но, да не заборавиме за тоа што Судија на сите веќе се изречени.

Само Евангелието може да се создаде овој вид на единство. Добро, така што други решенија се таму надвор само прогласувањето?

 

решение #2: Бори се за Евангелието љубов и разбирање

Сите ние сме многу запознаени со зборовите на Исус во Јован 13.

Погледни го Џон 13:34-35. "Нова заповед ви давам: Сакајте се. Како што те сакав, па мора да се љубите еден со друг. Со тоа сите ќе знаат дека сте мои ученици, ако се љубите еден со друг. "

Но, што значи тоа, и она што го прави ова навистина изгледа како? Оваа љубов зборува за тука е света љубов кон некого и несебична посветеност на нивните добри. Ние треба да го имаат тоа свето љубов еден за друг. Ние треба да бидеме посветени на добри едни со други. Ние треба да сакаме еден со друг да знаат Христос повеќе, расте повеќе, и да се развива. Секоја интеракција имаме еден со друг треба да се карактеризираат со љубов.

Но, Исус не само да кажам љубат еден со друг; тој одредува како треба да се љубите еден со друг. за тоа како: Како што Тој нè засака нас. Леле! Тој стана сиромашен за нас, издржа грешен свет за нас, и положи својот живот надолу за нас. И Тој вели дека ние треба да се сакаат еден со друг на ист начин. И тоа е тоа како луѓето ќе знаат дека ние сме на своите ученици.

Оваа љубов еден кон друг се вртат набрзина во голем број на начини. Останатиот дел од Новиот Завет го става малку, но на телото на она што оваа љубов како изгледа.

Галатјаните 6:2 – Мечка еден на друг оптоварувања
Ефесјаните 4:32 – Биде внимателна еден на друг
Филипјаните 2:13 – сметаат другите подобро од себе
Евреите 3:13 – охрабри еден на друг дневен весник
Џејмс 5:16 – молете се еден за друг
1 Петар 3:8 – Љубовта како браќа

Тоа е сериозна љубов.

Не ги игнорирајте дел од она што сум

Еве нешто, ако ние се случува да се љубите еден со друг, ние треба да се запознаат едни со други. Ние треба да се разберат едни со други. Како можам да го носат товарот на мојот брат, ако јас не знам што му го отежнува се? Како можам да бидам милостив кон вас, ако јас не знам на притисоците кои тежат на вас? Меѓусебно разбирање, ни помага да се љубите еден со друг и. (повторување)

"Јас дури и не ќе се види како црни".

А пред неколку години, Јас бев еден разговор со близок пријател на рудникот, кој се случува да биде white.We се имаат каша братска љубов тип на моментот. И тој ми рече:, "За мене, ти си само мојот пријател Пат. Јас дури и не ќе го гледаат како црно. "Сега јас го цениме тоа што тој се обидува да комуницира со мене. Тој нема да ме сакаш помалку од било кој од другите негови пријатели. Но, од друга страна, Мислам дека е бескорисно начин за да ги видите другите. Тоа би било како мене велејќи на еден од мојот единствен пријател, "Ти знаеш дека јас само ќе го видите како Џони. Јас дури и не забележите дека сте сингл. "Па, тој е еден. А многу од неговите борби, желби, и предизвиците со кои се случува да треба нешто да се направи со фактот дека тој е еден.

И така јас ги охрабри моите пријателство да не мислам, главно во врска со моето црнило секој пат кога тој зборува за ме- но исто така нема да се преправам како тоа не е таму. Поради тоа што е, и тоа не влијае на мојот живот.

1. Затоа што сум црна. Ми се допаѓа да биде црна. И Бог ме направи на овој начин.
2. Постојат единствени искуства што ти се црни, или да се биде студент, или мајка, или да се биде сингл.

