Искушенијата на Исус

за христијаните, прашањето не е дали или не ќе се соочи со искушението, но како ќе реагираме кога правиме. во Лука 4:1-2, читаме за Искушенијата на Исус и како Тој одговори. Еве на аудио од кратка беседа го проповедав на тој премин во мојата црква неколку месеци наназад. Сакав да се погледне на искушението на Исус, се одразуваат на Неговото послушание, и мислам за тоа што можеме да научиме од оваа сцена. Кои се работите што треба да се запамети во искушение,? Тука се главните точки:

јас. Бог им овозможува и употреба на искушението како дел од неговиот план

II. Слабост не е изговор да се даде во искушение

III. Искушувачот е веќе поразениот

Искушенијата на Исус од BragOnMyLord

Јас се молам тоа е охрабрување за вас

АКЦИИ

5 коментари

 1. N-ТахирОдговори

  Џејмс 1:13, “Никој да не се каже кога е во искушение, “Јас сум искушуван од Бога”; Зашто Бог не може да биде искушуван од зло, и Самиот Тој не искушува никого.”

  • Ebube_nwadieiОдговори

   Тоа е токму она што ми беше доаѓаат тука да кажам. Бог не го користи искушение, но тој ќе ни избави од неа, ако ние бараме.

 2. анонименОдговори

  Тој јасно стави до знаење дека тој е во никој случај не се велејќи дека тоа е Бог, кој нè но сатаната искушува, светот, и нашето тело. Божјиот Дух предводена Исус да биде во искушение за одредена причина. Бог се користи на сите искушенија, триумфира над искушенијата, па дури и гревовите се одлучиме за Неговата слава.

 3. BPro_12Одговори

  @ N-Тахир @Ebube_nwadiei Ве молиме слушнете целата проповед повторно. Патување не е дека Бог нè искушува. Тој едноставно вели дека Бог го дозволува. Бог го дозволува, така што ќе може да се истрае низ него од него верувајќи. Ако ние да изберат да се утврдат нашите себични желби пред Бога и се предаде на својата волја, резултат ќе биде подобар однос со Него, кој е на крајот она што тој сака со нас. Зошто инаку би го испрати нешто најважно за него, многу за неговиот Син, да умре на крстот за нешто што тој не го стори?

 4. Nathaniel BabalolaОдговори

  точно. Но, тест Бог ни е, исто како што направи на Авраам. Авраам не беше доведена во искушение, но тој беше тестирана