црна моето искуство

Некои од нас не треба да се размислува за нашата националност многу во нашите секојдневни животи. И тоа е во ред. Но, има и други од нас кои го прават тоа. И јас може да се зборува само за себе и црна боја моето искуство. Не можам да зборувам за сите.

Има еден дополнителен товар што, и многу црни луѓе, треба да го носат. Ние носат товарот на знаејќи угнетувачка историја во нашата земја: дека црнците не се смета за полно луѓе, дека некои од бројките на нашата валута во сопственост на црнците како сопственост, знаејќи расизмот се уште постои, и да се биде добитник на таа расизмот понекогаш.

Подигање на свеста на ова се менува начинот на кој сакате некого.

Постојат многу пати кога работите се претпоставени за мене(кои не се вистинити) само врз основа на мојот изглед. многу прилики, тоа е се претпоставува дека сум криминалец whenI не може да биде подалеку од тоа. Многу пати тоа е се претпоставува дека сум глупава и необразовани. Многу пати тоа е се претпоставува дека сум инфериорен во однос на моите бели врсници или дека не сум толку добар. И луѓе кои мислат дека го направиле тоа ми е јасно. А да не зборуваме на луѓето референцирање моите најблиски во пакостен начини. Како слух луѓе велат, "Сестра ти е kinda прилично, за црнкиња, сакам да кажам. "Како црна е помалку убава. Постојат модели на ова во мојот живот и во животот на многу. Ќе мора да имаат разговор со мојот син, исто како татко ми го направи со мене, предупредувајќи го да се биде внимателен и дека постојат луѓе кои не му се допаѓа само затоа што тој е црна. И тоа е дополнителен товар што јас треба да носат.

Зошто искуство разлика?

Но, зошто ова прашање? Зошто го кажувам сето ова? Поради тоа команда за да се љубите еден со друг. Исто како што го сакаш мајка ти во уникатен начин, и вашите старци, или помалку среќните луѓе, треба да сакаат различни етнички групи во единствен начин. Имаме уникатен радости, оптоварувања, и искуства, и не можеш да го сакаш другите и ако го одбие или да ги игнорира нивните уникатни искуства.

Се сеќавам како да разговараат со еден кинески сестра, која беше приклучи нашата црква. Таа беше само во државите за краток период на време, и како таа зборуваше за нејзиното искуство со проповеди, таа објасни колку е тешко е за неа да се следат. Јас никогаш не би помислил на тоа дека длабоко во спротивно. Таа целосно се промени начинот на кој се гледа на искуството на сестрите како неа во нашата црква, и тоа ми помогна да мислам повеќе внимателно за тоа како да ги сакаме.

Само Евангелието може да произведува овој вид на жртвена љубов. така, ние треба да се вратиме на Исус да го работат во нас. Тоа ќе биде тешко, што ме доведува до мојата последна точка.

 

решение #3: Не се претпостави дека е Лесно

Разновидност покажува убавината и вистината на Евангелието. Кога некој ќе дојде до нашата црква, и тие го гледаат разновидност, еден вид на различноста тие не гледаат во светот, што им дава на увид на славата на Евангелието. Светото Писмо вели дека секој што ќе го повика името Господово, ќе се спаси, а не само една група на луѓе, и тоа е убаво кога тоа е во можност да се прикаже во локално тело.

Разновидност прави работите потешко

Различноста е убава работа; но тоа не е лесно. Секоја црква, дури и ако луѓето се од иста етничка припадност, возраст, background- има проблеми, бидејќи ние сме грешници. Но, разновидност може да предизвика своја уникатна прашања. Ние сите носат нашите сопствени средини, искуства, претпоставки, предрасуди, и багаж заедно со нас. А понекогаш и тоа создава конфликт.

Писмото не е свесен за овој конфликт. Дури и во раната црква, имаше групации низ расна основа (како што е запишано во Дела). така, бидејќи тоа ќе биде тешко, тука се и неколку случајни совети за тоа како да работат преку тие тешкотии:

Практични совети за расна помирување

1. Не ги третираат луѓето кои се различни премногу различно.
Нивните разлики не се примарни. Бараат да се разбере, но сепак комуницирате со нив нормално. Јас може да се мисли на време кога ќе се врати во Филаделфија, кога професор секогаш ќе разговара со мене поинаку. Дека ќе го поздрави другите ученици со, "Добро утро,"или, "Добро е што те гледам." Но, тој ќе ми и одеднаш да речеме види, "Што се случува куче?"Или" Што се случува на мојот човек?"

Тој би можел да сум бил свесен за моите разлики, без да чувствува како тој да разговара со мене во еден поинаков начин.

2. Не се претпостави стереотипите.
Етнички групи, возрасни групи, итн. се составени од поединци. искуства на луѓето се различни. Некои стереотипи се смешни и безопасни, но други се навредливи. Да се ​​запознаат со секој поединец како поединец.

3. Обидете се да не се собираат само за луѓе кои изгледаат како да.
Намерно се изгради односи со луѓе кои не личат на вас. Борба на искушението да се трошат само време со луѓе што најмногу природно ќе се поврзе со. по црквата, намерно се зборува со луѓе кои се различни. Не како задача, туку затоа што тие се подарок на телото исто како и оние луѓе кои се повеќе како тебе.

4. Намерно се обидуваат да разберат луѓето.
Оди длабоко relationally. Поставуваат прашања. Слушајте внимателно и да сочувствуваат со уникатни искуства на луѓето. Дури и ако сте скептични за нешто што некој вели, пред тоа отфрлајќи, да ги слушаат и да бараат да се разбере

5. Истрае низ тешкотии и растечка болка.
Разновидност е тешко, особено кога ќе почнам да зборувам за трката / националност. Некои разговори може да се напнати. Бидете милостиви еден со друг. Секогаш се претпостави од најдобрите и не е најлошото. Ако некој се обидува да се разбере што ќе го навредува, биди милостив кон пациентот и со нив. Тие се обидуваат. Не ставајте ѕидови и да се направи да биде невозможно за луѓето да се доближи и да се разбереме. Тоа е двонасочна улица.

Кога бараат да се разбере некој, не плашете се да поставуваат прашања или да каже нешто во ред. Можете да изберете вашиот зборови внимателно, но ќе мора да преземат ризик и очекуваме вашите браќа и сестри да биде милостив.

Не се откажувам кога е тешко. Тоа води кон само толерантни разновидност наместо унифициран разновидност.

6. Запрашајте се дали имате претпоставки за другите раси / возраст / социо-економски групи.
Тоа е прашање сите ние треба да се запрашаме. Работа да се мисли повеќе библиски / прилично. Сите ние треба да се преиспита начинот на кој размислуваме за луѓе кои се различни од нас, вклучувајќи различни културни и етнички. Она што ми доаѓа на ум кога ќе помине некој на улица? Она што ми доаѓа на ум кога ќе ги види во продавница? Ние треба да се испитува и се стремиме да се видат луѓе начинот на кој Бог ги гледа.

7. Чувајте го разговорот.
Ова треба да биде еден од многуте разговори. Ова не е на било кој начин сеопфатна дискусија. Тоа е со цел да се започне други дискусии. Единство во различноста не се случи на несреќата. И ако ние не зборуваме за тоа, ние нема да бидат свесни и да работат кон тоа. Сподели проблеми и борби, но труд да бидете сигурни дека имате овие разговори со сочувство, чувствителност, благодат, и љубов.

Ако ние не зборуваме за тоа, трчаме во опасност да продолжи да се претпостави дека овој проблем е веќе се занимаваа со и во минатото. И кога проблемите се таму, но ние сме свесни, тоа е како електрични проблеми во вашата куќа. Вие би можеле да се разбудам еден ден да го отпушти! Ние треба да се биде свесен доволно за да се борат и.

8. Медитираат на Светото Писмо и да се моли Бог ќе ви даде страст за единство.
Единството е голема работа, па ние треба да се молат дека Бог ќе расте нашата страст за тоа. Ние сме заповедал да се истомисленици. Ние сме заповедал да се реализира реалноста дека ние сме едно во Христа. Ова не е концепт ние направивме. Погледни го Ефесјаните 4. Погледнеме кој е Божјиот глобалната ветувања на Авраам во Битие. Погледни како сето тоа завршува во Откровение. И да се моли Бог ќе ви даде страст за овој вид на единство.

но,, веќе како што рековме многу пати, само Евангелието може да произведува овој вид на жртвена љубов и единство.

Му покажеме на светот

Ние сакаме да труд да се стави ова Евангелие на екранот за светот да види.

Во време и време што се чини дека повеќе поделена од било кога, Господ да го користите овој. Божјото Слово е доволно. Божјиот народ се како илустрација Бог го користи за да се направи неговата Реч обичен. Еден, тој го користи да се направи Неговото Евангелие блесне посветла.

Не само црнците и белците во иста просторија, но црнците и белците во исто семејство.

Тоа подлабоко, повистинито единство.

АКЦИИ

10 коментари

 1. МајклОдговори

  Некои одлични мисли тука. Јас сум бело, но во средно училиште и играше фудбал со речиси сите црни момци. така, Бев дефинитивно во малцинство во мојата гимназија (и далеку во шкафче соба). Растејќи во Missisippi Арканзас Делта, трка тензии беа (и се уште се) право на површината. Вие постојано ги слушам негативни коментари од двете страни за другите. Тажно е. Што е тешко е да се избегнувани од страна на свој трката за обидуваат да стигнат до спротивниот трка. Јас сум го видел од прва рака како расизам може задниот тоа е грда глава во рамките на црквата. Тоа е страшна. Благодарен сум за момци како тебе, патување, кои се подготвени да се обиде и да се соочат со овие прашања од гледна точка на евангелието-базирани. Ние сме повикани да го сакаме нашиот брат, без разлика што бојата на кожата на нашиот брат се случува да биде. Копнеам за денот што постојат мулти-расна цркви низ Делта. но,, единствениот начин на кој ние ќе стигнеме таму е, со кои сакаат да живеат од Евангелието на дневна основа и да биде навистина намерно за тоа.

 2. РобинОдговори

  Го сакам ова, патување! Јас неодамна започна води расно помирување круг и ако вашите читатели ќе се допаѓа и некои бесплатни програма, тие можат да го посетат овој сајт за да ја преземете http://www.latashamorrison.com/2015/02/grace-based-bridge-building-pt-1/

  Го сакаат она што го рече за неа не нашите разлики и библиска основа за единство!

  “Не само црнците и белците во иста просторија, но црнците и белците во исто семејство.” АМИН!

 3. RolfstlundОдговори

  Сум го рече пред – Пат Ли е навистина добар проповедник и направете го тоа во искрен, едноставен и вистински начин …. благословен !!!
  R.Ö. (Шведска)

 4. ОтисОдговори

  Денес е мојот прв пат на оваа страница. Јас сум бил по Пат Ли музика за 3years пред преку Lecrae. Му благодарам на Бога за својот живот и јас навистина уживав ова учење. Јас живеам во Гана, каде што 99% од нас се црнци, но нашиот проблем тука е повеќе на етничката припадност.(нема етнички војни во Гана иако за туристи.) Мислев некои од нив се гледа како на ” точни луѓе”. Научив многу од ова учење, кои ќе се применуваат во мојот секојдневен живот. Ви благодариме што патувањето и Бог да те благослови.

 5. OliviaОдговори

  I love this conversation and teaching. I just had a similar conversation with my three children. I will be using this article to reinforce how we should love like Jesus. I’m grateful for Trip living out the gospel and teaching others to do the same. Господ да ве благослови сите.